Strona 40 z 58 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 573

Wątek: Jak wygląda 16-letnie BMW E65 z przebiegiem 400 000 km?

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Jakieś błędy w pozostałych modułach?

Jak odłączysz wtyczkę z pompy to nie mierz napięcia multimetrem tylko żarówką 21-60W. Wtedy rzeczywiście będzie pewność, że fizycznie jest tam prąd.

Pompa elektryczna jest tylko jedna, ta w baku. Progowej jak w E38/E39 już nie ma. Tam jest tylko filtr z podgrzewaczem.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik Awatar Pan_Samochodzik
    BMW
    e65 730d
    Dzięki Panowie, tak zrobię, tzn. wybieram się zaraz sprawdzić pompę w baku - podamy jej napięcie z aku + sprawdzimy wtyczkę czy podaje prąd.
    Poza tymi błędami, które miałem od poziomowania świateł i "webasto"/klimy, pojawił się błąd skrzyni, moduł KOMBI ale zakładam, że to przez to, że niepotrzebnie mieszałem biegami na postoju. Błędy już usunąłem i zobaczymy czy ten od skrzyni wróci (oby nie). Żadnych innych błędów nowych nie było - tylko ten 004B90.
    Facet z filmiku, w komentarzach twierdzi, że ten błąd dotyczy właśnie tej pompy w baku.
    I dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości odnośnie pompy progowej bo nic mi się nie zgadzało :)

A pompa to nie będzie ta z ETK?:
    Ostatnio edytowane przez Pan_Samochodzik ; 22-04-2021 o 11:00

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14

To będzie dokładnie nr1 z ETK, tylko w swoim wcześniejszym poście, gdzie wkleiłeś screen shot'a z ETK (teraz już go nie ma), wskazywałeś na pozycję nr4.
    Natomiast pompa z ogłoszenia to pozycja nr1 w ETK.

BMW
    e65 730d

Aktualizacja:
    Pompa paliwa odpalana "na krótko" jeszcze w baku nie pracowała w ogóle - martwa, cisza, nic, null, zero reakcji na prąd.
    Po jej wyjęciu zastaliśmy taki oto widok:

Podczas czyszczenia sitko uległo delikatnej dekompozycji ale udało się całość oczyścić:

Pompa ponownie sprawdzona "na krótko" działa, kręci.
    Montaż do auta i ponowne sprawdzenie - działa. Prąd we wtyczce do pompy - jest.
    Zakładamy - kręci i nie odpala.
    Zapowietrzony układ.
    Próbujemy napompować systemem - zapłon na 2 stopień, pompa pracuje przez ok. 8-10 sekund i cichnie.
    Robimy tak kilkadziesiąt razy i niestety - kręci i nie odpala.
    Nadal brak ciśnienia na listwie.
    Tak to wyglądało w ISTA +:

W akcie desperacji prosimy o pomoc siły najwyższe czyli Cursor-a :)
    Podaje nam procedurę odpowietrzania w ISTA, przechodzimy ją wiele razy ale podczas aktywacji programu serwisowego pompa się nie odzywa.
    W ISTA brak komunikacji z pompą:

Biały kwadracik z białym kółeczkiem w środku = no connect.
    Kabel K-DCAN, próbowałem we wszystkich pozycjach przełącznika.

Padliśmy na ryjki, godzina 22, czas powiedzieć sobie dobranoc.

Od razu napiszę, że zamontowaliśmy starą pompę jedynie z myślą o zabraniu auta pod dom, gdyż aktualnie nie ma w pobliżu żadnej pompy od ręki - nawet w Intercarsie.

Po wielu próbach odpalenia pojawił się w końcu błąd EWS ale nie było go wcześniej i daje się wykasować więc mam nadzieję, że nie padły dwie rzeczy w tym samym momencie - pompa i EWS.

Podsumowując: pompa po podaniu prądu kręci, po włączeniu zapłonu na 2 stopień - kręci, w ISTA + nie ma z nią komunikacji i nie można przeprowadzić procedury odpowietrzenia układu.

Jutro szukam nowej pompy ale chętnie posłucham Waszych porad bo jako lajkonik pewnie coś gdzieś popierd*liłem :)
    Spokojnej nocy :)

[edit] Panowie, tych pomp jest naprawdę jak na lekarstwo.
    Każda z tych będzie ok?
    6757805
    6759832
    6763306
    6759832
    6763306
    Ostatnio edytowane przez Pan_Samochodzik ; 22-04-2021 o 22:22

BMW
    e65 730d

Z uwagi na brak w sprzedaży nowych pomp paliwa (!) (nie ma ich w żadnej sieci hurtowni i nie można ich nawet zakupić na indywidualne zamówienie) skazany jestem póki co na używkę.
    Już zamówiona i we wtorek lub środę będę widział czy to wszystko co było do zrobienia.
    Jeśli ktoś wie gdzie (poza ASO w cenie 2400 pln) mogę kupić nową pompę paliwa o numerze: 16 11 6759832 proszę o info.

Nie wiem także dlaczego nie mam połączenia z pompą w ISTA+?
    Powinienem zainstalować ISTA D aby móc się z nią połączyć czy w ISTA + taka komunikacja powinna być możliwa?
    Posiadam kabel K-DCAN i podgląd parametrów (także tych na żywo) działa, zmieniałem ustawienia przełącznika na kablu i bez efektu jeśli chodzi o komunikację z pompą.
    Nie wiem czy awaria pompy, która kręci, może powodować taki błąd komunikacji czy to za sprawą modułu/sterownika pompy?
    Jeśli to wina modułu to czy jest jakaś procedura jego resetowania (poza usunięciem błędu)?
    Jak zdiagnozować brak komunikacji pomiędzy ISTA + a pompą?

Ostatnio edytowane przez Pan_Samochodzik ; 23-04-2021 o 18:53

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Panie Samochodzik,
    czy rozważał Pan zakup samej pompki, nie całego zespołu?
    Pisałem o tym we wcześniejszym poście.
    Jeżeli wymontowałeś cały zespół to na pompce masz wybity numer części.
    Podejrzewam, że odpowiednikiem będzie pompka Bosch'a 0580464094. Koszt jakieś 450pln.

BMW
    e65 730d
    Cytat Zamieszczone przez yaz Zobacz posta
    Panie Samochodzik,
    czy rozważał Pan zakup samej pompki, nie całego zespołu?
    Pisałem o tym we wcześniejszym poście.
    Jeżeli wymontowałeś cały zespół to na pompce masz wybity numer części.
    Podejrzewam, że odpowiednikiem będzie pompka Bosch'a 0580464094. Koszt jakieś 450pln.
    Dzięki Yaz, rozważałem ale ponieważ uszkodziłem sitko na filtrze wstępnym i tak musiałem kupić komplet z koszem i nowym filtrem.
    Udało mi się taki zestaw znaleźć z 2006r. i przynajmniej filtr będę miał w dobrym stanie:

Jeszcze raz pięknie dziękuję za ten link do Boscha bo choć szukałem i w poszukiwaniach pomagało mi wiele osób to nie wpadłem na tę Boscha.
    Upewnię się czy pasuje i kupię, choć dziwię się, że nigdzie (ani w IC ani a Auto Partnerze) nie podano mi takiej informacji.
    Tym bardziej wielkie dzięki.
    Teraz zachodzę w głowę co z tą komunikacją bo nie chcę przez zapowietrzony układ doprowadzić do innych uszkodzeń (a kręciłem już kilkanaście razy bez paliwa i jestem trochę spanikowany).
    No i ogólnie chciałbym aby program do diagnostyki mi działał a nie tylko pokazywał VIN i błędy.

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Przynajmniej wg TEJ STRONY jest to pompka pasująca do poszukiwanego zespołu.
    Z takim sitkiem również można sobie poradzić. Są dostępne uniwersalne sitka pomp paliwa, czasem można nawet dobrać coś pod średnicę wejścia w pompce.
    Ew. zostaje docinanie materiału takiego sitka, aby móc zamontować go na oryginalnym stelażu.

BMW
    e65 730d

Cytat Zamieszczone przez yaz Zobacz posta
    Przynajmniej wg TEJ STRONY jest to pompka pasująca do poszukiwanego zespołu.
    Z takim sitkiem również można sobie poradzić. Są dostępne uniwersalne sitka pomp paliwa, czasem można nawet dobrać coś pod średnicę wejścia w pompce.
    Ew. zostaje docinanie materiału takiego sitka, aby móc zamontować go na oryginalnym stelażu.
    Yaz, podobno coś tam wiem o reklamie i zarządzaniu ale gdybym się wziął za robótki ręczne to obawiam się, że wynik moich starań pojawiłby się jako mem na reddicie :D
    Zepsuło się to kupuję nowe bo jak się sam za to zabiorę to i tak będę kupował nowe, a co po drodze zepsuję i ile się naklnę to moje.
    Rady jak najbardziej dobre i potrzebne i zapewne przydadzą się one kolejnym forumowiczom z większymi zdolnościami do majsterkowania ode mnie :)
    Nie wiem jak dotarłeś do tej francuskiej strony z zamiennikami ale rozwiązałeś mój problem:

P.S. Nadal bardzo proszę o wsparcie odnośnie komunikacji ISTA + z pompą paliwa.
    Nie wiem czy mam złą wersję ISTY, czy to wina jej konfiguracji lub ustawień przełącznika na kablu, samego kabla, pompy czy też sterownika pompy???
    Ostatnio edytowane przez Pan_Samochodzik ; 23-04-2021 o 20:50

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez Pan_Samochodzik Zobacz posta

P.S. Nadal bardzo proszę o wsparcie odnośnie komunikacji ISTA + z pompą paliwa.
    Nie wiem czy mam złą wersję ISTY, czy to wina jej konfiguracji lub ustawień przełącznika na kablu, samego kabla, pompy czy też sterownika pompy???
    Źle interpretujesz informacje z isty. To nie jest informacja o braku komunikacji, tylko o nie wykonanej czynności serwisowej.

Pobierz sobie nowszą wersję isty. Chociażby na chomikuj mam 4.15.16 w wersji PL. Sam jej nadal używam, bo z racji wyłączenia pobierania niektórych informacji z samochodu, diagnostykę robi bardzo szybko
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms