Koledzy wspomozecie? Odkrecilem amor przód, ale nie chce wyj¶æ, muszê jeszcze pewnie jaki¶ wahacz odkrêciæ, ale nie wiem czy górny czy ten dolny gdzie zapiety jest amor?
Koledzy wspomozecie? Odkrecilem amor przód, ale nie chce wyj¶æ, muszê jeszcze pewnie jaki¶ wahacz odkrêciæ, ale nie wiem czy górny czy ten dolny gdzie zapiety jest amor?
Co to znaczy górny wahacz od amorka? Mam rwd
Dziêki. Jakim momentem przykrêcaæ t± ¶rubê od wahacza i od ³±cznika stabilizatora?
Znalaz³em co¶ takiego:
- Upper wishbone to swivel bearing - 56 Nm - czyli ten górny wahacz do zwrotnicy, który musze odpi±æ, ¿eby wyj±æ amor
- Wishbone to lower damper fork - 90 Nm 180 stopni - czyli tam gdzie dó³ amora jest przykrêcony do dolnego wahacza, w tej tulei
- Stabiliser link to stabiliser / damper - 45 Nm, 45 stopni - czyli ³±cznik stabilizatora do amortyzatora
Jeszcze muszê odkrêciæ ten czujnik wysoko¶ci, który jest podpiêty do górnego wahacza.
Dobrze rozumujê?
Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 08-12-2020 o 16:58
¯adnego czujnika nie odkrêca³em.
Jezeli masz dostep do newtis, to wszystko masz czarno na bialym. Niekiedy niektore ich pozycje mozna pominac przy naprawach.
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/
Moj majster najpierw polal wszystko jakims odrdzewiaczem a potem uderzal mlotkiem w czolo tego mocowania. Inaczej nie zejdzie. Jak to mowia, bez mlota to nie robota.
Jak masz nowa sruba to mozesz zawsza ja wybic.
Psika³em WD40, ale m³otem nie wali³em, ba³em siê o zwrotnicê :)
A mo¿e to czym¶ na kszta³t wyciskarki do t³oczków da³oby siê zmusiæ do wyj¶cia?