Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: F01 HSR Błąd tylnej osi skrętnej - Track rod position sensor value incorrect

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Bylo: F01 730D, Jest: Tesla S
    Komunikacja nie wróciła pod odłączeniu HSR.

Kupiłem używany moduł HSR i po podłączeniu samego modułu od razu wróciła komunikacja :). Tylna oś skrętna ciągle wali błędami ale teraz bardziej o konieczności aktywacji po wymianie modułu. Mam trochę dylemat bo może skończyć się ponownym spaleniem modułu. Pytanie czy moduł zabił płyn i wilgoć stojący we wtyczkach od 2 lat czy sama tylna oś jest uszkodzona i pomogła uszkodzić moduł.

Po wymianie modułu, E-sys nie widzi jakbym musiał programować sterownik (dziwne bo słyszałem, ze każdy po wymianie trzeba).

W ISTA/D dla modułu HSR nie ma żadnych plików CFD

Zrobiłem automatyczny plan ISTA-P i sam nie wykrył aby HSR był wymieniony. Musiałem ręcznie wybrać sterownik, który został wymieniony. W liście czynności nie ma programowania ani kodowania. Jest tylko czynność końcowa i ustalenie wychyłów tylnej osi.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Nie zawsze trzeba programować. Nie zawsze konieczne jest odczytanie CAFD, bo tak jak w Twoim przypadku czasem pojawia się normalnie.
    W zakładce coding dokoduj moduł HSR.
    Następnie zrób uruchomienie. Z tego co pamiętam to auto musi być lekko podniesione lub na podstawach do geometrii, aby koła skręcały swobodnie.

Co do modułu to myślę, że masz podobną sytuację jaką miałem ze wzmacniaczem logic7 z E63. Wewnątrz wyglądał nawet gorzej niż Twój moduł, ale działał. Jako tako, ale działał. Po umyciu płytki, przestał się włączać. Okazało się, że korozja "zjadła" kilka przelotek na płycie(przejście między jedną i drugą stroną druku). Po ich naprawie, nawet subwoofery zaczęły działać(a z tego powodu do niego zaglądałem)
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Zrobiłem E-sys tak jakby chciał coś zakodować. Tylko nie zrobiłem żadnych zmian. Dzisiaj w ISTA/D już widać pliki w sterowniku.

Tak jak napisałeś @cursor, musi być podnośnik aby oś nie kręciła w miejscu. W sobotę wbijam do znajomego na podnośnik i będzie chwila prawdy. Mam nadzieję, że nie spali motor znowu modułu o ile to on był winien.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Byłem na podnośniku i wykonałem Start-up tylnej osi skrętnej HSR oraz Functional test. Zero błędów na podnośniku i wszystko chodziło jak powinno.

https://youtu.be/4YlE5bAUulo

W garażu manewrowałem dużo i dalej było ok. Tylko wyjechałem na ulicę, od razu błąd i tylne koła zablokowane na max w prawo (3 deg). Udało mi się wyprostować koła i odłączyłem HSR ponieważ nie chce znowu spalić modułu.

Błędy:

Zauważyłem też pękniętą tylną sprężynę z lewej strony. Jednak wątpię aby system blokował skręcone tylne koła. Jest to bardzo niebezpieczne na ulicy. Zresztą efekt jest taki jakby z tyłu posadzić jakieś ciężkiego osobnika 100-120 kg, więc jedna strona by lekko siadła.

Następne kroki:
    - wymiana w ciemno przewodów idących od modułu do silniczka (pomimo sprawdzenia ciągłości na mierniku, wszystko jest Ok,
    - podmiana samych czujników, które są na silniczku,
    - zamiana całego silniczka (to już musi pomóc ;P).
    Ostatnio edytowane przez rockybor ; 06-02-2021 o 16:17

Vip Vip Awatar lockbud
    BMW
    Było E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    A czemu nie zaczniesz od wymiany oczywistego, czyli pękniętej sprężyny?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Sprężyna i tak będzie wymieniona.

Jednak moim zdaniem to nie jest powód problemu z HSR. Dlaczego tak sądzę:

1. HSR wysyła do ICM sygnał o błędzie i blokuje kola w pozycji skręconej. Czy tak powinno zachować się auto, w którym pękła sprężyna? Np. podczas jazdy na autostradzie chciałbyś aby auto zachowało się jak widlak?
    2. Jeżeli będę wiózł z lewej strony pasażera o wadze np. 120 kg i ja sam mam 124 kg to auto przechylone powinno zblokować koła w pozycji skręconej? Rozumiem jak wyświetli błąd o przechyle ale nie blokując koła.
    3. Rok wcześniej pękła mi sprężyna z przodu i zero błędów. Nic a nic, zero komunikatów, czy błędów w ISTA.
    4. Silnik HSR to nic innego jak 3 fazowy silnik elektryczny, który poprzez swój obrót wychyla napęd śrubowy w lewo i prawo o 8 mm, co daje 3 stopnie wychylenia. Nie wiem dlaczego miałby otrzymać informację o przychyle karoserii i blokować koła.

BMW RuLeZ Mod Awatar Bezi
    BMW
    BMW G11 740xD , BMW e46 325CI Cabrio
    Ja kupiłem używkę moduł HSR zzakodowałęm i po kłopocie było. A tutaj widzę bujasz się z tym ostro.
    Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Cytat Zamieszczone przez Bezi Zobacz posta
    Ja kupiłem używkę moduł HSR zzakodowałęm i po kłopocie było. A tutaj widzę bujasz się z tym ostro.
    Bujam się niestety. Nie ma mnie w Pl i mam ciężki dostęp do czesci. Wymieniłeś sterownik HSR w bagażniku czy oś (silniczek)? Mi sama wymiana sterownika pomogła tylko na podnośniku i postoju. W czasie jazdy zonk. Jeden grupowicz z Facebooka miał uszkodzona oś, która spaliła sterownik przy okazji.

BMW RuLeZ Mod Awatar Bezi
    BMW
    BMW G11 740xD , BMW e46 325CI Cabrio
    Sam modul
    I bylo ok

Mozw się udalo

Wysłane z mojego SM-F916B przy użyciu Tapatalka
    Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    A po uruchomieniu hsr próbowałeś zrobić kalibrację active steering?
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms