Czytałem na zagranicznych forach, że największym problemem jest ładowanie a użytkowanie w systemie "eco pro" powoduje szybkie wyładowanie baterii a gdy jej poziom spadnie poniżej 30% to system nie pozwala na odpalenie samochodu a wówczas serwis BMW wymaga wymiany baterii na nową za 10 000 dolarów plus koszt wymiany +-2/3 tys dolarów (bateria połączona z układem klimatyzacji)
Dodatkowo przez to, że bateria podłączona jest do układu klimatyzacji, uszkodzenie klimatyzacji i jazda autem w takim stanie = uszkodzenie baterii
Ciężko używkami a zamienników totalne zero
W Łodzi jest jakiś serwis, które naprawia (ładuje taką baterię rozładowaną i wskrzesza ją aby auto ją widziało i mogło odpalić) ale ich usługa to 3000 zł...
W sumie w porównaniu z kupnem nowej to 1/10 ceny ale za ładowanie to i tak gruba przesada...
Nie rozumiem dlaczego nie ma stacjonarnej ładowarki dla tego modelu, coś jak prostownik, który wtyka się pod baterię i ładuje z gniazdka np dobę albo 12h..
Podoba mi się f04 głównie ze względu na kolor oraz większą moc seryjną, dzięki elektrykowi i według mnie to ciekawe rozwiązanie aby było tylko niezawodne...(Nie zależy mi na jeździe na prąd a patrzyłem na hybrydę tylko pod kątem wspomagacza coś co daje dodatkową moc w serii)
Chyba, że jest jakiś patent na rozwiązanie baterii ale też pozostają inne moduły odpowiedzialne za sterowanie ale tutaj już nic nie znajduję i nic nie wiem w tym temacie. Ale jeżeli jest to raczej problemem niż dobrym dodatkiem to szkoda. A pchać się w dodatkowy problem nie za bardzo mi się uśmiecha.