Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem z elektryką - radio/komputer pod radiem

  1. #1
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2022
    Posty
    8

    Problem z elektryką - radio/komputer pod radiem

    Witam, panowie otóż pacjent to 728i 96r, niestety posiada gazownie ale to wykluczam, po wizycie na myjni zaczęły się problemy z elektryką. Radio oraz komputer pod nim stracił zasilanie w sensie nie reaguje wyświetlacz w komputerze. Bezpieczniki 46/69 wymienione na nowe. Dalej brak zasilania. Dodatkowy objaw to samoistnie zapalające się oświetlenie wewnętrzne oraz co jakiś czas sam uaktywnia światła alarmu bez syreny, muszę go wtedy z pilota odblokować i zamknąć ponownie. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod maską oraz te w bagażniku i powymieniałem oraz po dokładałem te brakujące. Może ktoś podpowie gdzie szukać problemu? Od razu podpowiem, że nie dobierałem się jeszcze do tablicy bezpieczników za schowkiem.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  2. #2
    Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Dołączył
    Oct 2008
    Posty
    11,999
    BMW
    E32 740iA
    Skąd
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez micki954 Zobacz posta
    samoistnie zapalające się oświetlenie wewnętrzne oraz co jakiś czas sam uaktywnia światła alarmu bez syreny
    Jedno w połączeniu z drugim to jak dla mnie jakiś problem z klamką/wiązką w któryś z przednich drzwi. Generalnie jeśli masz zamknięte auto i pociągniesz za klamkę to wtedy zapala się właśnie oświetlenie wnętrza, więc jeśli dodatkowo co jakiś czas odpala się alarm (syrenę pewnie poprzedni właściciel dezaktywował, więc dlatego nie wyje) to tutaj szukałbym przyczyny.

  3. #3
    Początkujący Użytkownik Awatar czaroczaro_
    Dołączył
    May 2022
    Posty
    7
    BMW
    E38 735i
    Skąd
    Bogatynia
    Wiązka kolego, mini przetarcia, śniedź na stykach i wilgoć. To wszystko powoduje niezależną kapryśność występowania takich kwiatków.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  4. #4
    Vip Vip
    Dołączył
    Dec 2009
    Posty
    4,178
    BMW
    Nie mam
    Skąd
    Racibórz(Śląsk)
    Może zbieg okoliczności, a powodem problemów jest kostka stacyjki?
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

    Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

  5. #5
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2022
    Posty
    8
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Jedno w połączeniu z drugim to jak dla mnie jakiś problem z klamką/wiązką w któryś z przednich drzwi. Generalnie jeśli masz zamknięte auto i pociągniesz za klamkę to wtedy zapala się właśnie oświetlenie wnętrza, więc jeśli dodatkowo co jakiś czas odpala się alarm (syrenę pewnie poprzedni właściciel dezaktywował, więc dlatego nie wyje) to tutaj szukałbym przyczyny.
    Ten problem w połowie rozwiązałem, już nie mruga (spalony bezpiecznik) natomiast światła wewnętrzne zapalają się w trakcie hamowania / cofania , przy przyspieszaniu gasną. Plan na dziś to zdjąć fotel pasażera i cześć dywanu i sprawdzić co się dzieje przy listwie zasilającej. Sprawdziłem dzisiaj dodatkowo miernikiem Piny odpowiedzialne za radio 46/69 i oba mają normalne wejście wyjście.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  6. #6
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2022
    Posty
    8
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Może zbieg okoliczności, a powodem problemów jest kostka stacyjki?
    Możliwe, sprawdzę dzisiaj jednak to wykluczam bo nie ma problemu z niczym więcej oprócz wymienionych / już naprawionych punktów.

    Ewentualnie jeszcze myśle nad sciągnięciem całego środkowego panela od radia i klimatronicu i sprawdzenie czy tam gdzies wiązka nie jest trafiona.

    Z dodatkowych rzeczy w trakcie jazdy słyszę jak elektromechanizmy na pionie kierowniczym .


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  7. #7
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2022
    Posty
    8
    Więc tak dorwałem się do listwy zasilającej pod dywanem po stronie pasażera, wszystkie styki ładne czyste, bez nalotów czy śladów korozji/zniszczenia/ utlenienia … myśle co jeszcze może być powodem, z dodatkowych smaczków znalazłem w bagażniku wiszący luźno jeszcze jeden bezpiecznik 40amp który zaczynał się utleniać, profilaktycznie wymieniony na nowy …


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  8. #8
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2022
    Posty
    8

    Problem z elektryką - radio/komputer pod radiem

    Kolejna aktualizacja, wiązka za radiem sprawna , ewidentnie wina stacyjki bo klucz co jakiś czas się blokuje teraz pytanie czy sam mechanizm czy kostka po drugiej stronie

    EDIT:

    Rozwiązane - czas naprawy 15 sekund , koszt naprawy 5gr

    Sposób naprawy

    Otworzyć pion kierowniczy (plastiki)
    Odpiąć wtyczkę kostki zapłonu
    Popsikać CX80
    Złożyć wszystko do kupy
    Przkerecić zapłon
    Cieszyć się z powrotu radiem i działającym komputerem

    https://youtu.be/YYqI6sCKVD8

    Informacje na temat tego jakie są objawy że pada / lub zaśniedziały styki kostki zapłonu zaczerpnięte od tego pana.

    Temat do zamknięcia :)


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez micki954 ; 22-06-2022 o 16:41

  9. #9
    Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Dołączył
    Oct 2008
    Posty
    11,999
    BMW
    E32 740iA
    Skąd
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez micki954 Zobacz posta
    Odpiąć wtyczkę kostki zapłonu
    Popsikać CX80
    Czyli Cursor JAK ZWYKLE miał rację :D

  10. #10
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2022
    Posty
    8
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Czyli Cursor JAK ZWYKLE miał rację :D
    No ma chłop talent !!! Nie mniej i tak czeka mnie wymiana tej kostki na nową, gdyż dalej świeci się airbag.

    Pytanie do cursora w takim razie , kostkę trzeba będzie kodować czy wystarczy wymienić ??


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Podobne wątki

  1. Problem z elektryką przez chińskie radio 2DIN
    Przez Kielak w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 27-09-2019, 15:09
  2. Problem z elektryką?
    Przez Mardenss w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 19-11-2017, 19:16
  3. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 18-06-2015, 13:05
  4. [audio/video] Radio, navi, tel, komputer NIE DZIAŁA PROBLEM Z IDRIVE
    Przez lysyadam27 w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 23-02-2012, 08:58
  5. Problem z elektryką
    Przez orson w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 15-11-2008, 21:16

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •