Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Skrzynia 5hp24 i problem z biegami

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740i 98r
    Najważniejsze zeby sprawdzić czy zacznie normalnie działać albo chociaż lepiei skrzynia a później dam komuś kto sie na tym zna zeby to zaprogramował bo ja nie mam pojęcia o tym no chyba ze to nic trudnego?

Znalazlem tylko jeden zgodny sterownik.... Nr aukcji allegro. 8685933344
    Ostatnio edytowane przez scooter740 ; 02-04-2020 o 06:03

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez scooter740 Zobacz posta
    Najważniejsze zeby sprawdzić czy zacznie normalnie działać albo chociaż lepiei skrzynia a później dam komuś kto sie na tym zna zeby to zaprogramował bo ja nie mam pojęcia o tym no chyba ze to nic trudnego?

Znalazlem tylko jeden zgodny sterownik.... Nr aukcji allegro. 8685933344
    Numer zgadza się z tym z tabeli, którą wkleiłem, więc będzie właściwy.
    Wg VIN pochodzi z E39 Touring 4.4. Zapewne dużej różnicy w pracy nie będzie między E39, a E38.
    Przy większych prędkościach może pojawić się problem, jeśli E39 będzie mieć inne przełożenie(poszczególnych biegów lub dyfru)
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740i 98r
    Ale tak czy tak skrzynia dzialac powinna jak należy a co do wyzszych prędkości to i. Tak zazwyczaj więcej niz 250 po mieście nie latam :)..

Zeby to przeprogramowac to czym i jak najlepiej?

Mieszkam na zadupiu i ciężko będzie znalwsxw okolicach kogoś ogarniętego...

w zasadzie to w e38 jest dyfer 2.93 lub 3.15 a w e39 2.81 lub 3.15
    Ostatnio edytowane przez scooter740 ; 02-04-2020 o 07:56

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez scooter740 Zobacz posta
    Zeby to przeprogramowac to czym i jak najlepiej?
    Z tego co kojarzę to powinno dać się to zrobić przy pomocy kabelka USB-OBD tego samego co do inpy.
    W pakiecie inpy jest program WinKFP, który do tego służy, kwestia jego odpowiedniego przygotowania

Co do przełożenia, to pytanie czy wg katalogu skrzynia w E38 i E39 4.4 jest taka sama. Jeśli nie, to może różnić się przełożeniami poszczególnych biegów, więc końcowo to nie tylko kwestia samego dyfru
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740i 98r
    Mam laptopa z wejściem com i inpa itd pod to okrągłe wejście

Wg realoem itd wychodzi na to ze skrzynie były takie same zarówno w e39 i e38. Inne sa tylkk jeśli w opcji jest s204a czyli krotszy dyfer i wtedy skrzynia tez jest inna ale tez taka sama w e38 z ta opcja..

Bede wdzięczny jesli udzielisz mi wskazówek jak to zrobić jeśli juz będę mial sterownik bo nie chciałbym czegos zepsuc itd.

Tak wogole to dzieki za zangazownie i pomoc
    Ostatnio edytowane przez scooter740 ; 02-04-2020 o 08:41

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740i 98r
    No i tak, sterownik przyszedł, założony, skrzynia biegi zmienia ladnie z małym ale.... Jak przycisnę gaz w podloge.. 1, 2 i dochodzi do odcinki i jeśli nie odpuszczę lekko gazu to nie wrzuci 3ciego biegu.. Tak sie dzieje tylko wtedy gdy wcisne gaz w podloge itd. Jesli normlanie lece to ładnie zmienia biegi, gladziutko bez żadnych dziwnych rzeczy.... Skasowałem adaptacje, bledow brak.... Czy może byc tak ze. Skrzynia musi sie jeszcze oprócz skasowania adaptacji nauczyć itd? I to przez to?

Czy trzeba koniecznie przeprogramowac sterownik skrzyni i tutaj leży przyczyna

Do tego doszedl blad
    symptom Gear check i gear check 2.... Cos nie tsk z drugim biegiem jest.... Normalnie jeźdzac jest ok ale jak jej doje... To właśnie na dwójce ma jakieś dziwne symptomy i potrafi przez to tez wejsc w tryb awaryjny itd.....

Włączalem testy poszczególnych elektrozaworów w inpie i wszystkie po włączeniu charakterystycznie cykaja ale nie nr 2.......

Do tego wbijajac D auto nie powinno stoczyć sie do tylu.... Zauważyłem to kiedy auto stało na podjazdach z wrzuconym D zjeżdżało do tylu a tsk nyc nie powinno. Po lekkim dodaniu gazu tego nie ma..

Pomoże ktos coś???????

W zasadzie tylko wybierak od biegów nie został sprawdzony bo nie wiem nawet jak sprawdzić czy jest dobry...

Moge podmienić płytę sterującą na ta ktora była w tej skrzyni o ile to cos da....
    Ostatnio edytowane przez scooter740 ; 03-04-2020 o 19:42

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Aktualizacja sterownika silnika plus zmiana programu na najnowszy i właściwy w sterowniku skrzyni i dopiero można szukać dalej
    Henry Ford

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740i 98r
    dzięki za odp..tylko jak się do tego zabrac bo nigdy tego nie robiłem a nie chciałbym czegoś popsuc

sorry ze tak męcze a;e naprawde nie znam nikogo ogarnietego w okolicy w tych dziedzinach..

móglbys mnie jakos przez to przeprowadzić albo chociaz jakos nakierowac co z czym i jak?

będę bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, bardzo wdzięczny

no chyba ze to nie jest az taka prosta sprawa i sam sobie nie poradze z tym

zauważyłem jeszcze ze potrafi na 2gim biegu się śliznąć przy wysokich obrotach
    Ostatnio edytowane przez scooter740 ; 07-04-2020 o 05:44