Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem, ze z kratek nawiewu leci tylko zimne powietrze pomimo ustawienia maksymalnej temperatury nawiewu. Gdy zmienię pozycję na nawiew szyby powietrze jest gorące ale tylko na szybę. Wie ktoś może gdzie lezy problem?
Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem, ze z kratek nawiewu leci tylko zimne powietrze pomimo ustawienia maksymalnej temperatury nawiewu. Gdy zmienię pozycję na nawiew szyby powietrze jest gorące ale tylko na szybę. Wie ktoś może gdzie lezy problem?
Prawdopodobnie jez do wymiany tzn ... prucie calego kokpitu
a pokretlo miedzy srodkowymi kratkami masz na czerwone czy niebieskie
Pokrętło było na czerwone, ale jak się okazało problem sam zniknął :)
Mnie leci zimne tylko z kratek lewej strony- kierowcy. Sprawdziłem już wszystko, elektrozawory. Czy możliwe, żeby to była wina "jeża".?
na szybe leci ciepłe.
Jakie macie termostaty ? Oryginalne z grzałką (thermotronic) czy przekładki ? Bo właśnie dopadł mnie ten sam problem ... Zmieniłem na 88*C bez grzałki żeby obniżyć temperatury silnika ze 104*C i słabo letnie powietrze mi leci ... Na ori thermotronicu było ok ...
Ostatnio edytowane przez vilk ; 12-11-2019 o 18:42
@rosomak79 to wygląda na klapy sterujące przepływem powietrza ... skoro reszta sprawdzona ...
Dzisiaj zacząłem dokładnie badać temat ...
U mnie w aucie rano jak jadę i startuję z wystudzonego do zera silnika i nie ma specjalnie korków to powietrze leci ciepłe równomiernie ze wszystkich nawiewów nastawy na auto auto temperatura 22 bo 23 już się zbyt ciepło robi.
Jak wracam po 8 godzinach z pracy niby auto zimne to na początku grzeje ok potem jak wjadę w korki i stoję motor 91*C i właśnie z lewej strony zimniejsze powietrze niż z prawej i ogólnie słabo grzeje... Zmiana temperatury na 32*C niczego w zasadzie nie daje oprócz silniejszego nadmuchu ... temperatura licha ...
Muszę sprawdzić pompkę wymuszającą obieg płynu - o ile jest bo jak włączam ogrzewanie postojowe na wyłączonym gorącym silniku to na szybę leci chłodne (nie całkiem zimne) powietrze o jednakowej temperaturze po obydwu stronach ... Chyba, że u mnie też jakieś klapy przestały się otwierać ...
Ostatnio edytowane przez vilk ; 13-11-2019 o 17:15
Dziś znów wymieniłem elektrozawory. Zregenerowałem kolejne, choć i tak były w super stanie. Po rozgrzaniu silnika w dalszym ciągu leci zimne z kratek nawiewu kierowcy. Na szybę jest gorące po obu stronach i pasażer też leci gorące. Nie wiem już gdzie szukać, - albo ten jeż albo chłodnica nagrzewnicy zapchana - w co nie chce mi się wierzyć.
Ktoś rozwiazał problem u siebie z podobnym objawem ??
Wracam do tematu, Po podpięciu INPA, bodajże w IHKA (panel klimatronika) pokazuje mi temperature lewego czujnika 60'C. Teraz już wiem dlaczego po lewej stronie leci cały czas chłodne powietrze.
Pytanie gdzie sieznajduje ten czujnik ? - w panelu klimatronika? czy gdzieś indziej?