Strona 16 z 58 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 573

Wątek: Jak wygląda 16-letnie BMW E65 z przebiegiem 400 000 km?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Tak sobie myślę, że tloczki w zaciskach mogą chodzić z jakimś oporem, ale wątpię.
    Oraz tak jak lockbud napisał, luzy w zawieszeniu, ale jakie to ma w sumie znaczenie skoro bicie pojawia się od w miarę mocnego hamowania, ale nie tak mocnego żeby abs się zalaczyl?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Pan_Samochodzik
    BMW
    e65 730d
    Znalazłem coś takiego:
    Pamiętajmy, że efekt „bicia” podczas hamowania wskazuje na tarcze, jako źródło problemu.
    Niestety diagnostyka i wnikliwe zbadanie problemu wskazuje często na uszkodzenie elementów zawieszenia, usterki elementów układu kierowniczego, łożysk kół, złą geometrie kół, źle wyważone koła, lub nawet źle dobrane felgi do konkretnego pojazdu i tutaj np. złe ET felgi.
    Mi zostają z tej listy tylko łożyska i układ kierowniczy.

A, i żywotność nowych tarcz hamulcowych wynosi obecnie ok. 30 000 - 40 000 km.
    Tak stwierdza Pan Bartosz Nowak z firmy TOMEX Hamulce: https://warsztat.pl/dzial/184-uklad-...czytelni,65266
    Zakładam, że jego odpowiednik zza zachodniej granicy podałby nam jeszcze wyższe wartości dla swoich produktów.

Dlatego trudno mi uwierzyć, że tarcze wymagają wymiany co 4 000 km, bo: Wiesz Pan, Panie, beeemka siódemka, nie?, hehe.
    Ostatnio edytowane przez Pan_Samochodzik ; 18-11-2019 o 18:32

BMW
    e65 730d
    Cytat Zamieszczone przez impex Zobacz posta
    Tak sobie myślę, że tloczki w zaciskach mogą chodzić z jakimś oporem, ale wątpię.
    Oraz tak jak lockbud napisał, luzy w zawieszeniu, ale jakie to ma w sumie znaczenie skoro bicie pojawia się od w miarę mocnego hamowania, ale nie tak mocnego żeby abs się zalaczyl?
    Tłoczki, piasty, kanały powietrzne, strony tarcz - sprawdzę.
    Bicie pojawia się przy normalnym (czytaj: spokojnym) hamowaniu już od 70-80km/h.
    I chyba rzeczywiście najlepiej jest zaraz po ruszeniu a im dalej tym mocniejsze bicie.

Radekk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Pan_Samochodzik Zobacz posta
    No właśnie - całe forum jeździ na ori z ASO?
    Raczej nie ale też nie uwierzę, że nagle wszystkim zaczęły bić hamulce.

Nie wszyscy :)
    https://allegro.pl/oferta/tarcze-klo...dShowitemShare
    Mogę polecić.

BMW
    e65 730d
    Dzięki Radekk.
    Ile już na nich zrobiłeś?
    Co miałeś wcześniej założone i dlaczego zmieniłeś?

Doświadczony Użytkownik Awatar jaro5
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    co do tarcz w e65 to faktycznie nie ma różnicy lewa czy prawa.Pomyliło mi sie z F01 moją.Tutaj ma znaczenie L czy P.I może dlatego nie ma problemów takich jak w E65
    było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

Radekk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Pan_Samochodzik Zobacz posta
    Dzięki Radekk.
    Ile już na nich zrobiłeś?
    Co miałeś wcześniej założone i dlaczego zmieniłeś?
    Miałem je w 730i. Wcześniej nie wiem co było. Kupiłem te tarcze plus klocki textar, przejechałem ok 60tys na takim zestawie. Tylko że ja też jeżdżę trasy. Gdy tylko zaświeci się już kontrolka klocków to wymieniam, szkoda tarcz.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Podstawa to zdrowe zawieszenie i pomiar piasty oraz tarczy hamulcowej.
    Tarcze hamulcowe oczywiście zakładamy na czystą i suchą piastę, nie używamy żadnego smaru do tego celu.

Skoro huczy Ci łożysko z przodu, to zapewne powoduje to też nadmierny luz piasty, co skutkuje biciem na samej pieście, a po czasie także samej tarczy hamulcowej.

Co do oryginałów z ASO, to już niestety nie jest tak kolorowo jak kiedyś. Też już zdarzyły się reklamacje.
    Kiedyś wymienialiśmy tarcze w M5 E60 LCI. Montaż piast wyszedł ok, więc przystąpili do montażu tarcz. Zamontowali pierwszą, wykonali pomiar i przeszli do montażu drugiej. Po montażu, wykonali pomiar, tarczę zdemontowali i odesłali do ASO, bo jako nowa miała niedopuszczalne bicie
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

BMW
    e65 730d
    Cześć Cursor, właśnie na tym mi zależy żeby przed montażem nowych tarcz sprawdzić co mogło mieć wpływ na tak szybkie zużycie się dwóch poprzednich kompletów i nie zniszczyć sobie trzeciego.
    Sprawdzimy piasty, wymienimy łożyska, sprawdzimy kanały powietrzne i tłoczki.
    Na co zwrócić uwagę w zawieszeniu?

Zaawansowany Użytkownik Awatar toomas
    BMW
    E 65 735i
    W zawieszeniu należy zwrócić uwagę na całość, wahacze i układ kierowniczy. Sprawdzenie bicia piast, następnie tarcz. Wyczyścić też jarzma w miejscach gdzie poruszają się klocki oraz tulejki na których poruszają się zaciski. Ja dodatkowo smarowałem wszystkie te miejsca smarami textar dedykowanymi do zacisków.
    Ostatnio edytowane przez toomas ; 19-11-2019 o 10:46