Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 17

W±tek: Lampka do czytania vs. dwie diody orientacyjne

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2016
    BMW
    E38
    Sk±d
    Polski

Post Lampka do czytania vs. dwie diody orientacyjne

Od d³u¿szego czasu intryguje mnie ten temat, wiêc chcia³em zapytaæ jak to mo¿na zrobiæ.

W lampce wewnêtrznej (do czytania map), tej przednie, poza w³±cznikiem g³ównym, w³±cznikami dla kierowcy i pasa¿era s± te¿ dwie diody opisane jako "orientation lamps", które w ¶lad instrukcji powinny siê ¶wieciæ jak s± za¶wiecone obrysówki, tak to rozumiem:
    "The orientation lamps on the right and left of the button for interior lamps come on when the side lamps are switched on".

U mnie siê one nie ¶wiec±, obrysówek nie mam. Czy mo¿na jako¶ w³±czyæ te diodki w górnej lampce?

Na z³±czu X336 ca³y czas napiêcie jest na pinie 1, na pinie 5 pojawia siê jak wci¶nie siê w³±cznik i za¶wieci siê lampkê, ale ni jak nie wiem kiedy pojawi siê na piêcie na pinie 4, który jak sprawdzi³em jest odpowiedzialny w³a¶nie za te diodki.

Mo¿na to jako¶ w³±czyæ?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar winmediacenter
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Sulejowek
    Na pewno te diody dzia³aj± przy w³±czonych ¶wiat³ach pozycyjnych jak zreszt± pozosta³e pod¶wietlenia : popielniczek ,przycisków ,klamek wewnêtrznych itp

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2016
    BMW
    E38
    Sk±d
    Polski
    Dzia³aj±, dzia³aj±, ale u mnie nie dzia³aj±, dlatego pytam. Czy to jest kwestia modu³u ¶wiate³ nowszego, czy czego¶ innego i czy mo¿na to aktywowaæ? U mnie wersja przedlift 07'95 4.0i.

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14
    Pod¶wietla siê przycisk szyberdachu lub przycisk zwalniania telefonu w pod³okietniku (je¿eli masz telefon)?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2016
    BMW
    E38
    Sk±d
    Polski
    A co ma do tego szyberdachu pod¶wietlenie czy pod³okietnika - wyra¼nie napisa³em, ¿e chodzi mi o lampkê przedni± g³ówn± do czytania map dla kierowcy/pasa¿era. Dok³adnie przeczyta³e¶ post?

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez ra_dzik Zobacz posta
    A co ma do tego szyberdachu pod¶wietlenie czy pod³okietnika - wyra¼nie napisa³em, ¿e chodzi mi o lampkê przedni± g³ówn± do czytania map dla kierowcy/pasa¿era. Dok³adnie przeczyta³e¶ post?
    A tak pytam, bo nie mam nic innego do roboty w ¿yciu.
    Chcesz pomocy czy nie?

Odpowiadaj±c na twoje pytanie.
    Pod¶wietlenie przycisku m.in. szyberdachu czy przycisku zwalniania telefonu w pod³okietniku korzysta dok³adnie z tego samego pinu zasilania co lampki, o które pytasz.
    Mam nadziejê, ¿e rozwia³em twoje w±tpliwo¶ci.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2016
    BMW
    E38
    Sk±d
    Polski
    Sorry @Yaz nie uno¶ siê proszê. Tak, jak najbardziej prosi³bym o pomoc. Po prostu nie mam ani jednego, ani drugiego :-( Przewód na tym pinie jest, ale nie ma ¿adnego napiecia z tego co patrzy³em, to idzie on do Light module, mo¿e mam star± wersjê tego modu³u i nie pójdzie dlatego?

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14

Nie mam powodu siê unosiæ. Z pewno¶ci± nie z takiego wzglêdu.

Wracaj±c do tematu.
    Patrz±c na wds'a i bior±c pod uwagê informacjê, które poda³e¶ (rok auta oraz brak szybra i telefonu).
    Czy jeste¶ pewny, ¿e ta lampka jest w twoim aucie od urodzenia?
    WDS dla rocznika twojego auta pokazuje lampkê bez tych dwóch, bursztynowych lampek.

Moja sugestia to podpiêcie tych bursztynków pod co¶, co za³±cza siê razem z w³±czeniem postojówek.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2016
    BMW
    E38
    Sk±d
    Polski
    Lampka by³a zmieniona na czarn±, jak robi³em podsufitkê (znany problem :-) ) wiêc równie¿ wymieni³em lampkê w komplecie. Obecnie i tak i tak siê je¼dzi non-stop na ¶wiat³ach. Najpro¶ciej by³oby podpi±æ siê do pinu nr 1, tylko pytanie czy jest tam ca³y czas zasilanie, ¿eby siê diody nie ¶wieci³y non-stop, czy po jakim¶ czasie na "1" ce te¿ zasilanie jest odcinane.
    No i dlaczego nie ma na pinie 4 zasilania jak idzie kabel, mo¿e to kwestia zaprogramowania, ¿eby obrysówki siê ¶wieci³y, tak jak podaje to instrukcja? Tak by³oby najbardziej poprawnie, bo szkoda mi teraz wypinaæ ten ori kabel z "4" i ci±gn±æ od jakiego¶ punktu z postojówek.

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14
    Podepnij miernik pod pin1 i sprawd¼ czy napiêcie pojawia siê tam np. po zap³onie, czy jest na sta³e, etc.
    Mo¿esz to samo zrobiæ z pinem 5.
    Te ¿arówki za³±czane s± mas±, wiêc, wg mnie, zasilanie na pinie 1 i/lub 5 pojawia siê tam po zap³onie.

A co do braku zasilania na pinie 4, pomimo, ¿e jest tam przewód to podejrzewam, ¿e wi±zka jest zunifikowana i niezale¿nie od wersji wyposa¿enia, wsadzali jednakow±.
    Móg³by¶ sprawdziæ czy na pinie 1 z³±cza X38 modu³u ¶wiate³ jest sygna³ lub czy w ogóle jest tam pin.

Podobne w±tki

1. [wnêtrze] Monata¿ lampek do czytania
    Przez Krzysiek e32 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 07-02-2016, 00:00
  2. [wnêtrze] Dwie "bursztynowe" lampki/diody przy lusterku wstecznym
    Przez FuBu w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 16-09-2014, 23:00
  3. Diody LED zamiast pozycji w e38.
    Przez Coyot009 w dziale TUNING
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 14-04-2011, 20:07
  4. [ elektryka] Lampy , czy to neon czy same diody ??
    Przez _jahu_ w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post / autor: 27-10-2010, 21:42
  5. Pytanie o lampki do czytania przód.
    Przez damp w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 15-12-2008, 21:03

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów