niestety codziennie sam dojazd do pracy 100km w 2 strony, + jeszcze miasto, i daje rade nawet na tych co napisales czesciach ktore nienadają sie do mojego auta,
niestety codziennie sam dojazd do pracy 100km w 2 strony, + jeszcze miasto, i daje rade nawet na tych co napisales czesciach ktore nienadają sie do mojego auta,
Pewnie żaden ale nie można uogólniać nie którzy nie mają kasy na oryginały i często Ci sami ludzie rzadko jeżdżą autem więc wtedy to jest zrozumiałe że pakują zamienniki.
Hej - ale do tematu. Ja niedawno (trzy tygodnie temu) zakupiłem e38 728. Dałem myślę niemało 98r 22tys. Ale właśnie wziąłem bo wyglądała na zadbaną (plus zimówki). Przekładałem koła - tarcze idealne, amory suche itp. Uszczelka przy tylnych drzwiach idealna wiec wygląda na garażowany - nie chcę tu się chwalić - ale przytaczam to aby potwierdzić że można znaleźć w miarę zadbane auto i pocieszyć kolegę, że wtedy te koszty nie są ogromne i można je rozłożyć w czasie. Albo od razy kupić niedrogo zmęczone auto i wtedy na dzień dobry trzeba sporo dołożyć. Jeśli chodzi o filtry to ogólnie tanie poza kabinowym - pytałem w focie i intercarsie za komplet węglowych 290pln(filtron) - ale na alegro za mniej niż połowę można kupić zamienniki. Tyle moich doświadczeń - właśnie gaz zakładam - ale to inwestycja zwrotna :)
Hmm... a ja myślę, że tanio dałeś jeśli to zadbany egzemplarz :)Zamieszczone przez grześ73
W niemcowni za zadbane egzemplarze z przebiegiem do 200 tys trzeba dac nawet 8 tyś euro.
U mnie jeśli chodzi o koszty po kupnie auta, to zamknąłem się w pierwszym roku w kwocie ok. 5 tyś. Koszty głównie nabiła klimatyzacja, miałem chłodnicę, sprężarkę i rezystory wiatraka do wymiany. Co roku wydaję podobną kwotę... Nie liczę wymiany oleju, opon, felg, lamp i innych gadżetów upiększających auto. itp.
E23 728 - E38 728 - E60 520d - E65 750i
Dla mnie też jest to podstawowa różnica:
1 Robisz 10tys km rocznie kup Febi, NK czy co tam (dobre do Golfa a nie do BMW)
2. Robisz od 30-50 tys km kupujesz Lemforder (wahacze) TRW (drążki itd) bo takie są oryginalne zamienniki w serwisie!! Nie wiem może do starych nie bili do mojej E38 zamiennik wkładany w zawieszenie nosił logo BMW i logo producenta.
Przykład, kupiłem auto z przodu dwa górne wahacze nowe "no name" zrobiłem 5 tys km (jakiś miesiąc od kupna) wahacz aluminiowy nawet się nie zdążył dobrze pobrudzić a już padł i skrzypiał jak bryczka z '30 roku :D
Na oryginalnych zamiennikach (tak to nazwijmy) czyli na najlepszych producentach robi się minimum po 200tys km nawet w PL a tak jak pisałem ja chcę założyć je teraz i przejeździć 5 lat i sprzedając auto bez remontów ma być cisza w zawieszeniu!
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
I dokładnie mam takie samo podejście bo chcę kupić auto na lata. Dlatego lepiej raz zainwestować porządniej niż potem płacić dwa razy.
orginalnie to niejest lemforder a BOGE, i niewiem jakie ro gorne wachacze, sa tylko przednie proste i tylnie "banany"Zamieszczone przez coboss
Tu chyba jesteś zbyt dużym optymistą ;) ale faktycznie warto zainwestować w dobre zamienniki bo to oszczędność przy większych przebiegach.Zamieszczone przez coboss
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
No fakt optymista :D zalezy po jakich drogach sie jezdzi. Do pracy mam w wiekszosci nowe i ladne. Ale jak bym jezdzil co dziennie z Leszna do Poznania to wytzymaly by max 100tys na tych koleinach :/
@krzywy fakt pokrecilem mowilem o przednim jak ma to znaczenie a jezeli chdzi o ta firme co mowisz to nie wiem co do mnie rozmawiasz. To co zaklada fabryga w wiekszosci to domysly ale z oryginalnym zamiennikiem jest inaczej do mojego auta gdy montowano w serwisie czesci byly zakladane wahacze z 2 logami, producenta i BMW stad wiem ze wahacze robi lemforder a drazki TRW
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
Ja się troszeczkę podłącze do tematu.Swoje 728 kupiłem za rozsądne pieniądze i adekwatne do stanu.Wydałem 32000 PLN,przebieg nieduży i oryginalny,stan techniczny naprawdę ładny (byłem przed zakupem na diagnostyce).Z każdym km kłaniała się eksploatacja...I tak
wszystkie filtry,olej (wszystko renomowanych marek i BMW)
łączniki stabilizatora przód
tuleje wahliwe
całe hamulce (zimmerman sport + textar) wydatek większy,bo i kaprys na wiercone tarcze miałem
pióra wycieraczek
aku
pomijam bezpieczniki,żaróweczki,antenkę od tel,zaślepki do zderzaka itp pierdółki
i koła które także były kaprysem
także mimo że kupiłem auto w naprawdę świetnym stanie wydałem już nie mało...a i tak bunia daje mi się we znaki :( ostatnio radio mi się rozłącza bez powodu czyli kolejny wydatek się szykuje...ale kto powiedział że będzie lekko ;)