Witam Panowie. Potrzebujê podzieliæ siê tym jak wygl±da moja sytuacja i upewniæ, ¿e mam zamiar i¶æ w dobrym kierunku. Bud¿et na kilkutysiêczne manewry na ten rok siê skoñczy³ (wykres prac w zdjêciu #1), zosta³o u¿ycie r±k i ustalenie przysz³ych prac, tu i tu sam ju¿ g³upieje próbuj±c ³±czyæ kropki. Liczê na Wasze do¶wiadczenie.
Samochód - E38 97r przedlift, m62b35, DK34988, lpg AG zenit, automat, 370 nalotu, katy s±, !pali na dotyk w ka¿dych warunkach!je¿d¿ona tylko na PB, du¿o sta³a.
Najwiêksza bol±czka - Nieregularne spadki mocy (od 20% ogólnej do 50% wyczuwalnej u do³u oraz pod obci±¿eniem), zmienna kultura pracy silnika, spalanie.
Zimny silnik rano - pozycja dwa spod maski zaskwierczy, odpala od strza³a i obroty id± pod 1000 na oko³o minutê, lub do momentu przerzutki z pozycji ‚P’. G³o¶niejsza praca z wydechu - I tak by³o zawsze. Ostatnio - zaczê³a bardziej kopciæ, bardziej telepaæ bud±, zaczê³y pojawiaæ siê przy ruszaniu odg³osy przelewu wody zza deski oraz przerywane zgrzyty/piski przy pierwszym manerwowaniu z u¿yciem wstecznego wyczuwalne na kierownicy i s³yszalne z prawej strony. Wiêksza moc z do³u przez pare chwil.
Ciep³y silnik - odpala na strza³, wolne obroty (na P ok 600, na D ok 570) po ostatnim czyszczeniu krokowca i restarcie DME stoj± bardziej równo, po kilkudzieciêciu km jest jednak gorzej i potrafi± skakaæ 550-540, w mie¶cie jest w miarê ok nie czuæ s³abo¶ci w trasie natomiast ewidentnie s³absza reakcja na gaz, silnik u do³u bardziej jêczy ni¿ jedzie, kickdown go trochê budzi, ewidentnie zaczyna czuæ mocniej ka¿da dziurê na drodze. Ekonomizer ochoczo za 30l chyba ze oprê nogê z górki to poka¿e 15, dojazd do ¶wiate³ bez gazu pokazuje 10 na zero spada tylko rozpêdzony i na postoju. Spalanie w spokojnej trasie +20l na 100km, pu¶ci lekko dym powy¿ej 5k rpm
Inne Objawy i znane mi mankamenty:
.Ch³odzenie- visco, obie ch³odnice + vent klimy (nie za³±cza) pochodz± z m60b30, test 7 w trasie ok 103st po mie¶cie do 107st, po troszke p³ynu ubywa, jest tendencja do zapowietrzania, max nawiew robi wichurê, np z tunelu nie idzie ciep³e.
.Skrzynia - w mie¶cie pracuje wg mnie elegancko, w trasie pod górkê czasem czuæ lekko wrzucanie na wy¿szy, czasem po kickdownie zostanie sobie na dwójce po zdjêciu nogi z gazu i hamuje silnikiem.
.Ró¿ne - Prêdko¶ciomierz pokazuje o ok 10km/h za du¿o, lekko palec siorbie po wyjêciu bagnetu na odpalonym, odpiêcie wtyczki przep³ywki na odpalonym powoduje pojedyncze zatelepanie i minimaln± ró¿nice w pracy silnika na gorsze,
Zrobione w pobli¿u - aku ¶wie¿e i pachn±ce prosto z drzewa, olej pachn±cy, ¶wiece wporz±dku, hardkorowy w±¿ od wspomy, wymienione obie uszczelki pod pokrywami zaworów, krokowy wyczyszczony, zbiornik paliwa na idealny, lpg zakrêcone.
Moje typy i kierunek zakupowy - Obie sondy za kolektorami, odma, czujnik po³o¿enia wa³ka. Dodatkowo szukam miejsca na wymianê oleju w skrzyni, demonta¿u lpg, po czym sprawdzê lewe w okolicy kolektora, bo plak w jednym miejscu powoduje miniaturow± ró¿nicê w pracy.
Moje pytania na ten moment:
-Przy wymianie odmy: co i gdzie jeszcze tam posprawdzaæ lub zapobiegawczo wymieniæ?
-Najpierw wymieniæ sondy i badaæ efekty czy mo¿e czujnik wa³ka?
-Czy mog± zostaæ te ch³odnice z m60b30 wraz z korkiem i czy warto wymieniaæ p³yn na koncetrat BMW?
-Jak spróbowaæ rozwi±zaæ kwestie k³amliwych zegarów? .
-Których producentów potrzebnych mi elementów wybraæ ?
Podsumowanie:
Ka¿da Wasza rada, sugestia itp. bêdzie dla mnie na wagê z³ota. Je¶li co¶ jest niezrozumia³e, to postaram siê wyt³umaczyæ, my¶le te¿ nad publikacj± filmików na YouTubie jak to wygl±da.
Dziêki, cze¶æ!
#1 g³ówny zestaw ostatnich prac koniec 10.05.22:
#2 Diagnoza Bosh service 27.05.22:
#3 W³asna diagnoza kostk± na Bluetooth z teraz 30.05.22:
![]()