Witam wszystkich.
Od niedawna u¿ytkujê ten piêkny samochód i powoli usuwam kolejne usterki ¿eby wszystko dzia³a³o jak nale¿y. Problem z którym nie potrafiê siê jak dot±d uporaæ to b³±d linii k-can obecny w kilku modu³ach( LM, KOMBI, CAS, ZGM, PDC, Szyberdach, Antithief, Controler, nie pamiêtam gdzie jeszcze). B³±d to K-LINE fault z wyj±tkiem PDC, gdzie b³±d brzmi K-can low wire fault.
B³êdy nie powoduj± nieprawid³owego dzia³ania samochodu(niczego nie zauwa¿y³em) natomiast po pod³±czeniu interfejsu i próbie po³±czenia raz jest po³±czenie z modu³em raz nie a jeszcze innym razem ³±czy siê ale za chwilê zrywa po³±czenie. Takie zachowanie dotyczy równie¿ modu³ów w których nie ma b³êdów(równie¿ tych na PT-can czego nie rozumiem). £±czê siê za pomoc± Launcha(orginalny) i Inpy na kablu d+k-can z alledrogo. Inp± ciê¿ko siê w ogóle po³±czyæ a jak ju¿ siê po³±czy to co chwila wywala b³±d utraty komunikacji ze sterownikiem. B³êdy z jednego i drugiego siê pokrywaj±.
Na pocz±tku my¶la³em, ¿e to PDC wiêc od³±czy³em ale problem z komunikacj± pozosta³, nastêpnie sprawdzi³em rezystory z ty³u i z przodu(nie wiem czy potrzebnie bo to w sumie pt-can) które s± ok. Dalej odpi±³em pdc i na w³±czonym zap³onie zmierzy³em h-can i l-can do masy i wysz³o 0,4 i 1,36V wiêc pomy¶la³em, ¿e kabel uwalony albo zgnita z³±czka bo wed³ug WDS mia³o tam byæ 4.6V. Rozbebeszy³em praw± stronê i okaza³o siê, ¿e do zgm kabel jest ok a na wtyczce od zgm napiêcia s± takie same jak przy pdc(jedna zgnita z³±czka od pt-can tylko na prawym przednim s³upku). Dalej ta linia leci ju¿ pod desk± i narazie dalej nie zabrn±³em. Pod fotelami sucho i czysto(z³±czka pt-can po prawej stronie jest ok).
Moje pytanie do ogarniaj±cych bardziej ni¿ ja elektronikê czyli do wiêkszo¶ci to czy uszkodzenie którego¶ modu³u na tej magistrali mo¿e powodowaæ takie odczyty na liniach i takie zachowanie podczas próby po³±czenia?
Mo¿e kto¶ mia³ podobny przypadek i jest sk³onny podzieliæ siê do¶wiadczeniami za co bêdê bardzo wdziêczny? Mam nadziejê, ¿e napisa³em to w miarê logicznie chocia¿ trochê przyd³ugo. Z góry dziêkujê za ka¿d± podpowied¼ która uchroni mnie przed dalsz± bezsensown± prac±. Dodam jeszcze, ¿e samochód wyposa¿ony jest w podtlenek biedy firmy brc i ma wlutowany przewód w obd(nie wiem czy ma zwi±zek z problemem).