Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Mandat i szczucie policji??

Super Moderator Awatar olejus
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    pojazd nieoznakowany .. bez napisów policja , pogotowie ..czy takie tam..nie ma prawa wykonywania poscigu za kimkolwiek za wyjątkiem instytucji takich jak BOR ,CBA i ABW wykonujących czynności służbowe..

goni cie pare kilosów...i włacza koguty...masz jaja to przy rozmowie pytasz czy on tez wypisze sobie mandat czy masz odmówić i sprawa ma trafić do sądu..zazwyczaj odpuszczaja
    Dokładnie o to chodzi. Uwierzcie mi , że po tym tekście rozmowa wygląda znacząco inaczej. :)
    Pić trzeba ! Jeść można !

Cytat Zamieszczone przez olejus
    pojazd nieoznakowany .. bez napisów policja , pogotowie ..czy takie tam..nie ma prawa wykonywania poscigu za kimkolwiek za wyjątkiem instytucji takich jak BOR ,CBA i ABW wykonujących czynności służbowe..

goni cie pare kilosów...i włacza koguty...masz jaja to przy rozmowie pytasz czy on tez wypisze sobie mandat czy masz odmówić i sprawa ma trafić do sądu..zazwyczaj odpuszczaja
    Dokładnie o to chodzi. Uwierzcie mi , że po tym tekście rozmowa wygląda znacząco inaczej. :)
    Czyli mają prawo jechać za Tobą i nagrywać tylko z włączonymi kogutami?
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Super Moderator Awatar olejus
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    Cytat Zamieszczone przez Damias

Oni mają prawo bez kogutów cię nagrywać ale sobie również powinni wystawić mandat przy przekroczeniu prędkości. W sądzie grockim kierowca niezonakowanego samochodu policyjnego równiez otrzyma mandat.
    Pić trzeba ! Jeść można !

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Panowie ,chyba cos mieszacie ,jest takie pojęcie jak "antytyp" czy jakos podobnie i to ich upoważnia do jechania za nami szybciej ,jedynie powinni Cie zatrzymac od razu po tym jak wykonasz pierwsze wykroczenia ,a nie sumowac np wykroczenia i punkty ,ale znowu jest furtka dla nich ,bo mogą stwierdzic ,że nie było możliwości. Moim zdanie jedynym sposobem jest nagrywac ich kamerą z tyłu i wtedy sie można kłócić w sądzie ,że podpuszczali i nie zatrzymali od razu ,ale nie wierze, ze inaczej cos mozna w sądzie grodzkim zdziałać ,pozdro

Oni mają prawo bez kogutów cię nagrywać ale sobie również powinni wystawić mandat przy przekroczeniu prędkości. W sądzie grockim kierowca niezonakowanego samochodu policyjnego równiez otrzyma mandat.
    Ale żeby on nieoznakowany dostał mandat to trzeba by mu udowodnić że jechał bez właczonych kogutów. Czy dobrze rozumuje? No bo policjant na nasze wykroczenie ma nagranie a my na niego nic nie mamy. Tylko słowo. On powie że jechał z włączonymi sygnalizatorami a my że nie :/

Ale żeby on nieoznakowany dostał mandat to trzeba by mu udowodnić że jechał bez właczonych kogutów. Czy dobrze rozumuje? No bo policjant na nasze wykroczenie ma nagranie a my na niego nic nie mamy. Tylko słowo. On powie że jechał z włączonymi sygnalizatorami a my że nie :/
    Musisz mieć świadków.

Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Musisz mieć świadków.
    A może by sobie zamontować kamere cofania i nagrywarkę. I wtedy na trasie gaz w podłogę, REC a potem będzie widać jak policjanci wyprzedzali za nami na podwójnej ciągłej albo na zakręcie bo my zdążylismy przed zakrętem a oni już nie ;D
    Zatrzymają i powiedzą że zapraszają do radiowozu na obejżenie nagrania a my na to: "To może najpierw obejżymy u mnie?" :D :D :D

Chciałbym to zobaczyć ;D ;D ;D

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    Jako ciekawostkę wtrącę moją przygodę, jako stosunkowo niedoświadczonego jeszcze kierowcy - z 97go czy 98go roku.

Woziłem moją mamę do Lublina do lekarza. Raz jak wracaliśmy - trasa Lublin-Biłgoraj, dużo terenów zabudowanych z małą ilością budynków, ciągłe ciągłe linie.
    Przedemną jechała policja fordem transitem, a ja "kredensem 125p". goście jako normalny użytkownik jechali ciągle 90-100kmh niezależnie czy teren zabudowany czy nie, to się pod nich podpiąłem (mama i coś upominała, ale stwierdziłem że moge...).
    Widząc mnie przyspieszyli do lekko ponad 100, potem do 120 - a ja cały czas tuż za nimi (jak w kolumnie), bo przecież nawet koguta nie włączyli, i tak ponad 30km za nimi przeleciałem.

