Cze¶æ.
Wydaje mi siê, ¿e bêdzie to nieco bli¼niaczy temat do w±tku u¿ytkownika "Pan_Samochodzik", ale mam nadziejê, ¿e dziêki temu uratujemy dosyæ fajn± jeszcze 730d przed straceniem. Stan±³em przed zadaniem ogarniêcia nieco zaniedbanego elektronicznie 730d, chocia¿ na szczê¶cie wizualnie i mechanicznie jest ca³kiem ca³kiem.
Najwa¿niejsze problemy do ogarniêcia:
1. Wy¶wietlanie na liczniku przebiegu 999999 km i kropka sygnalizuj±ca niezgodno¶æ VIN miêdzy licznikiem (KOMBI) a CAS.
B³±d zapisany w liczniku to:
0x9317 EEPROM: CHECKSUM ERROR CODING DATA BMW
2. Ogólne b³êdy w module ¶wiate³ o spalonych ¿arówkach, chocia¿ praktycznie wszystkie oprócz lewych ringów dzia³aj±.
B³êdy zapisane w sterowniku ¶wiate³:
9CA9 Klemme 30A Anschluss fehlerhaft
9CBB Kurzschlussfehler 2
9CBC Kurzschlussfehler 1
Do tego w Powermodul zapisuje siê b³±d dotycz±cy w³a¶nie modu³u ¶wiate³:
0xA15E Fehler Lichtmodul
3. Skrzynia i dwa b³êdy w niej, które pojawi³y siê po odpaleniu na zimnym. Jad±c autem rozgrzanym nawet przez kilka godzin nie wy¶wietli³o siê nic.
507A Information Serielle Leitung unplausibel
5079 Botschaft über Serielle Leitung fehlt
Poni¿ej znajduje siê lista sterowników wyci±gniêta z INPY, w niektórych brakuje w³a¶nie numeru VIN, a co mnie martwi najbardziej, w CAS wpisane jest 000000. Tak samo w BFS (to chyba modu³ siedzenia pasa¿era- i on równie¿ jaki¶ tam b³±d maty wy¶wietla, ale to temat na dalsze rozpatrywania- powy¿sze s± najwa¿niejsze i najtrudniejsze).
Bêdê wdziêczny za naprowadzenie mnie co z tymi problemami zrobiæ. B³êdy w skrzyni takie kto¶ tu na forum mia³, ale w w±tku nie by³o ¿adnej odpowiedzi, co by³o ostatecznie przyczyn±. Je¶li chodzi o interfejsy, dysponujê kablem usb-obd z dzia³aj±c± INP¡, IST¡, NCS'em i winKFP, co nieco tam ju¿ zrobiæ potrafiê, ale czêsto z czyj±¶ pomoc±.

Odpowiedz z cytatem