Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 21

W±tek: e65 730d 2002r mechatronik

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    e38 730dA(by³o) e65 730d (jest)
    Sk±d
    Koszalin

Post e65 730d 2002r mechatronik

Witam mam pytanie, zrobilem dzisiaj regeneracje plyty sterujacej skrzyni nowe tloczki, separator olej itp bez zmiany selenoidow . Po jezdzie adaptacyjnej i rozgrzaniu sie skrzyni czyli jak zawsze dalej czuc twarda zmiane z 2-1 co to moze byc ??? pomocy . Pojawia sie to tylko na goracej skrzyni podczas dlugiej jazdy po miescie . Dziekuje ;>

jak by bylo zle poskladane to by nie chodzilo ;DD
    Ostatnio edytowane przez Sebek ; 04-03-2020 o 13:58

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez piter7898 Zobacz posta
    Witam mam pytanie, zrobilem dzisiaj regeneracje plyty sterujacej skrzyni nowe tloczki, separator olej itp bez zmiany selenoidow . Po jezdzie adaptacyjnej i rozgrzaniu sie skrzyni czyli jak zawsze dalej czuc twarda zmiane z 2-1 co to moze byc ??? pomocy . Pojawia sie to tylko na goracej skrzyni podczas dlugiej jazdy po miescie . Dziekuje ;>
    Te twarde schodzenie z 2-1 to norma w ka¿dej e65. Nie przeskoczysz. Musisz przywykn±æ. Ja juz mia³em nawet noge wytrenowan± i jak podje¿d¿a³em np pod ¶wiat³a to hmm chyba delikatnie odpuszcza³em hamulec, juz nie pamietam, ale da³o siê to z³agodziæ:) One tak juz maj±.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar jaro5
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    Sk±d
    radom
    To nie jest norma w ka¿dej e65.Ja jako¶ tego nie mia³em przez 5 lat i kolega który kupi³ moj± e65 te¿ je¿dzi 4 lata i nie ma tego problemu.
    by³o E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar ARIE(L)
    Do³±czy³
    Aug 2015
    BMW
    BMW E66 - 750 LI, BMW G12 750 LI
    Sk±d
    DROBIN
    Te¿ siê nie zgadzam, ¿e to norma. U mnie nie ma takich objawów.

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E23/E38/E65
    Sk±d
    DZG
    Blog
    1
    Wymiana tych elementów mechatronica które poda³e¶ najczê¶ciej pomaga przy tym problemie.

Warto by by³o przy okazji wyczy¶ciæ elektrozawory i wszystkie drobne elementy przed z³o¿eniem.

Mo¿liwe jest tak¿e ze twoja skrzynia jest z samego pocz±tku jej serii produkcji - te sterowniki mia³y wiêksze problemy i zosta³y szybko poprawione.

W katalogu online ZFa jest to opisane.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
    Proszê o kontakt ze mn± .!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    e38 730dA(by³o) e65 730d (jest)
    Sk±d
    Koszalin
    Cytat Zamieszczone przez Sebek Zobacz posta
    Wymiana tych elementów mechatronica które poda³e¶ najczê¶ciej pomaga przy tym problemie.

Warto by by³o przy okazji wyczy¶ciæ elektrozawory i wszystkie drobne elementy przed z³o¿eniem.

Mo¿liwe jest tak¿e ze twoja skrzynia jest z samego pocz±tku jej serii produkcji - te sterowniki mia³y wiêksze problemy i zosta³y szybko poprawione.

W katalogu online ZFa jest to opisane.
    Mo¿liwe ze z pocz±tku produkcji bo pierwsze co mnie zdziwi³o to brak tabliczki z numerami skrzyni tylko gotowy odlew na obudowie

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Nie wszystkie modele E65 mia³y ten problem.
    Najczê¶ciej dotyka to modeli z przed liftungu elektroniki(brak klawisza menu obok I-Drive)

Bzdur± jest te¿ twierdzenie, ¿e ten typ tak ma i nale¿y do tego przywykn±æ.

Aktywacja trybu miejskiego, zmiana programu w sterowniku skrzyni(na odpowiedni dla tego trybu) oraz kasowanie adaptacji i jazda adaptacyjna, praktycznie rozwi±zuje ten problem. Bardzo czêsto nawet bez robienia czegokolwiek z mechatronik±
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    e65, e61, f10 k1200gt R20
    Sk±d
    Mitchelstown IRE, Ko³obrzeg
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Aktywacja trybu miejskiego, zmiana programu w sterowniku skrzyni(na odpowiedni dla tego trybu) oraz kasowanie adaptacji i jazda adaptacyjna, praktycznie rozwi±zuje ten problem. Bardzo czêsto nawet bez robienia czegokolwiek z mechatronik±
    Rozumiem, ¿e aktywacja trybu miejskiego to dodanie do FA +KPLC I kodowanie sterownika skrzyni pustym manem. Prosi³bym jednak o rozwiniêcie my¶li "zmiana programu w sterowniku skrzyni(na odpowiedni dla tego trybu) "
    Pozdrawiam

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez krazboy Zobacz posta
    Rozumiem, ¿e aktywacja trybu miejskiego to dodanie do FA +KPLC I kodowanie sterownika skrzyni pustym manem. Prosi³bym jednak o rozwiniêcie my¶li "zmiana programu w sterowniku skrzyni(na odpowiedni dla tego trybu) "
    Pozdrawiam
    Nie. Aktywacja trybu miejskiego to zmiana programu na odpowiedni± wersjê, dodanie +KPLC do fa i dopiero kodowanie EGS.
    Pisa³em o tym tutaj:
    https://7er.pl/showthread.php/37272-...-siê-tym-bawi³
    Wiele osób my¶li, ¿e samo dodanie KPLC za³atwia sprawê i pó¼niej powstaj± takie mity na forach, jak napisa³e¶
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    e65, e61, f10 k1200gt R20
    Sk±d
    Mitchelstown IRE, Ko³obrzeg
    Mam nadziejê, ¿e nasza konwersacja obali choæ jeden mit, ale do rzeczy.
    Czyli " zmiana programu na odpowiedni± wersjê" to zwyk³y updata/programowanie sterownika ESG najnowszym spdaten np. programem winkfp?
    Nastêpnie dodanie do FA +KPLC , a na koniec kodowanie pustym manem sterownika EGS?
    Czyta³em, ¿e robi³e¶ to istaP. Zauwa¿y³e¶ mo¿e czy ista na koniec koduje tylko EGS ,czy mo¿e jeszcze jaki¶ sterownik?

Podobne w±tki

1. [silnik] E65 2002r 730d gasnie
    Przez piter7898 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 09-07-2019, 11:05
  2. [pozostale] E65 730d 2002r Nie odpala
    Przez piter7898 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 15-01-2019, 17:09
  3. [E65/66] Witam posiadam e65 730d z 2002r
    Przez maliniak w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 15-12-2015, 08:55

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •