E65 730D 2003 przebieg 272k km
Jeszcze raz witam serdecznie wszystkich szanownych u¿ytkowników tego¿ forum
Wys³ane z iPhone za pomoc± Tapatalk
E65 730D 2003 przebieg 272k km
Jeszcze raz witam serdecznie wszystkich szanownych u¿ytkowników tego¿ forum
Chyba mogê Ci co¶ doradziæ :)
S± dwie sprawy, bez których, lepiej siê nie zabieraæ za takie auto:
1. Sprawdzony mechanik/warsztat, który zgodzi siê podj±æ serwisu;
2. Odpowiedni zapas gotówki na start.
Nie jest to te¿ najlepsze auto na naukê majsterkowania wiêc patrz pkt.1.
Podjed¼ na stacjê diagnostyczn± lub np. do Bosch Service i oddaj na przegl±d przedzakupowy.
Wydasz mo¿e z 200 z³ a dowiesz siê wszystkiego, w³±cznie z kodami b³êdów z komputera.
Zapas gotówki jest. Auto zosta³o zdiagnozowane mechanicznie przez sprawdzonego mechanika. Posiadam równie¿ mechanika zajmuj±cego siê jedynie BMW. jestem z nim umówiony w ¶rodê na preja¿d¿kê w celu weryfikacji pracy skrzyni biegów.
Ten temat jest istotny, generuje wiêksze koszty ni¿ pozosta³e problemy z tym autem.
Chyba,¿e który¶ z Kolegów z forum chcia³by siê spotkaæ w okolicy Krakowa i wypowiedzieæ siê w temacie.
W moim, skrzynia biegów, do 400.000km pracowa³a bardzo dobrze, pomimo tego, ¿e olej nie by³ w niej nigdy wymieniany, a i sama skrzynia mia³a wyciek z miski.
Mo¿liwe objawy uszkodzenia skrzyni to np. przeci±ganie biegów, falowanie obrotów, problem z biegiem wstecznym.
U mnie nie dzia³o siê nic a¿ pojawi³ siê problem ze wstecznym (szarpanie), potem falowanie obrotów i co¶ zgrzytnê³o.
Dowiedz siê czy i kiedy by³ wymieniany olej w skrzyni i czy s± na to jakiekolwiek papiery? Sprawd¼ czy nie ma wycieków wokó³ skrzyni lub samej miski?
Je¶li ten temat stanie siê bardziej aktualny to raczej nastawiaj siê na kompletny remont skrzyni ni¿ np. regeneracjê samego konwertera lub wymianê oleju.
Podczas diagnozy zawieszenia zosta³o umyte podwozie, bo by³o spocone. Zrobi³em ok. 500km od tego czasu. Mo¿e ³atwiej bêdzie znale¼æ sk±d wyciek.
Oleje sprawdzone. Wszêdzie ¶wie¿e. Dyfer czysty.
Mam nadzieje, ¿e jutro bêdê móg³ opowiedzieæ wiêcej.
Jestem dobrej my¶li, bo autem je¼dzi mi siê ¶wietnie, a napraw i inwestowania siê nie boje, bo ju¿ dwa klasyki w gara¿u mam (Mini Cooper).
Do us³yszenia w nowym w±tku.
Jeszcze raz witam i pozdrawiam.
Witamy na forum ;)
sprawy maj± siê tak, ¿e mechanik od BMW nie znalaz³ nic o czym wcze¶niej nie wiedzia³em i by³em przygotowany.
Jestem zdecydowany na zakup...ostania niewiadoma to czy dogadam siê z obecnym w³a¶cicielem. Mam dla niego przygotowan± odpowiedni± listê :)
Pozdrawiam i 3maæ kciuki