Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Xdrive Fakty i Mity Opony

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    użytkownik Awatar ADASIO
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Cytat Zamieszczone przez maris Zobacz posta
    Wyjechałem z salonu 245 przód 275 tył. Ale gdy złapałem kapcia I musiałem kupić na przód nowe opony, to w serwisie mówili, że ważne jest grubość bieżnika przód i tył. Różnica nie mogła być większa niż 3 mm.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
    I tu jest największa zagadka właśnie !
    Bo wg mnie to BZDURA i gdyby tak było to o d... potłuc tą koncepcję xdrive i opon z run flatem
    Dlaczego?
    No bo jak jeździsz na komplecie 3 lata i rozwalisz jedną oponę to w najlepszym przypadku musisz kupić 2 czyli na jedna oś, a w najgorszym 4 żeby się opony zgadzały :) różnica bieznika
    Ja ostatnio ROZP.... 21 właśnie i ....

Kupiłem nówkę 1 szt założyłem i jest ok (póki co) czyli 2 tyg :)

Za Pirelli 21, zapłaciłem za nówkę 1500 zł jak miał bym kupować 2 szt ( 3 tys zł) czy 4 (8 tys zł, bo tyły droższe ) nowe, by było ok, to wolę jeździć jak jest i nawet za naprawę skrzyni zapłacić, bo nie wydaje mi się żeby była droższa niż zakup 4 nowych kół.
    I to by było bez sensu totalnie gdyby trzeba było wymieniać wszystkie rozwalając jedną.
    Ja kupiłem póki co jedna i jest ok zero błędów, zero problemów, zero różnicy w jeździe przed i po rozwaleniu.
    Fakt kupiłem idealnie taka samą i nawet rocznikowo więc nie powinno być kłopotów wg mnie.

I powiem Wam że RF to mega rozwiązanie bo 30 km dojechałem do domu a jak by była zwykła opona myślę ze bym kilometra nie dojechał.
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    No to teraz dorzućmy do tego temat ciśnienia w kolach. Ile na przód? Ile na tył? I co się stanie jak za ostro wejdziemy w zakręt i opony po jednej stronie ugną się zbyt mocno, a po drugiej odciążą? Toż to katastrofa gotowa... Kilka takich zakrętów i xDrive idzie w drzazgi normalnie.

A tak bardziej poważnie. Na słupku B od strony kierowcy jest tabelka z ciśnieniami w zależności od zastosowanych opon (głównie rozmiar, profil i indeks nośności). Nie ma tam nic o producencie i czy z homologacją, czy nie. Wystarczy tam popatrzeć. Kupić takie opony. Mogą być RFT, ale nie muszą. Założyć. Dopompować jak jest tam podane i tyle.

Jeżeli przydarzy się kapeć, a zestaw był już wyjeżdżony, to kupić parę. Jak opona była świeża, to kupujesz jedną i jeździsz. Te 3mm, o których napisał Maris to jest uczciwy próg, żeby decydować, czy para, czy tylko jedna. To naprawdę wymyślili ludzie znacznie bardziej mądrzejsi od nas w tym temacie. Po co sobie komplikować?
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 01-11-2019 o 23:50