Na razie czekam na odpowiedź chodź widzę że nie będzie łatwo. A jeśli chodzi o ewentualne inne warsztaty, ktoś ma kogoś do polecenia?
Na razie czekam na odpowiedź chodź widzę że nie będzie łatwo. A jeśli chodzi o ewentualne inne warsztaty, ktoś ma kogoś do polecenia?
W samko w warszawie ul. Połczyńska całość 5hp24 z regeneracją konwertera płaciłem 4000-4500 z gwarancją roczna.
Cześć,
miałem podobne choć trochę inne objawy jak Ty BMW 730dA 2001r 5hp24, które się nasilały. Najpierw coś gruchło i wyskoczył komunikat, później jakby ucichło wszystko. Jednakże skrzynia zaczęła mieć problem z przenoszeniem mocy, wyrzucała z biegu przy naciśnięciu ponad 3/4 gazu, szarpała przy zmianach, wolniej zmieniała biegi i wsteczny wolno wskakiwał, aż całkowicie się zgubił. W moim przypadku za wsteczny odpowiedzialny był uszkodzony elektrozawór a za problemy z przenoszeniem mocy i szarpaniem tarczki cierne, i zimne luty zarówno na sterowniku skrzyni w komorze silnika jak i płycie sterującej skrzyni. Polecam jak koledzy wyżej mówili, zacząć od początku czyli podpięcie komputera i odczytanie błędów z skrzyni, sprawdzenie oleju, choć przy twoich objawach to od razu bym pojechał do specjalisty. Raczej bez wyciągania skrzyni się nie obędzie. Ja płaciłem ok 4 tyś 4 lata temu, daj całą do porządnej regeneracji i będziesz spać spokojnie .
Dzięki za post. Wiem że muszę sprawdzić ale chcę też sprawdzić tutaj, żeby nie dać się naciągnąć w warsztacie. Więc wszelkie wasze wskazówki są bardzo pomocne.
Mi 5hp24 padała już 2x, za każdym razem po przejechaniu 125kkm.
W warsztacie ustal cenę za remont generalny z regeneracja konwertera i koniec. Mają zrobić wszystko i ma działać. Na allegro gotowe zregenerowane były po 5500zł jakieś 2 lata temu.
Żeby znać zakres prac to trzeba wyjąć i rozebrać na części - nie ma innej metody , ale tą drogą nie idź, bo może wyjść i 3x drożej.
Ok, po ściągnięciu miski, na magnesach jest dużo opiłków. Czy jest zatem szansa że są to jedynie części tarczek czy raczej jest to objaw zniszczenia kosza / innych "drogich" części.
Nie znam nikogo kto robił remont skrzyni i nie miał przy tym wymienianego któregoś z koszy. Nie wszystkie ale zawsze. No i tarczki oczywiście + konwerter. Tak czy inaczej musisz się przygotować na minimum 5k. Wątpię żeby wyszło mniej.
Dzięki za informacje. Naprawiłem, koszt 5.900 zł, skrzynia chodzi lepiej niż przed awarią. Co ciekawe to uszkodzony był kosz forward ale również przekładnia planetarna - w zasadzie większość była uszkodzona - gość powiedział że to pierwszy taki przypadek ...
Napisz gdzie w końcu naprawiałeś ? Przy tej kwocie to bym dołożył i wstawiłbym 7HP bez wahania...