W pewnym momencie (już nie pamiętam dokładnie gdzie, ale bardziej kręty fragment) wyhamowali do 60kmh i równocześnie włączyli koguta i lizak przez okno, to się zatrzymałem i awaryjne.
    Gościu podchodzi, ładnie się wita i do mnie że dokumenty, a ja na to "ale o co chodzi?".
    Mama zmarwiona, ja luzik na twarzy, a glina "ile pan jechał?"
    No to ja że cały czas 60, a przez łąki i Roztocze 80-90.
    To się lekko zirytował, dalej do mnie o dokumenty, a ja że musi się najpierw mi wylegitymować, bo nie jest w umundurowaniu - bo brakuje mu czapki ;D
    To się wrócił po czapkę, wtedy juz z kolegą podszedł (kolega z bloczkiem mandatowym) i kolega ze mną dialog - kot ja? czemu szybko jadę?
    No to ja wyjąłem portfel, ale nie dałem dokumentów i że jechałem zgodnie z przepisami.
    Gość że ile to zgodnie z przepisami
    A ja że nie wiem dokładnie, bo jeszcze młody jestem i się uczę od wzorów postępowania, jak panowie policjanci
    Więc gość już luźniej i pyta ile jechałem,
    to ja że pewnie ze 40 na godzinę, by radiowozu nie wyprzedzić, bo to w końcu pojazd uprzywilejowany

Więc gość poprawił czapkę i do mnie jak daleko jadę
    Wię mu mówie mój adres i gdzie to
    Na to on pięknym tekstem "spierd... gówniarzu, i jedź spokojnie, bo stoją we Frampolu i na obwodnicy Biłgoraja - jak cie lukną to dostaniesz wpier...."

No i polecoiałem ;D ;D
    I rzeczywiście we Frampolu wtedy stali, robili rewizje w wozach ruskich.
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39

Re: hmmm

Cytat Zamieszczone przez Easy
    Pozwolą Panowie ze wtrące swoje trzy grosze....

po pierwsze też mam angielskie prawo jazdy..i wiedzą o tym koledzy z forum którzy mnie znają:)

i autor postu bardzo sie myli.....nie można jeździć na prawo jazdy jakim sie chce:)))

warunkiem jazdy na angielskim prawo jazdy w polsce jest:

1. brak stałego miejsca zameldowania w RP
    2. stały adres do doręczeń na terenie UK ( pseudo meldunek)
    2. jesli kolega ma prawko brytyjskie ( driving license) i stały meldunek w polsce , oraz przebywa na terenie RP dłużej jak 187 dni w roku..ma obowiązek ..powtarzam obowiązek zgłosić sie do starostwa powiatowego w którym jest zameldowany by wymienić plakietkę brytyjską na polske prawo azdy ( koszt 70- zł + koszt tłumaczenia przysiegłego dokumentu)

procedura karania takiego delikwenta wygląda nastepujaco:

1. mandat karny wystawiany jst gotówkowo ponieważ nie istneje zadne porozumienie urzedowe pomiedzy UK i RP dotyczace przesylania korespondencji urzedowej ,
    2. nie ma mozliwości tak naprawde odmowy mandatu, poniewaz w polsce nie ma natychmiastowych sadów grodzkich by rozprawa odbyła sie zaraz po wykroczeniu, a nie mozna wzywac na rozprawe osobnika stale zamieszkujacego poza terytorium RP i mającego adres w UK

i teraz najwazniejsze:

ustawa dotyczaca policji i jej działań ostatni o sie zmieniła...wiec mamy troszke wiecej praw jako obywatele..ale...mamy też obowiązki

dodam też jedną ciekawostkę

mozna miec dowolne prawo jazdy..z dowolnego kraju ..nawet z mozambiku..ale jesli w polsce nam je zabrano ( te polskie wcześniejsze) i mamy zakaz prowadzenia pojazdów w RP...mozemy sie liczyć ze dostaniemy mandat a pojazd odcholują na lawecie

Easy

Witam kolegę, tekst bardzo ciekawy ale niestety pare faktów jest mylnych gdyż:

O prawie do prowadzenia pojazdów dowiadywałem się u samego komendanta koszalińskiej policji. Fakt że trzeba je wymienić jeśli przebywa się na terytorium polski dłużej niż 187 dni, ale - nikt tego nam nie udowodni i nie sprawdzi jak długo przebywamy - to samo dotyczy Polaków prowadzących auta na polskim prawie jazdy w Anglii.

Druga sprawa dotyczy zabranego prawa jazdy:

Jeśli komuś zabrali prawko w Polsce a zrobił je w Anglii to ma prawo prowadzić pojazd na terenie całej Unii Europejskiej - wyjątek stanowi prawo jazdy zabrane za jazdę po spożyciu alkoholu. Informacje moje są wiarygodne gdyż jak pisałem wyżej pochodzą ze źródła.

Co do wymiany prawo jazdy można oczywiście wymienić bez żadnych konsekwencji w każdym przypadku oprócz - po spożyciu alkoholu.

Pozdrawiam
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Uprawnienia umieszczania postów