Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Spryskiwacze reflektorów i halogenów

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32

Post Spryskiwacze reflektorów i halogenów

Cześć, mam problemy ze spryskiwaczami reflektorów. Fabrycznie samochód tego nie miał, jednak jest funkcja "S" przy manetce wycieraczek, podwójny zbiorniczek i dwie pompki. Dołożyłem zderzak z myciem reflektorów oraz halogenów, wyczyściłem cały układ i przejrzałem, wszystko ok, sprężone powietrze wszędzie wychodzi. Dokupiłem zbiorniczek do reflektorów na lewą stronę z dwiema pompkami. Czyli w sumie są cztery pompki. W instalacji po lewej stronie mam tylko jedną kostkę do jednej pompki, czyli wersja wyłącznie pod reflektory, więc kwestię halogenów pomijamy, jednak w tej kostce nie ma żadnego prądu. To jest pierwszy problem. Po drugiej stronie gdy podłączę pompkę z małego zbiorniczka z listkiem "intensiv" to nie działa mi wtedy funkcja "S". Podanie masy na jeden pin powoduje samoczynne, jednorazowe uruchomienie się funkcji "S" pompki głównej z dużego zbiorniczka, druga się nie odzywa, a jest sprawna, bo sprawdzałem na krótko. Czytałem na forum o różnych rodzajach przekaźników, który przekaźnik jest do pełnej wersji ze spryskami halogenów, a który tylko pod reflektory? Może to jest problemem braku prądu kostki po lewej stronie i dziejących się dziwnych rzeczy z pompkami od szyby czołowej? Następny problem jest z przepływem płynu do dysz reflektorów. Po podaniu prądu na pompkę płyn nie wylatuję z dysz. Rozebrałem i w środku jest taka gumka, która "zamyka" dopływ płynu. Małym śrubokrętem docisnąłem tą gumkę w dół i wtedy płyn w pełni przepływa. Zrobiłem lekki patent, aby ta gumka była na stałe wciśnięta, żeby był przepływ, poskładałem, ale w stanie spoczynku płyn cały czas leci z dysz lekkim ciurkiem. Patrzyłem schematy czy czegoś nie brakuje i wszystko co jest mam. Niby prosta rzecz, a problematyczna. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/d...torow/vDB94923 - numer 11, w tym elemencie znajduję się ta gumka, która blokuje dopływ płynu. Oring jest. Dysze nie pęknięte.
    Ostatnio edytowane przez motobiker ; 01-09-2019 o 23:34

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    było e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Witam który masz rok samochodu? W małej skrzynce przekażników pod maską masz czerwony przekażnik? Ps przeszukaj forum tematy były wałkowane:)

Zaawansowany Użytkownik Awatar jpj
    BMW
    E32

Cytat Zamieszczone przez motobiker Zobacz posta
    ....Następny problem jest z przepływem płynu do dysz reflektorów. Po podaniu prądu na pompkę płyn nie wylatuję z dysz. Rozebrałem i w środku jest taka gumka, która "zamyka" dopływ płynu. Małym śrubokrętem docisnąłem tą gumkę w dół i wtedy płyn w pełni przepływa. Zrobiłem lekki patent, aby ta gumka była na stałe wciśnięta, żeby był przepływ, poskładałem, ale w stanie spoczynku płyn cały czas leci z dysz lekkim ciurkiem. Patrzyłem schematy czy czegoś nie brakuje i wszystko co jest mam. Niby prosta rzecz, a problematyczna. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/d...torow/vDB94923 - numer 11, w tym elemencie znajduję się ta gumka, która blokuje dopływ płynu. Oring jest. Dysze nie pęknięte.
    Cześć,

miałem ten sam problem u siebie, kombinowałem z używkami, których miałem sporo (rozruszanie dyszy, itp) wraz z montażem dodatkowych zaworów zwrotnych i nic. Jedynie co pomogło to zakup wszystkich nowych zaworków (góra+dół) + końcówek spryskiwaczy, oraz gumek pod pompki (uszczelki) - nr 3 na rysunku. Teraz wszystko działa idealne.

Sam spryskiwacz lamp i halogenów uruchamia się co któryś czas przy naciśnięciu zwykłego mycia szyby przedniej.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32
    Auto jest z 90 roku. Nie jestem pocieszony, bo ceny dosyć wysokie za elementy sprysków. Miałem nadzieję, że da się inaczej obejść temat. No nic, trzeba będzie odłożyć temat na kiedy indziej.

Zaawansowany Użytkownik Awatar jpj
    BMW
    E32
    Najważniejsze są właśnie te zaworki zwrotne. Jeżeli dysze rzeczywiście masz dobre to możesz je zostawić. Ale sprawdź czy końcówki dobrze siedzą w gniazdach. Co do samego setu to robiłem to na raty, ale wg mnie warto. Też próbowałem to obejść - nie ma sensu. Tak w zasadzie całość złożyłem na nowych komponentach (oprócz pompki intensywnego mycia świateł, zbiorniczków i przewodów) i jest rewelacja.
    Ostatnio edytowane przez jpj ; 05-09-2019 o 09:26