Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: [E38] 728i - pojedynczy Vanos - problem z skrzynią oraz inne "usterki"

Początkujący Użytkownik
    BMW
    728i
    Sprawdzę tą naklejke i korek...
    chcialem zamowic wczesniej ale poczekam.
    Bede zmieniał olej w silniku w weekend wiec zobacze ta naklejke przy okazji.
    Z tego co czytałem to prawdopodobnie mobil 71141 ale to sie okaze.

Dzis zamowilem tuleje lemfordery oraz filtry kabinowe :)
    Drazni mnie bardzo trzesaca sie kierownica... cos czuje ze to jest rowniez spowodowane lataja dupa oraz krzywymi tarczami... jakie tarcze i klocki polecacie?
    A, chcialem zakupic interfejs do BMW ktos ma i poleca jakis?

@Slowik,
    Wlasnie tak zamierzam zmienic olej :) tylko zerkne na ta naklejke...

Cos mi sie zdaje, ze BMW dluzej stała i przez to tak działa skrzynia.
    Pozdrawiam Serdecznie

PS. nie wiem co nadal z tym predkosciomierzem... gdzie jest jakis "czujnik predkosci", ktory przenosi na zegary??

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 728 Shadow Line
    pamiętaj,ze filtrów są 4 sztuki
    oprócz tych pod maską są jeszcze dwa wewnątrz auta przy tunelu środkowym,wypada je wymienić,bo każdy zapomina,a tam lubi być naprawdę syf

Początkujący Użytkownik
    BMW
    728i
    Cytat Zamieszczone przez kat Zobacz posta
    pamiętaj,ze filtrów są 4 sztuki
    oprócz tych pod maską są jeszcze dwa wewnątrz auta przy tunelu środkowym,wypada je wymienić,bo każdy zapomina,a tam lubi być naprawdę syf
    Nie wiedziałem... kupiłem dwa, które znajdują się pod maską.
    Mozesz podesłać link z przykładowymi filtrami? - znalazlem :) wystarczy filtr od okapu :) pobawie sie i wymienie w nablizszym czasie.
    Dzięki
    Ostatnio edytowane przez zanpol ; 07-08-2019 o 08:34

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    730 V8 E32 ; E38 2.8 ; X2 X-drive 18d
    Co do drgań kierownicy to jeśli masz dobrze wyważone koła i nie masz luzów w zawieszeniu, to sprawdz jeszcze drążek środkowy. U mnie powodowało to drgania przy 80 i przy 130 km/h. Wymiana załatwiła sprawę. Co do filtrów powietrza to te we wnętrzu są od obiegu wewnętrznego.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    728i
    Cytat Zamieszczone przez Słowik Zobacz posta
    Co do drgań kierownicy to jeśli masz dobrze wyważone koła i nie masz luzów w zawieszeniu, to sprawdz jeszcze drążek środkowy. U mnie powodowało to drgania przy 80 i przy 130 km/h. Wymiana załatwiła sprawę. Co do filtrów powietrza to te we wnętrzu są od obiegu wewnętrznego.
    Ale ja mam tylko przy hamowaniu tak od 100 -80km/h.
    koła wywarzałem niedawno.

Jaki olej silnikowy posiadacie/polecacie do 2.8?
    piszą, że Castrol ale ja preferuje do samochodow Valvoline lub Motul

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 750i & e60 525i
    Olej do 2.8 w zasadzie każdy spełniający normę, z tańszych Total Quartz Energy 9000 5w40. Stosuję go w e38 do e60 leję Fuchs Titan Gt1 XTL 5w40 fajny olej zapewniający lepsze smarowanie przy rozruchu. M54 ma na Fuchsie mniejszy apetyt niż miała np. na Valvoline poza tym silnik lepiej/ciszej pracuje. Są to wszystko oleje hydrokrakowane także wymiana co 10 tys i będzie ok. Za prawdziwe syntetyki trzeba dołożyć PLN. Ogólnie regularna wymiana co 10 tys i nie ma się co przejmować.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    Acha, no to wymień tarcze i pewnie będzie po problemie. Osobiście polecam Rottingera nacinane i nawiercane bo takie mam i jestem zadowolony i kilka osób na forum też, a cena jest bardzo dobra. Olej polecam Millersa XF 5W50 ale ile ludzi tyle opinii na temat olejów, temat rzeka. Każdy poleci ci co innego. Jak bardziej pasuje ci Motul to lej i też będzie jezdził.

Radekk
    Gość
    Z doświadczenia, Motul jest najlepszy do BMW. Akurat do twojej polecam 5w30 - xcess.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    728i
    Narazie jeździ na 0/30w :) ale zmieniam na 5w40 raczej nie powinno zaszkodzić?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    Cytat Zamieszczone przez Radekk Zobacz posta
    Z doświadczenia, Motul jest najlepszy do BMW. Akurat do twojej polecam 5w30 - xcess.
    A czemuż to uważasz, że akurat Motul jest najlepszy do BMW? Robi jakieś specjalne oleje pod silniki BMW? Motul ma w swojej ofercie dobre oleje i ma też takie które niczym szczególnym na tle konkurencji się nie wyróżniają. 5W30 Xcess to zwykły hydrocrack więc szału żadnego nie robi. Po prostu normalny olej. Mam czasem wrażenie że w Polsce jest jakiś kult Motula. Większość ludzi ocenia oleje Motula przez pryzmat 300V, a to olej z zupełnie innej bajki niż Xcess.
    Zanpol ze swojej strony powiem ci tylko: nie lej do tego silnika 5W30. 5W40 będzie jak najbardziej OK. Pamiętaj, że im niższa wartość po W tym cieńszy film olejowy i gorsza ochrona silnika. Na 5W30 będziesz dolewał więcej oleju.