Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 14

W±tek: doprowadzenie do porz±dku E65 730d z 2004r.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice

Post doprowadzenie do porz±dku E65 730d z 2004r.

Cze¶æ.

Wydaje mi siê, ¿e bêdzie to nieco bli¼niaczy temat do w±tku u¿ytkownika "Pan_Samochodzik", ale mam nadziejê, ¿e dziêki temu uratujemy dosyæ fajn± jeszcze 730d przed straceniem. Stan±³em przed zadaniem ogarniêcia nieco zaniedbanego elektronicznie 730d, chocia¿ na szczê¶cie wizualnie i mechanicznie jest ca³kiem ca³kiem.

Najwa¿niejsze problemy do ogarniêcia:

1. Wy¶wietlanie na liczniku przebiegu 999999 km i kropka sygnalizuj±ca niezgodno¶æ VIN miêdzy licznikiem (KOMBI) a CAS.

B³±d zapisany w liczniku to:
    0x9317 EEPROM: CHECKSUM ERROR CODING DATA BMW

2. Ogólne b³êdy w module ¶wiate³ o spalonych ¿arówkach, chocia¿ praktycznie wszystkie oprócz lewych ringów dzia³aj±.

B³êdy zapisane w sterowniku ¶wiate³:
    9CA9 Klemme 30A Anschluss fehlerhaft
    9CBB Kurzschlussfehler 2
    9CBC Kurzschlussfehler 1

Do tego w Powermodul zapisuje siê b³±d dotycz±cy w³a¶nie modu³u ¶wiate³:
    0xA15E Fehler Lichtmodul

3. Skrzynia i dwa b³êdy w niej, które pojawi³y siê po odpaleniu na zimnym. Jad±c autem rozgrzanym nawet przez kilka godzin nie wy¶wietli³o siê nic.
    507A Information Serielle Leitung unplausibel
    5079 Botschaft über Serielle Leitung fehlt

Poni¿ej znajduje siê lista sterowników wyci±gniêta z INPY, w niektórych brakuje w³a¶nie numeru VIN, a co mnie martwi najbardziej, w CAS wpisane jest 000000. Tak samo w BFS (to chyba modu³ siedzenia pasa¿era- i on równie¿ jaki¶ tam b³±d maty wy¶wietla, ale to temat na dalsze rozpatrywania- powy¿sze s± najwa¿niejsze i najtrudniejsze).

Bêdê wdziêczny za naprowadzenie mnie co z tymi problemami zrobiæ. B³êdy w skrzyni takie kto¶ tu na forum mia³, ale w w±tku nie by³o ¿adnej odpowiedzi, co by³o ostatecznie przyczyn±. Je¶li chodzi o interfejsy, dysponujê kablem usb-obd z dzia³aj±c± INP¡, IST¡, NCS'em i winKFP, co nieco tam ju¿ zrobiæ potrafiê, ale czêsto z czyj±¶ pomoc±.
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 09-12-2019 o 23:08

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)

Przy pomocy Tool32 zresetuj licznik zwaræ w module LM

Zaktualizuj CAS przy pomocy WinKFP, podaj±c przy tym pe³ny VIN pojazdu.
    Spróbuj to samo zrobiæ te¿ z licznikiem.
    Nastêpnie dokoduj oba modu³y domy¶lnym profilem

Licznik zg³osi³ siê prawid³owo. W E38 by³o to IKE, w E6x nazywa siê KOMBI
    Ostatnio edytowane przez cursor ; 09-12-2019 o 13:11
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Serdeczne dziêki, Cursor. Zacznê od wymienionych przez Ciebie czynno¶ci. Mam nadziejê, ¿e do weekendu bêdê mia³ czas to ogarn±æ i napiszê, co to przynios³o.

Programuj±c CAS winKFP nie usunê przypadkiem kluczyka?

Martwi mnie jeszcze zachowanie tej skrzyni biegów- po odpaleniu samochodu i minucie, dwóch jazdy wy¶wietla siê b³±d z zêbatk± "transmission failure", po kilku sekundach ga¶nie, po chwili znowu gong i b³±d i tak w kó³ko. Wygl±da to na b³±d komunikacji miêdzy sterownikiem skrzyni (znajduje siê chyba w puszce obok DME, w rogu komory silnika?), a sam± mechatronik± skrzyni- zastanawiam siê, czy aby przypadkiem nie stoi w skrzynce ze sterownikami woda, albo jest jakie¶ uszkodzenie wi±zki.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Robi±c cokolwiek za pomoc± WinKFP nie ruszasz ca³ej pamiêci w sterowniku
    Podobnie jak aktualizuj±c sterownik silnika, nie usuwasz immo

Co do skrzyni to sprawd¼ wtyczkê. Mo¿e kto¶ tam grzeba³.
    Albo wymienia³ olej i ¼le za³o¿y³ tulejke wtyku
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Cze¶æ.

Dopiero dzisiaj znalaz³em chwilê na podjêcie prób postawienia na nogi tego auta. Cursor, dziêkuje za wskazówki- licznik zwaræ w module LM uda³o mi siê zresetowaæ bez wiêkszego problemu, dok³adniejsza instrukcja jest np. tutaj: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewto...?f=48&t=238894
    Teraz wy¶wietlaj± siê tylko b³êdy faktycznie spalonego ¶wiat³a cofania i przeciwmgielnego, wiêc jest ju¿ pierwszy sukces.

Problem natomiast stanowi modu³ CAS, którego w ¿aden sposób nie umiem zaprogramowaæ od nowa przez WinKFP. Podczas próby programowania wy¶wietla siê b³±d:

Gdzie¶ w internecie odnalaz³em, ¿e winne mo¿e byæ zbyt ma³e napiêcie (w koñcu prostownik nie zawsze daje >13 czy 13,5), wiêc pod³±czyli¶my siê pod pracuj±cy inny samochód, ale te¿ nie przynios³o to rozwi±zania, mimo, ¿e w DDE napiêcie przekracza³o 14V. Chyba, ¿e trzeba poczekaæ, a¿ trochê siê to wszystko pod³aduje?

Ustawienia kabla mam raczej w porz±dku, bo na szybko spróbowa³em jeszcze programowania modu³u BFS (modu³ siedzenia pasa¿era) i winKFP bez problemu wgra³o nowy wsad do sterownika, a NCS'em zakodowa³em go potem bezproblemowo pustym plikiem .man.
    Przy okazji, po tej czynno¶ci, w module SSBF widnieje b³±d 97FD- chyba dotycz±cy przerwanej maty pasa¿era- kupowaæ emulator, czy mo¿na j± jako¶ wy³±czyæ NCS'em?

Czy macie jaki¶ trop, jak mogê ruszyæ ten nieszczêsny CAS?
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 27-12-2019 o 22:43

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Pan_Samochodzik
    Do³±czy³
    Jun 2019
    BMW
    e65 730d
    Sk±d
    Poznañ
    Cytat Zamieszczone przez lukasz740 Zobacz posta
    Cze¶æ.
    Przy okazji, po tej czynno¶ci, w module SSBF widnieje b³±d 97FD- chyba dotycz±cy przerwanej maty pasa¿era- kupowaæ emulator, czy mo¿na j± jako¶ wy³±czyæ NCS'em?
    Cze¶æ £ukasz, mi te¿ Cursor pomóg³ i wy³±czy³ matê ale i tak musia³em kupiæ emulator bo wróci³ gong.
    Dopiero po zamontowaniu emulatora znikn±³ zupe³nie i (póki co) bezpowrotnie.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Dziêki za podpowied¼, poszukam w takim razie emulatora. I muszê odnale¼æ sposób na to, ¿eby ugry¼æ t± aktualizacjê CAS.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Kliknij update, pojawi siê okienko z numerami softu. Wyjmij kluczyk ze stacyjki i potwierd¼
    Henry Ford

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Cursor, po raz kolejny dziêkujê za wskazówkê! Jutro w takim razie postaram siê spróbowaæ raz jeszcze, dam znaæ.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    CAS to jedyny modu³, który aktualizuje siê z wyjêtym kluczykiem
    Henry Ford

Podobne w±tki

1. Doprowadzenie F01 730d do porz±dku - skrzynia itp
    Przez Rafau w dziale Seria F01 / F02
    Odpowiedzi: 42
    Ostatni post / autor: 25-03-2017, 23:59
  2. [E65/66] BMW 730d 2004r.
    Przez LogiHu¶ w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12-05-2016, 11:55
  3. [E65/66] 730D WI 2004r
    Przez krzysparco w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 10-03-2016, 15:28
  4. E65 730d z 2004r.
    Przez Borntobe w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 06-12-2013, 15:43

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •