Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: N62B48 750Li - problem z nierówn± prac± silnika i ciê¿kim zimnym startem

Widok w±tkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Plexi36
    Do³±czy³
    Mar 2019
    BMW
    G12 750LiX
    Sk±d
    Be³chatów
    Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    A czy mia³e¶ problem z zawysokimi obrotami na biegu ja³owym i "zbi³e¶" to kodowaniem?

Odpowiadam na tê wiadomo¶æ, bo od d³u¿szego czasu mnie to nurtuje, ten temat obrotów.

Od momentu postu wiele zrobi³em, wymiana kolektora ss±cego bo mia³em w±tpliwo¶ci co do jako¶ci monta¿u dysz gazowych, uszczelnienie misek olejowych, wymiana kompletnego rozrz±du. Okaza³o siê, ¿e rozrz±d by³ przestawiony po jednej stronie, po³amane by³y ¶lizgi. To poprawi³o efekt "strzelania" przy odpalaniu. Auto odpala znacznie, znacznie lepiej, ale nadal nie pracuje dobrze - obroty delikatnie faluj±, czuæ lekkie dr¿enie2. Warto¶ci z Analog Value 3, O2 sensor additiv teraz wzros³y do warto¶ci oko³o 3.5-3.7, czasami auto rzuca b³êdy ubogiej mieszanki w dolnym zakresie obrotów tak na benzynie jak i na LPG - po je¼dzie w mie¶cie g³ównie. Na biegu ja³owym warto¶ci Analog Value 2, engine roughness s± gorsze dla cylindra 3 oraz 4, oko³o 0,8. Wcze¶niej podejrzewa³em Valvetronic, no ale nie mam ¿adnego problemu z wypadaniem zap³onów, wymiana rozrz±du pomog³a na strzelanie po odpaleniu, a dodatkowo mechanik ogl±da³ te¿ wa³ki przy wymianie rozrz±du i nie widzia³ ¿adnych uszkodzeñ, ani grzebienia ani g³adzi krzywek na wa³ku.

Co mnie dziwi, to fakt ¿e samochód nie potrafi utrzymaæ sta³ych 550 obrotów. Po wy³±czeniu klimatyzacji i nagrzaniu auta, obroty trzymaj± siê na tym poziomie ~550, natomiast po jakim¶ czasie wzrastaj± do 650-700. Kodowanie jest ustawione na 550 przy wy³±czonej klimatyzacji. Kompletnie tego nie rozumiem, dlaczego tak jest. Wszystko wskazuje na to, jakby samochód ci±gn±³ sk±d¶ lewe powietrze - membrany s± nowe, ³adne, mechanik robi³ te¿ smoke test i nie by³o ¿adnych widocznych wycieków (a przynajmniej tak mi mówiono, nie by³em przy tym). S± jakie¶ przyczyny podniesionych obrotów i tych korekcji, co¶ oczywistego co mogê sam sprawdziæ zamiast je¼dziæ bezskutecznie do majstrów?
    Ostatnio edytowane przez Plexi36 ; 10-03-2022 o 10:44

Podobne w±tki

1. [silnik] E38 Motornotprogramm. Problem z prac± silnika.
    Przez tynio w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 17-01-2020, 23:05
  2. Mam problem z nierówn± prac± silnika
    Przez patryczek1717 w dziale Seria e23
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 28-10-2018, 09:43
  3. [silnik] Problem z nierówn± prac± silnika na wolnych 740i
    Przez balcer w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 42
    Ostatni post / autor: 22-12-2013, 23:45
  4. Problem z nierówn± prac± silnika