Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 21

W±tek: M60B40, syczenie z okolicy kolektora ss±cego

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2015
    BMW
    BMW E38 740i 94'
    Sk±d
    Gorzów Wlkp./Szczecin

Post M60B40, syczenie z okolicy kolektora ss±cego

Witam, potrzebujê pomocy, nie mam pojêcia co to mo¿e byæ a nie wiem do czego to przypasowaæ, nigdzie nie znalaz³em czego¶ podobnego.
    Otó¿ wystêpuje u mnie co¶ w rodzaju szumu lub syczenia z okolicy lewej strony kolektora, dosyæ g³o¶ne gdy¿ s³ychaæ go nawet siedz±c w ¶rodku.
    Podczas zwyczajnego dodawania gazu syk ustajê na bardzo krótk± chwilê po czym przybiera na sile, a przy energicznym dodaniu gazu s³ychaæ g³o¶ne sykniêcie i nag³e uciêcie go jak by przytka³o owy d¼wiêk po czym wraca z powrotem. Syk jest zazwyczaj ci±g³y lecz czasem po dodaniu gazu kilka razy zaczyna go nieregularnie przerywaæ (mo¿na us³yszeæ na filmiku jednak w rzeczywisto¶ci to przerywanie jest o wiele wyra¼niejsze).

Link do filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=MQAxM4OutoQ

Z góry dziêkujê za pomoc i pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar sebekcenturion
    Do³±czy³
    Nov 2014
    BMW
    e38 730i
    Sk±d
    Olkusz
    sam jestem ciekaw od czego to jest bo czyta³em gdzie¶ ze nie jeden mia³ z tym problem.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ
    Pod kolektorem jest aluminiowa rurka któr± wk³ada siê w zatrzask w odmie. Biegnie spod przepustnicy do odmy która jest po stronie ¶ciany grodziowej. Po drodze jest kilka oringów które mog± ci±gn±æ lewe powietrze. Nie wiem czy u mnie jest a¿ takie syczenie ale pamiêtam ¿e jak szuka³em dziur w dolocie których nie znalaz³em to zwróci³em uwage na to ¿e kolektor w tym aucie jest dosyæ g³o¶ny - a to by³o po wymianie wszystkiego co jest odpowiedzialne za szczelno¶æ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2015
    BMW
    BMW E38 740i 94'
    Sk±d
    Gorzów Wlkp./Szczecin
    Po sprawdzeniu nieszczelno¶ci na podci¶nieniu sprayem nie zanotowa³em ¿adnych nieszczelno¶ci na wierchu, za to doszed³em teraz do tego ¿e syk jest umieszczony centralnie pod kolektorem i s³abnie mocno gdy wyci±gnê bagnet od oleju (zaczyna cichn±æ i przerywa), lecz wtedy pojawia siê lekkie siorbanie i bulgotanie z rurki bagnetu, sprawdzi³em czy zasysa mocno, przy³o¿y³em palec lecz nie ma tam ¿adnego ssania, tak¿e my¶lê ¿e to musi byæ niewielka nieszczelno¶æ bo raz ¿e obroty trzyma bardzo ³adnie, nie kopci. Za to zauwa¿y³em ¿e strzela lekko z wydechu jak schodzi z obrotów 1-3 lekkie strza³y. Wnioskujê ¿e muszê zdemontowaæ kolektor ss±cy i sprawdziæ co z t± aluminiow± rurk± która prowadzi do odmy tak?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    F01 750d RWD
    Sk±d
    ...
    Generalnie to kolektor ss±cy M60-ki jest g³o¶ny sam z siebie. Aczkolwiek ja bym siê w tym przypadku sk³ania³ ku wymianie odmy z ty³u kolektora.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2015
    BMW
    BMW E38 740i 94'
    Sk±d
    Gorzów Wlkp./Szczecin
    Ale chyba odma sama w sobie by tak nie sycza³a, wiem jak wcze¶niej chodzi³ i teraz jest w ciul g³o¶niej zreszt± s³ychaæ ¿e co¶ jest rozszczelnione, odma raczej jest dobra.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Byczus
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    E39 530dAT, E32 730i V8 manual
    Sk±d
    Poznañ
    mi siê odma rozwarstwi³a na dwie czê¶ci (sic!) to sycza³o i bucza³o jak cholera ;)
    Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.

Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.

By³o BMW E34 525i manual 1991r.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    F01 750d RWD
    Sk±d
    ...
    Kolego Andriey jak wymontujesz odmê i j± roz³o¿ysz na czê¶ci wtedy bêdziesz móg³ stwierdziæ czy jest "raczej" dobra. Wymieñ odmê choæby profilaktycznie je¶li tego nigdy nie robi³e¶ i nie wiesz kiedy by³o robione a za³o¿ê siê ¿e problem ustanie. Uchyl delikatnie korek od wlewu oleju na pracuj±cym silniku. Jak nie bêdzie wyra¼nej reakcji silnika to odpowied¼ jest prosta....Pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2020
    BMW
    BMW E38 740iA
    Sk±d
    Kraków

Arrow

Cytat Zamieszczone przez SkeYT Zobacz posta
    Kolego Andriey jak wymontujesz odmê i j± roz³o¿ysz na czê¶ci wtedy bêdziesz móg³ stwierdziæ czy jest "raczej" dobra. Wymieñ odmê choæby profilaktycznie je¶li tego nigdy nie robi³e¶ i nie wiesz kiedy by³o robione a za³o¿ê siê ¿e problem ustanie. Uchyl delikatnie korek od wlewu oleju na pracuj±cym silniku. Jak nie bêdzie wyra¼nej reakcji silnika to odpowied¼ jest prosta....Pozdrawiam
    Cze¶æ, z racji i¿ posiadam identyczny problem a nie zosta³o przedstawione rozwi±zanie w temacie sycz±cego kolektora pozwolê sobie od¶wie¿yæ temat :)

Pacjent: BMW E38 740iA 1994r, silnik M60B40 z 3 letnim gazem STAG, reduktor KME Gold, wtryskiwacze Barracuda

Sprawa wygl±da u mnie identycznie, z kolektora wydobywa siê identyczny d¼wiêk syczenia, który ustaje po gwa³townym dodaniu gazu na czas wzrostu obrotów, po czym ponownie powraca.

Co zd±¿y³em zaobserwowaæ:
    1. D¼wiêk nie jest jednostajny, bardziej wystêpuje efekt falowania, jakby co¶ zamyka³o i otwiera³o dop³yw lewego powietrza (jakkolwiek to zabrzmi)
    2. Syczenie nie zwiêksza czêstotliwo¶ci wzglêdem rosn±cych obrotów silnika
    3. Po odpiêciu silniczka krokowego syczenie przestaje "falowaæ", staje siê cichsze i jednostajne
    4. Nie wiem czy to syczenie/lewe powietrze ma wp³yw na wolne obroty ale u mnie wystêpuje efekt wypadania zap³onu i delikatnego falowania obrotów
    5. Podczas gdy silnik chodzi na wolnych obrotach i próbujê gwa³townie dodaæ gazu, zanim wskoczy na obroty delikatnie siê potknie.
    6. Wystêpuj± lekkie strza³y z wydechu podczas schodzenia z obrotów gdy silnik pracuje na benzynie.
    7. Silnik nie reaguje na jakiekolwiek psikanie plakiem, samostartem, benzyn± ekstrakcyjn± po kolektorze oraz króæcach
    8. Po odpiêciu przep³ywomierz, silnik zacz±³ równo staæ na obrotach, przesta³ falowaæ (efekt syczenia oraz wypadania zap³onu wystêpowa³ dalej)

Co zd±¿y³em zrobiæ:
    1. Wymieni³em odmê w raz z uszczelk± pod ni± (by³a mocno zgnieciona, nie wystawa³a)
    2. Uszczelni³em aluminiow± rurkê id±c± pod kolektorem (nowe o-ringi)
    3. Wymieni³em ¶wiece na NGK BKR6EK, stare ¶wiece by³y lekko bia³e
    4. Wymieni³em komplet cewek
    5. Wymieni³em silniczek krokowy
    6. Podmieniany na próbê by³ przep³ywomierz, nie odnotowa³em zmian w pracy silnika

Auto zrobi³o siê ¿wawsze, do setki przyspiesza znacznie lepiej ni¿ przed wymian± natomiast syczenie nie usta³o.
    Proszê o pomoc! :)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Prezeslaw
    Do³±czy³
    May 2013
    BMW
    E38 4.0 M60
    Sk±d
    Warszawa
    Sam przerabia³em temat i u mnie taki sam d¼wiêk. Dolot rozebrany i posk³adany, odma w miarê ¶wie¿a i sterta innych rzeczy zrobiona. Mo¿e tak to po prostu powinno brzmieæ. Zastanawiam siê, czy nie jest to d¼wiêk powietrza puszczanego przez zawór biegu ja³owego (to chyba przez krokowiec). Skoro d¼wiêk cichnie, jak siê depnie i pojawia siê, jak zawór znów musi siê otworzyæ. Z innych tropów, znajomy z forum podrzuci³ mi kiedy¶ temat przerabiania odpowietrzenia skrzyni korbowej w M60 na t± z M62. Ponoæ to siê w M60 potrafi zapchaæ syfem i zmienianie samej odmy niewiele pomaga.
    To co, ¿e diesel? Pewnie ¶wiece zalane;)

Podobne w±tki

1. [silnik] E32 750 Rozprwadzenie Powietrza do kolektora ss±cego
    Przez pietras244 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 11-02-2014, 18:40
  2. zamiana kolektora ss±cego 2.8
    Przez miglanc153 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 23-07-2013, 08:18
  3. [silnik] Wymiana kolektora ss±cego ?
    Przez e32ma³y w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 33