Witam, ktoś zalewa 5w50 do 740i? Nie mam zamiaru jeździć na tłustej wodzie czyli 5w30 i inne, ale chcę poznać opinie. Pozdrawiam
Witam, ktoś zalewa 5w50 do 740i? Nie mam zamiaru jeździć na tłustej wodzie czyli 5w30 i inne, ale chcę poznać opinie. Pozdrawiam
Do usunięcia, nie doczytałem że chodzi o F01.
Ostatnio edytowane przez tequila1909 ; 28-07-2020 o 16:07
Mr. Perfect 4 x K1 World Champion
Wątpię czy znajdziesz jakieś 5W50 ze specyfikacją BMW LL04, a to chyba kluczowa sprawa. N54 to już jednak nowoczesny ciasno pasowany silnik. Nie wiem czy 5W50 będzie mu dobrze służył. Grubszy film olejowy ale też gorsza płynność. Może spróbuj 0W40 np. Millersa XF. Będziesz miał i znakomita ochronę i dobrą płynność.
Jak tak czytam te kombinacje polskich konstruktorów silników to mnie nosi.Po co kombinować z olejem.Wlej może 15w40 i będzie dobry.A w opony napompuj po 1,2bara to nie będzie tłukło zawieszenie.
Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka
było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si
... i jak auto ma 200k+ km nalotu to sobie lepiej panewki sprawdź, zamiast się zastanawiać nad olejem.
Albo LL04, które najczęściej są 5w30 lub 5w40, albo LL01 z mieniem z tyłu głowy, że będzie się budował większy (niż normalnie) nagar na zaworach ssących. Przykład LL01 to przytoczony Millers XF.
Screen z oficjalnej instrukcji, dostępnej także w komputerze pokładowym:
![]()
Dodam jeszcze, że w jednej z czynności PUMA(wewnętrzne dokumenty serwisowe) jest informacja o zmianie oleju dla modeli M. Silniki doładowane nie używają już 10W60 jak starsze, tylko 5W30 lub 5W40(nie pamiętam dokładnie, dawno to było)
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Dokładnie w M-kach teraz leja 5W30. Trochę mnie to dziwi w tego rodzaju aucie które z reguły służy do bardzo ostrej jazdy, a temperatura oleju lekko dochodzi do 115 stopni. Nie ma szans żeby taki olej dobrze chronił silnik takiego auta i zachował swoje właściwości od wymiany do wymiany. Kiedyś panewki z M-kach trzeba było wymieniać po 100 tyś to teraz trzeba będzie po 50 tyś km i z tego co słyszałem nierzadko tak się właśnie dzieje.
Panewki sprawdziłem po zakupie. Kupiłem 5w40 LL04 AMS. Dzięki