Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: [ elektronika] Telefonw e32

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak

[ elektronika] Telefonw e32

Chcę kupić telefon samochodowy do mojej e32 750iL z 1993 r. i tu mam dylemat - czy musi być to telefon knkretnie dedykowany do e32, czy od e38 też podejdzie bez problemu? Co powinien zawierać zestaw, abym mógł go zainstalować w aucie, w którym nigdy telefonu nie było?
    Czy taki zestaw by się nadał: TELEFON 1
    lub taki: TELEFON 2

Zaawansowany Użytkownik
    Sugeruję drugi - będzie pasował na schowek pomiędzy fotelami z przodu Widzę że w komplecie jest głośnik który wrzucisz sobie pod fotel, moduł pójdzie do bagażnika. Ten pierwszy ma "aktywną" podstawę i nie tak prosto będzie to zdemontować i wrzucić do e32. W tym drugim podstawka to tylko podstawka. Odkręcisz ją sobie od podłokietnika z którym jest sprzedawana i zamontujesz na tunelu bez problemu. Przeciągniesz kable do bagaznika gdzie dasz centralkę. Te telefony z reguły działają tylko z kartami era i heyah. Ten pierwszy ma zapewne dwa sloty na kartę - jeden przy telefonie - tam działają tylko karty SIM 5V (stare, sprzed bodajże 2002 roku) i drugi w centralce - tam zadziałają współczesne karty.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! A czy ten moduł łączy się jeszcze jakoś dodatkowo z komputerem w aucie. Czy to nie przeszkadza, że są one od e38?

Zaawansowany Użytkownik
    zestaw 1 ma sterowanie z komputera pokładowego, powinien wyciszać radio przy połączeniu itd. Zestaw numer 2 był zamontowany z tyłu (choć wątpię czy fabrycznie) więc nie podejrzewam by miał takie funkcje. Nawet jeśli to można CHYBA ich po prostu nie podłączyć i tyle.

Ja mam u siebie taką Motrololę jak zestaw 2 tylko o genrację starszą. U mnie jest to w pełni autonomiczny zestaw. Ma opcję podłączenia do klaksonu (durnota - trąbi jak dzwoni telefon i jesteś poza autem) oraz wyciszanie radia - u mnie nie są podłączone. Zestaw wygląda niemalże identycznie jak to co na tej aukcji - bardzo podobna słuchawka, prawie identyczna podstawa, bardzo podobna centrala, identyczny głośnik...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak
    Jeszcze raz dzięki! A co do zasilania modułu, to musiałeś ciągnąć kable od aku, czy jest w bagażniku miejsce, w które można się wpiąć? Jak wygląda u Ciebie pobór prądu na "postoju"?

Vip Vip
    BMW
    e32 735ia + dupowóz :D
    Blog
    21
    ....To i ja się podlącze...Kolego tzn ze jak kupię powiedzmy zestaw nr.2 (przykładowo) to ile kabli,połączeń jest do ogarnięcia...Nie mowie oczywiscie o peryferiach jak ściszanie radia i klakosn itd...Najprostsze podłaczenie...żeby mozna było porozmawiać...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak
    No to zaklepałem sobie zestaw z MOTOROLĄ. Orientowałem się u faceta i mówił, że nie ma problemu - trzeba tylko podłączyć zasilanie z akumulatora do modułu, umiejscowić gdzieś głośnik, mikrofon i antenę i już śmiga :D . Podobnież sprawa ma się tak samo jeśli chodzi o te seryjne zestawy z e38, chyba, że ktoś chce wszystkie bajery telefonu wykorzystać, to musi łączyć się z kompem , co może stanowić problem.
    e32maaaciek jeśli jesteś zainteresowany telefonem, to ten facet sprzeda za 250 zł cały zestaw: TELEFON

Zaawansowany Użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez e32maaaciek
    ....To i ja się podlącze...Kolego tzn ze jak kupię powiedzmy zestaw nr.2 (przykładowo) to ile kabli,połączeń jest do ogarnięcia...Nie mowie oczywiscie o peryferiach jak ściszanie radia i klakosn itd...Najprostsze podłaczenie...żeby mozna było porozmawiać...
    W telefonie który ja kupiłem (stara motorola) jest jedna wiązka składająca się z kilkunastu kabli - wszystkie wchodzą do wtyczki wpinanej w moduł (ma ze 30 pinów jak nie wiecej). Idą grubą wiązką poowijaną taśmą (ze 3 metry) i rozgałęziają się na drugim końcu na:

- zasilanie: masa, plus stały i plus ze stacyjki
    - wtyk do wpięcia słuchawki (RJ-11)
    - wtyk na głośnik
    - wtyk na mikrofon

Dodatkowo w module telefonu jest gniazdo antenowe (coś podobnego do SMA ale minimalnie większa średnica).

Moim zdaniem banalnie proste jest podłączenie tego.

P.S. plus stały i plus ze stacyjki zwarłem - telefon włącza się po uruchomieniu stacyjki - bałem się żeby nie żarł prądu na postoju po przypadkowym włączeniu przyciskiem.

Uprawnienia umieszczania postów