Kredyt samochodowy jest niekorzystny, bo niedość że blokuje auto przy późniejszej chęci zbycia, to dodatkowo musisz spisać umowę kupna chwilę wczesniej i ze sprzedającym pójść po ten kredyt.
Ty nie oglądasz pieniędzy, są przelewane bezpośrednio na konto sprzedającego, dodatkowo rzeczoznawca udzielającego kredyt, sprawdza auto pod względem wartości, czy cena na umowie nie odbiega zbytnio od średniej z ich kalkulatora.
Tak więc masz blokadę na auto, nie możesz wziąć trochę więcej na pokrycie jakichś naprawek i kosztów przerejestrowania i ubezpieczenia, dodatkowo kredyty samochodowe są bardzo niekorzystnie oprocentowane.
Więc najlepiej wziąć sobie niezależnie kredyt gotówkowy. Aby wybrać najlepiej, to radze Ci pochodzić po kilku/kilkunastu bankach. No i nie natnij się na bank, gdzie masz rzeczywista stopę roczną ponad 20%, nawet ponad 25%.
Swoją drogą, nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze w ubiegłym roku korzystne oferty miał PKO BP, w dodatku możesz u nich spłacić wczesniej kredyt płacąc sam kapitał, bez dodatkowych kosztów manipulacyjnych.
a co do ubezpieczenia, to tu masz moje sprawdzenia sprzed pół roku:
http://forum.7er.pl/oc-samochodu-a-r...=ubezpieczenie
"testy" zrobiłem to na mojej osobie - miłej lektury (w AXA mogę Ci udostepnić moje dane dla uzyskania dodatkowych zniżek na ubezpieczenie)