Odbija pistolet podczas tankowania. Z wyczytanych informacji wynika,ze to filtr węglowy. Czy jest to w stanie ktoś potwierdzić? Czy ktoś to wymieniał i ten efekt został usunięty?
Wszyscy o tym piszą,ale nie znalazłem info czy po wymianie jest ok.
Odbija pistolet podczas tankowania. Z wyczytanych informacji wynika,ze to filtr węglowy. Czy jest to w stanie ktoś potwierdzić? Czy ktoś to wymieniał i ten efekt został usunięty?
Wszyscy o tym piszą,ale nie znalazłem info czy po wymianie jest ok.
zaden filtr weglowy e38 ma tak wlew ze ciezko nalac plaiwo musisz wyczucu w jakim polozeniu leci swobodnie
To,że muszę wyczuć to wiem,bo tak tankuje,ale interesuje mnie czy jest to wina samego wlewu czy opisywanego filtra o którym wszyscy mówią.
nie mam
interesuje mnie czy ten typ tak ma ,czy jest to czegos wina
Czasem też muszę poprawić pistolet podczas tankowania, a filtr węglowy wymieniłem niedawno.
Jak nie wciąga Ci baku ani nie zasysa mocno korka to tak ma być
Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 02-06-2020 o 10:23
Jaki filtr węglowy? Pierwszy raz o tym słyszę. Gdzie on jest? U mnie problem pojawia się od czasu do czasu głównie przy wyższych temperaturach.
Jest zlokalizowany w pod lewym tylnym błotnikiem. Objawy zapchania to właśnie zasysanie zbiornika i puste uderzenia podczas jazdy oraz problemy z odbijaniem pistoletu przy tankowaniu. Grozi to rozszczelnieniem zbiornika i niestety koniecznością wymiany. Niektórzy wiercą otwór w korku wlewowym ale wg mnie lepszą "rzeźbą" jest wywiercenie otworku właśnie w tym filtrze lub po prostu wymiana na nowy (około 400PLN).
Nie wiesz, nie siej dezinformacji - prośba do wszystkich. Nie wprowadzajmy innych w błąd jeśli czegoś nie jesteśmy pewni. Trzymając się tej zasady forum będzie zbiorem RZECZOWYCH informacji. Pozdrawiam :)
Oto numer części:
16136752623
- U mnie po wymianie zbiornika i filtra pistolet nie odbija - no chyba że jest już MAX w kotle ;)
Ostatnio edytowane przez winmediacenter ; 02-06-2020 o 12:55
A jakie on spełnia zadanie? Pochłania opary paliwa?
Podejrzewam że węgiel w jakiś sposób je oczyszcza a następnie powietrze wraca do kolektora ssącego. Tak to jest rozwiązane u mnie bo analizowałem cały ten układ. Zapchanie polega na tym że to powietrze nie jest w stanie przedostać się przez sam filtr i powstaje nadciśnienie w zbiorniku a powietrze finalnie nie dociera do kolektora.