Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 23

W±tek: Amortyzatory edc objawy uszkodzenia.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2020
    BMW
    Bmw ...
    Sk±d
    waw

Post Amortyzatory edc objawy uszkodzenia.

Witam, mam pytanie do wszystkich którzy przerobili temat z amortyzatorami edc u siebie. Mianowicie chodzi mi o to jak wygl±daj± objawy zu¿ycia takich amortyzatorów. W sumie moje auto to bmw 640xd f06 przebieg 120ty¶ ale mysle ¿e zasada dzia³ania jest podobna w bmw 7 i 5, walczê d³u¿szy czas u siebie z lekka nie stabilno¶ci± auta podczas jazdy tzn trzeba pilnowaæ ca³y czas kierownicy. W wietrzne dni trochê siê to nasila i trzeba naprawdê siê pilnowaæ ¿eby jechaæ prosto. Zawieszeni przód wszystkie wahacze nowe gumy stabilizatora nowe, stabilizator aktywny za³o¿ony drugi u¿ywany bo stary siê lekko poci³, ty³ wszystkie tuleje tylnej belki zrobione, gumy na stabilizatorze te¿ nowe, W ca³ym zawieszaniu brak luzu sprawdzane na trzech stacjach diagnostycznych i ró¿nych szpeców , geometria robione 4 albo 5 razy z obci±¿eniem bez obci±¿enia w serwisie Bmw wszystko na maszynach 3d. A samochód nie je¼dzi tak jak powinien, t± sam± trasê pokonuje np passatem b7 albo w³asnie Bmw F01 i jedzie sie o wiele lepiej nie muszê pilnowaæ kierownicy. Ostatnio zmieni³em nawet sprê¿yny na eidbah pro kit lekko siê obni¿y³a i utwardzi³a trosze lepiej ale nadal trzeba siê pilnowaæ. Ale podczas zmiany tych sprê¿yn z ciekawo¶ci wcisn±³em t³oczysko amortyzatora do koñca i w jednym amortyzatorze nie odbi³o w ogóle siedzia³o wci¶niête a w drugi bardzo d³ugo wychodzi³o ale nie wysz³o do koñca. Czy kto¶ z Was koledzy wyci±ga³ taki amortyzator i widzia³ jak siê zachowuje po wci¶niêciu ? Bo w normalnym przypadku zwyk³ym amortyzatorze bez edc taki amortyzator w moim przekonaniu nadawa³ by siê do wyrzucenia ale nie wiem jak to jest w³asnie z tym EDC.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice

Masz na 100% zu¿yte amory. W E65 z EDC walczyli¶my kiedy¶ z tak± niestabilno¶ci± podczas jazdy. Problem nasila³ siê przy prêdko¶ciach autostradowych, a jazda w okolicach 200 km/h to by³a mêczarnia. Mia³o siê wra¿enie jakby kto¶ nagle szarpa³ za kierownicê w praw± lub lew± stronê. Po wymianie w³a¶ciwie wiêkszo¶ci rzeczy w zawieszeniu, zosta³y wyjête amortyzatory, które na stacji diagnostycznej pokazywa³y jeszcze ponad 70 procent. W ka¿dym razie t³oczysko w zdemontowanym prawym amortyzatorze samo wpada³o do ¶rodka, lewy ledwie trzyma³, ale nie mia³ ju¿ si³y podnosiæ t³oka. Po regeneracji tych¿e amortyzatorów to zupe³nie inne auto.
    Amortyzatory EDC sposobem dzia³ania niewiele ró¿ni± siê od klasycznych amortyzatorów. Ich utwardzanie polega na zamykaniu elektrozaworem czê¶ci przep³ywu oleju w ¶rodku amortyzatora. Utrudniony przep³yw cieczy skutkuje utwardzaniem zawieszenia. Sprawny amortyzator powinien silnie wypychaæ t³oczysko do góry, czy to klasyczny, czy z EDC.
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 10-09-2020 o 20:15

