Poka¿ wyniki od 1 do 4 z 4

W±tek: Brak odpowiedzi na gaz, b³êdy DSC, Cruise Control, Engine malfunction

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Plexi36
    Do³±czy³
    Mar 2019
    BMW
    G12 750LiX
    Sk±d
    Be³chatów

Post Brak odpowiedzi na gaz, b³êdy DSC, Cruise Control, Engine malfunction

Witam,

Od pewnego czasu pojawi³a siê w moim samochodzie bardzo utrudniaj±ca ¿ycie usterka. Okresowo, bez ¿adnej przyczyny (nie ma czynnika wyzwalaj±cego ze strony kierowcy, dzieje siê to samoczynnie) samochód prawie przestaje odpowiadaæ na peda³ gazu - mogê siê rozpêdziæ tak do 70 km/h na równej drodze maksymalnie. W nastêpnej kolejno¶ci najczê¶ciej pojawia siê b³±d DSC faulty, drive moderately. Czasami do tego dochodzi Cruise Control faulty, czasem pojawia siê te¿ b³±d Engine failure. Mia³em te¿ dwukrotnie sytuacjê, ¿e samochód po prostu mi zgas³, ledwo po tym odpali³ (d³ugo krêci³, jakby nie móg³ za³apaæ zap³onu), po odpaleniu obroty falowa³y, lub silnik gas³ ponownie, a dopiero kolejne zgaszenie i odpalenie spowodowa³o, ¿e praca silnika siê w miarê unormowa³a. Odczyta³em b³êdy za pomoc± ISTA, jednak nie zrobi³em screena bo pad³ mi laptop, natomiast mam spisane kody:

2D13, 2D32, 2D00, 2CF8, 2CF9, 2CF0, 2CFA.

Prawdopodobnie by³o tego jeszcze wiêcej, ale tylko te kody zapamiêta³em. Najczê¶ciej ta sytuacja wystêpuje jak auto ju¿ siê trochê nagrzeje. Postaram siê te¿ zaktualizowaæ post, albo dopisaæ nowy jak sytuacja siê powtórzy i bêdê mieæ screeny b³êdów.

Szukaj±c po necie widzê, ¿e wiêkszo¶æ odnosi siê do wi±zki silnika, natomiast czy kto¶ z Was mia³ z tym styczno¶æ? Sprawdzaæ tylko kostki wchodz±ce do DME i przepustnicy, czy co¶ jeszcze? IVM mo¿e byæ temu winne, czy to ma³o prawdopodobne (mia³em sytuacjê, ¿e samochód w ogóle nie zareagowa³ na wci¶niêcie przycisku START, tj. po klikniêciu START z jednoczesnym trzymaniem peda³u hamulca, samochód przygotowa³ kierownicê, wzbudzi³ siê, napompowa³ fotel, ale silnik zupe³nie nie zareagowa³, dopiero drugie klikniêcie spowodowa³o wzbudzenie rozrusznika)?
    Ostatnio edytowane przez Plexi36 ; 17-01-2022 o 10:54

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Wrzuæ screeny z inpy z b³êdami

Na pocz±tek zacz±³bym od wtyku do przepustnicy, bo to najtañsza opcja, a czêsto to on jest winny problemów z przepustnic±.
    https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/p...y/i50116/kL/sN
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Do³±czy³
    Mar 2019
    BMW
    G12 750LiX
    Sk±d
    Be³chatów
    Dok³adnie ten zestaw zamówi³em i dzi¶ siê tym zaj±³em. Na razie nic nie wyskoczy³o, ale zobaczymy za jaki¶ czas, ostatnie 3 jazdy nie pojawia³ mi siê ten problem, ale wola³em od razu przeciwdzia³aæ temu problemowi.

Z INPY mam tylko .pdfa, tak by³o mi szybciej je zapisaæ. Poni¿ej link:

https://easyupload.io/ra6sxh

B³êdy od kata mo¿na zignorowaæ, do tej pory nie potrafiê poj±æ czemu siê pojawiaj±, skoro katalizatory zosta³y wymienione.

Do³±czy³
    Mar 2019
    BMW
    G12 750LiX
    Sk±d
    Be³chatów
    Pozwolê sobie na podwójny post - wymiana tego wtyku pomog³a, brak b³êdów. Pozosta³a dalsza walka z b³êdami mieszanek i katalizatora.

Podobne w±tki

1. [silnik] Tysi±ce pytañ bez odpowiedzi - M62 a M62TU.
    Przez JustBringIt# w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 61
    Ostatni post / autor: 31-03-2017, 11:08
  2. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 26-07-2014, 16:44

Tagi dla tego w±tku

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •