Koledzy, byæ mo¿e komu¶ siê przyda. Ja szuka³em przed napraw± i nic nie znalaz³em, wiêc napiszê jak naprawi³em swoje spryskiwacze. ¯a³ujê, ¿e nie zrobi³em fotorelacji, ale postaram siê opisaæ wszystko w miarê dok³adnie. Koszt naprawy: oko³o 15 z³otych, czas naprawy: 1 godzina.
Problem w e65 polega³ na tym, ¿e spryskiwacze nie podawa³y p³ynu na szybê. Winowajc± okaza³y siê nie tyle zatkane dysze, co pêkniête plastikowo-gumowe wê¿yki id±ce wewn±trz ramion wycieraczek. P³yn ucieka³ zanim dosta³ siê do dysz. Szuka³em czê¶ci zamiennych, ale nie znalaz³em. Postanowi³em zatem wymieniæ wê¿yki samodzielnie. Mo¿na kupiæ te¿ nowe ramiona wycieraczek, koszt oko³o 100-300 PLN, ale jak± masz pewno¶æ, ¿e wê¿yki bêd± w lepszym stanie? Umieszczam w dziale karoseria, je¶li to z³y dzia³, proszê o przeniesienie.
No to lecimy.
1. Odchylamy wycieraczki do pozycji serwisowej (kluczyk w stacyjkê, wyci±gamy kluczyk, naciskamy na d¼wigniê wycieraczek, odchylaj± siê po kilku sekundach do pozycji, w której mo¿na je ³atwiej wymieniæ nie uszkadzaj±c klapy. Szkoda, ze poprzedni w³a¶ciciel tego nie wiedzia³...).
2. Odchylamy pióra wycieraczek do ty³u, ¿eby nie przeszkadza³y.
3. za pomoc± drobnego p³askiego ¶rubokrêta odchylamy plastiki, które za pomoc± zatrzasków trzymaj± siê wewn±trz rynienki ramion wycieraczek. Plastiki te trzymaj± dysze naszych spryskiwaczy na miejscu.
4. Jak ju¿ uda nam siê uwolniæ wê¿yk z ramienia wycieraczki, nale¿y odpi±æ ca³o¶æ od wêza doprowadzaj±cego p³yn ze zbiornika. Jest tam opaska zaciskowa 8,7mm ¶rednicy. Nale¿y siê w tak± zaopatrzyæ now± do ponownego z³o¿enia.
5. rozpinamy wê¿yki, uwalniaj±c koñcowy uk³ad dysza - wê¿yk - dysza. Uwaga, w ¶rodku schowany jest przewód, domy¶lam siê, ¿e s³u¿y do podgrzewania sprysków.
6. idziemy na zakupy: wê¿yk silikonowy 3/6 mm (3mm w ¶rodku, 6 na zewn±trz - tylko taki, bo inny nie wejdzie na króæce, albo nie zmie¶ci siê w ramieniu wycieraczki.). Wê¿yka kupi³em metr, za jakie¶ 5,10 PLN, ale dobre pó³ metra mi zosta³o. Kupujemy te¿ odkamieniacz, mo¿e byæ taki do ¿elazek, u mnie ¶wietnie siê sprawdzi³. Koszt - oko³o 6 z³otych.
7. pêkniêty wê¿yk ³±cz±cy dysze bierzemy na stó³ i rozcinamy na wysoko¶ci króæców dysz.
8. Dysze wrzucamy do miseczki z odkamieniaczem na kilka minut.
9. W tym czasie docinamy z naszego kupionego wê¿a kawa³ek, dok³adnie takiej d³ugo¶ci jak wê¿yki, które popêka³y. Tu ka¿dy milimetr ma znaczenie!
10. Nasuwamy op³ukane dysze na nasz nowy wê¿yk. Pamiêtajcie tylko jak wzglêdem siebie by³y ustawione dysze, ma to znaczenie w dalszym monta¿u. Mo¿na je równie¿ potraktowaæ jak±¶ igie³k±, ¿eby usun±æ wiêksze z³ogi kamienia i syfu.
11. Nak³adamy na wê¿yk plastiki, czyli os³onki które wcze¶niej zdjêli¶my, a które s± niezbêdne w zamontowaniu wê¿yków i dysz z powrotem do ramienia wycieraczki.
12. Nasz zestaw nak³adamy na ramiê wycieraczki, nie zapominaj±c o wetkniêciu w nowy wê¿yk kabli do grzania p³ynu.
13. Po zamontowaniu naszego naprawionego zestawu na ramiê wycieraczki (nie u³amcie sobie zatrzasków, przy monta¿u te¿ jest tam ma³o miejsca) nale¿y nasun±æ nasz nowy wê¿yk na króciec wychodz±cy z wê¿yka id±cego od zbiornika. Pamiêtajcie o na³o¿eniu wcze¶niej opaski zaciskanej fi 8,7mm, bo pó¼niej ju¿ tego nie zrobicie. Zaciskacie na koniec opaskê.
14. Odchylacie z powrotem pióro wycieraczki, k³adziecie wycieraczkê na szybie.
15. Test spryskiwaczy - dzia³a - rado¶æ jak cholera za kilka groszy.
Wê¿yki silikonowe warto kupiæ takie, które s± przystosowane do spryskiwaczy, wówczas mamy pewno¶æ, ¿e nic nie ze¿re gumy. Ja kupi³em w popularnym serwisie aukcyjnym i wysz³o na to, ¿e przesy³ka by³a dro¿sza od wê¿yka.
Jakby kto¶ mia³ ten sam problem i pojawi³y siê jakie¶ pytania to piszcie - pomogê. Moje auto to 745i z 2002 roku. Nie wiem czy pó¼niej nie zmieniono konstrukcji wycieraczki, chyba nie, ale fajnie by by³o gdyby kto¶ to potwierdzi³.
Powodzenia! :)

Odpowiedz z cytatem