Prześledź cięki kabel od wentylatora do sterownika, napięcia 12v na wtyczce nie będziesz miał bo wentylator jest sterowany prądęm prostokątnym jak mu zapodasz 12v to go zabijesz
Prześledź cięki kabel od wentylatora do sterownika, napięcia 12v na wtyczce nie będziesz miał bo wentylator jest sterowany prądęm prostokątnym jak mu zapodasz 12v to go zabijesz
1 Miejsce w konkursie na auto zlotu - Ślesin 2014 w kategorii E38
3 Miejsce w konkursie na najładniejsze auto X VIP-owskiego zlotu 2015
Podłączyłem miernik pod e39, tez mam tu wentylator 3 pinowy, (wiem ze klima jest sprawna) i w momencie gdy nie było kluczyków w stacyjce było takie napięcie (nawet zamknąłem auto z kluczyka myśląc ze odetnie zasilanie na wentylatorze, ale nic sie nie zmieniło):
To co mówisz o kablu sterującym (czarny) to on działa na zasadzie sygnału prostokątnego który bieg wentylatora włączyć w zależności od zapotrzebowania silnika.
Ale wydaje mi sie ze napięcie na wentylatorze powinno być po zamknięciu, bo nie raz w lato po zamknięciu auta wentylator się włączał aby schłodzić układ, bo wisko juz nie działało.
To co sprawdzałem (zdjęcie) było w e39 wentylator 3 pinowy (auto z 2001r), czy w e38 (2000r) również wentylator 3 pinowy powinna być wartość 0V, i napięcie powinno pojawiac sie gdy pojawia sie sygnał, czy napięcie powinno być cały czas tak jak w e39?