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2020
    BMW
    Bmw ...
    Sk±d
    waw
    Cytat Zamieszczone przez lukasz740 Zobacz posta
    Masz na 100% zu¿yte amory. W E65 z EDC walczyli¶my kiedy¶ z tak± niestabilno¶ci± podczas jazdy. Problem nasila³ siê przy prêdko¶ciach autostradowych, a jazda w okolicach 200 km/h to by³a mêczarnia. Mia³o siê wra¿enie jakby kto¶ nagle szarpa³ za kierownicê w praw± lub lew± stronê. Po wymianie w³a¶ciwie wiêkszo¶ci rzeczy w zawieszeniu, zosta³y wyjête amortyzatory, które na stacji diagnostycznej pokazywa³y jeszcze ponad 70 procent. W ka¿dym razie t³oczysko w zdemontowanym prawym amortyzatorze samo wpada³o do ¶rodka, lewy ledwie trzyma³, ale nie mia³ ju¿ si³y podnosiæ t³oka. Po regeneracji tych¿e amortyzatorów to zupe³nie inne auto.
    Amortyzatory EDC sposobem dzia³ania niewiele ró¿ni± siê od klasycznych amortyzatorów. Ich utwardzanie polega na zamykaniu elektrozaworem czê¶ci przep³ywu oleju w ¶rodku amortyzatora. Utrudniony przep³yw cieczy skutkuje utwardzaniem zawieszenia. Sprawny amortyzator powinien silnie wypychaæ t³oczysko do góry, czy to klasyczny, czy z EDC.
    Cze¶æ dziêki za odpowiedz. Masz racje czy wiêksza prêdko¶æ to trzeba siê naprawdê stresowaæ jad±c a w wietrzne dni to maskara, ale jad±c do 100 to w miarê jest ok ale tez nie super idealnie. Dlatego dobrze ze zaznaczy³e¶ ze powinien zachowywaæ siê tak jak zwyk³y amortyzotr a u mnie wci¶niêty i stoj± czyli z³om. Zadzwoni³em do NAGENGAST firma która regeneruje, co siê okaza³o Pan potwierdzi³ ze prawdopodobnie uciek³ gaz i nie ma si³y wypchn±æ t³oka, tylko jest jedno ale oni ju¿ nie regeneruj± do medeli f06 f01 f10 maja wstrzyman± poniewa¿ mieli nieprzyjemna sytuacje z klientem. A Ty gdzie lukasz740 regenerowa³e¶? Taka ciekawostka serwis Bmw nie jest w stanie stwierdziæ uszkodzenia amrtyztorow Vdc Edc dopóki nie bêdzie wystêpowa³a usterka elektryczna lub bêdzie wyciek oleju.... maskara robi± co¶ a nie maja sprzêtu do diagnostyki .... dlatego zastanawiam siê nad kupnem nowych 8tys dwie sztuki. A¿ dziwne ze przy przebiegu 120 tys amortyztory umar³y :/ mailem kiedy¶ toyota Avensis przebieg 350tys a amortyzatory dopiero wtedy nadawa³y siê do wymiany ale w sumie lepiej siê zachowywa³a przy takim przebiegu na drodze ni¿ moja Bmw.
    Ostatnio edytowane przez michalek ; 11-09-2020 o 06:37

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Je¶li mnie pamiêæ nie myli to firma Balux, kto¶ tu na forum kiedy¶ poleca³ i tam pojecha³y do regeneracji.
    Popatrz jeszcze po numerze ori czê¶ci czy w jakim¶ sklepie internetowym nie wystêpuj± jakie¶ dobrej jako¶ci zamienniki. Np. do E65 s± np. Bilsteiny, po ok. 2700/ sztuka, zawsze to prawie po³owa ceny orygina³u.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka
    A masz skrêtn± o¶ z ty³? Z tego, co s³ysza³em, to geometriê ma³o kto z tym potrafi ustawiæ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2018
    BMW
    Bylo: F01 730D, Jest: Tesla S
    Sk±d
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    A masz skrêtn± o¶ z ty³? Z tego, co s³ysza³em, to geometriê ma³o kto z tym potrafi ustawiæ.
    Racje, mi ASO Bydgoszcz musialo robic geometrie 2 razy. Na poczatku nie zresetowali tylnej osi i dzialy sie cyrki z kierownica przy roznych predkosciach. Auto jechalo na wprost a kierownica raz w lewo skrzywiona a raz w prawo.

Co do amorkow to mam 2 kupione na zapas. Jeden wyciska tloczysko szybko a drugi bardzo bardzo wolno.

Ten niby dobry:
    https://drive.google.com/file/d/1AOr...ew?usp=sharing

Ten podobno uszkodzony:
    https://drive.google.com/file/d/1CxJ...ew?usp=sharing

Zmartwiliscie mnie z Nagengast, ze nie chca regenerowac do F01 amorkow :(. Wlasnie sobie liczylem na fakt, ze moze wysle im uzywki tylne do regeneracji. Przody mozna czasami wyrwac w dobrym roczniku na alledrogo lub ebay.

Nie wiem czy wiecie ale sa zamienniki przednie do kupienia:
    https://aerosus.pl/bmw/seria-7/f01-f...ewy-i-2wd.html

Rowniez aliexpress:
    https://www.aliexpress.com/item/3305...archweb201603_

Nawet sprezyny juz mozna kupic aftermarket (sprezyny dobiera sie pod wyposazenie - pewnie ro¿ny ciezar):

Przednie sprezyny
    31336786767 (pod moje wyposazanie)
    Sachs 993 955
    Suplex 06531
    Spidan 0.087958

Tylne
    33536786659 (pod moje wyposazanie)
    SACHS 994 997 SACHS 4013872994441
    Suplex 06533
    Spidan 0.087960

Tylne amorki widzialem na aliexpress. Pytanie jak dobrze sa zregenerowane.
    https://www.aliexpress.com/item/4000...archweb201603_

P.S. Jezeli chodzi o znoszenie na silnym wietrze to mam ten sam efekt na autostradzie. Auto mialo zmieniane przednie zawieszenie, tylne tuleje na belce i geometrie w ASO. Jedynie co mam nie tak to normalne opony a nie RoF. Kierownik ASO plakal, ze strasznie miekkie auto przez te opony.
    Ostatnio edytowane przez rockybor ; 13-09-2020 o 11:39

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2020
    BMW
    Bmw ...
    Sk±d
    waw
    Ja nie mam tylnej osi skrêtnej, geometria z doci±¿eniem bez doci±¿enia wszystko wzorowo ustawione, nawet miesi±c po ustawianiu pojecha³em ¿eby sprawdziæ czy przypadkiem siê nie przestawi³a i trzyma³o wszytko na zielonym tak jakbym dopiero ustawi³. Zawias praktycznie ca³y obrobiony ³±cznie z tulejami tylnej belki.... Wiêc zosta³y tylko chyba amortyzatory, ewentualnie magiel ale zero luzu na nim a jest hydrauliczny nie elektryczny. Opony przerabia³em rof i bez rof, ró¿nica jest taka ¿e bez rof jednak jest wiêcej komfortu a 6 ma zawias ogólnie twardy w porównaniu do 7. Ja mam rozmiar mieszany wiêc tylko homologacja bmw, i w sumie tylko jedne opony znalaz³em z homologacj± bez rof montowane s± teraz do bmw m850ix.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2020
    BMW
    Bmw ...
    Sk±d
    waw
    Cytat Zamieszczone przez rockybor Zobacz posta
    Racje, mi ASO Bydgoszcz musialo robic geometrie 2 razy. Na poczatku nie zresetowali tylnej osi i dzialy sie cyrki z kierownica przy roznych predkosciach. Auto jechalo na wprost a kierownica raz w lewo skrzywiona a raz w prawo.

Co do amorkow to mam 2 kupione na zapas. Jeden wyciska tloczysko szybko a drugi bardzo bardzo wolno.

Ten niby dobry:
    https://drive.google.com/file/d/1AOr...ew?usp=sharing

Ten podobno uszkodzony:
    https://drive.google.com/file/d/1CxJ...ew?usp=sharing

Zmartwiliscie mnie z Nagengast, ze nie chca regenerowac do F01 amorkow :(. Wlasnie sobie liczylem na fakt, ze moze wysle im uzywki tylne do regeneracji. Przody mozna czasami wyrwac w dobrym roczniku na alledrogo lub ebay.

Nie wiem czy wiecie ale sa zamienniki przednie do kupienia:
    https://aerosus.pl/bmw/seria-7/f01-f...ewy-i-2wd.html

Rowniez aliexpress:
    https://www.aliexpress.com/item/3305...archweb201603_

Nawet sprezyny juz mozna kupic aftermarket (sprezyny dobiera sie pod wyposazenie - pewnie ro¿ny ciezar):

Przednie sprezyny
    31336786767 (pod moje wyposazanie)
    Sachs 993 955
    Suplex 06531
    Spidan 0.087958

Tylne
    33536786659 (pod moje wyposazanie)
    SACHS 994 997 SACHS 4013872994441
    Suplex 06533
    Spidan 0.087960

Tylne amorki widzialem na aliexpress. Pytanie jak dobrze sa zregenerowane.
    https://www.aliexpress.com/item/4000...archweb201603_

P.S. Jezeli chodzi o znoszenie na silnym wietrze to mam ten sam efekt na autostradzie. Auto mialo zmieniane przednie zawieszenie, tylne tuleje na belce i geometrie w ASO. Jedynie co mam nie tak to normalne opony a nie RoF. Kierownik ASO plakal, ze strasznie miekkie auto przez te opony.

rockybor podaj dostêp do drive google to by zobaczy³ te amortyzatory jak dzia³aj±.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2018
    BMW
    Bylo: F01 730D, Jest: Tesla S
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Poprawilem ustawienia linkow, mozna obejrzec.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2020
    BMW
    Bmw ...
    Sk±d
    waw
    Dziêki, i chyba mamy tu odpowied¼ moje siê tak zachowywa³y jak u Ciebie co tak wolno wychodzi. Wiêc prawdopodobnie s± one uszkodzone, rozmawiaj±c z cz³owiekiem z NAGENGAST mówi³ ze jak s³abo wychodzi tzn ze ju¿ prawdopodobnie nie ma gazu i nie mo¿e wypchn±æ t³oka.

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 27-06-2016, 16:18
  2. [silnik] Objawy
    Przez KleMarine03 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-09-2014, 09:56
  3. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 03-04-2012, 23:39
  4. Co s±dzicie na temat uszkodzenia tej siódemki.
    Przez Zajefajny w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 30-03-2011, 16:34
  5. Odpowiedzi: 99
    Ostatni post / autor: 19-12-2009, 22:25

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •