Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: [E38] 728i - pojedynczy Vanos - problem z skrzynią oraz inne "usterki"

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Jest 740iL 1995 r. Ex: e38 730i, e38 735i, E39 523i,E36 320i cabrio
    Piotr Tester robi na YT testy oleju, po obejrzeniu kilku filmów i tabel exelowych odpuściłem olej Motul 5W40 x-cess.

https://docs.google.com/spreadsheets...pgg/edit#gid=0
    xxxxxxxxxxx (MOD edit) dysponuję blokadami rozrządu M60, M62, M62TU

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    730 V8 E32 ; E38 2.8 ; X2 X-drive 18d

Cytat Zamieszczone przez korzeń Zobacz posta
    Piotr Tester robi na YT testy oleju, po obejrzeniu kilku filmów i tabel exelowych odpuściłem olej Motul 5W40 x-cess.

https://docs.google.com/spreadsheets...pgg/edit#gid=0
    Jak dla mnie to te testy nie są do końca miarodajne. Gość polewa olejem część tylko raz na początku, a przecież w silniku na poszczególne elementy cały czas nanoszona jest nowa porcja oleju. Moim zdaniem żeby to miało ręce i nogi to element służący do testu powinien być na bieżąco polewany olejem rozgrzanym do temperatury roboczej. Inaczej to dla mnie trochę bez sensu.

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Te testy wcześniej robili ruscy i wrzucali na You Tuba. Te testy nie mają nic wspólnego z pracą oleju w silniku , bo przy tych testach nie ma temperatury i przede wszystkim ciśnienia oleju.

Jak dla mnie ten test to zwykły bełkot marketingowy.

Co do Motula , to jest zwykła oliwa za dużą kasę ,tylko ,że jest dużo reklamy.

Lałem Mobila ,Agipa, Shella , Castrola, Motula, i najlepiej się sprawował Mobil.

Doświadczony Użytkownik Awatar bombel89
    BMW
    E32 735iA 92' E39 528iAT 97'
    ja jak zalewam płukankę, to po prostu przed wyjazdem do mechanika na podnośnik wlewam, jadę i od razu po dojechaniu spuszczam.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Jest 740iL 1995 r. Ex: e38 730i, e38 735i, E39 523i,E36 320i cabrio
    Cytat Zamieszczone przez Słowik Zobacz posta
    Gość polewa olejem część tylko raz na początku
    Pracujące koło jest cały czas zanurzone w oleju więc olej jest nanoszony ciągle.
    Są też testy z gorącym olejem, widać to też w tabelach bądź na innych filmach.

Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta

Jak dla mnie ten test to zwykły bełkot marketingowy
    Do tego sponsorowany.

A jednak tarcie występuje i wyniki są różne dla różnych temperatur oleju. Różne też dla marek i oznaczenia oleju.
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 09-08-2019 o 07:57
    xxxxxxxxxxx (MOD edit) dysponuję blokadami rozrządu M60, M62, M62TU

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 728 Shadow Line
    Panowie,nie dorabiajmy ideologii i nie popadajmy w paranoje.
    Kupić Valvoline, motul, mobil czy co tam innego w odpowiedniej lepkości i specyfikacji ,zmieniać po 8-10 tysiącach i się cieszyć jazdą,a nie zamartwiać. Facet ma obecnie taki mętlik w głowie,że sam nie wie co ma wlać.
    Leje valvoline 5w40 i silnik żyje,mam 370 tys na budziku,a po remoncie głowicy w sierpniu zeszłego roku nie bierze grama oleju.To nie są jakieś kosmiczne silniki,ze musimy lać oleje wyprodukowane w laboratoriach Nasa.
    To samo skrzynia.

Jakbym miał się tygodniami zastanawiać na każdą robotą przy tym aucie ,to bym osiwiał do reszty,a auto by stało pod domem jako nieruchomość. A tak kupuje olej,części i robię, bo po prostu należy zrobić.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    728i
    Cytat Zamieszczone przez kat Zobacz posta
    Panowie,nie dorabiajmy ideologii i nie popadajmy w paranoje.
    Kupić Valvoline, motul, mobil czy co tam innego w odpowiedniej lepkości i specyfikacji ,zmieniać po 8-10 tysiącach i się cieszyć jazdą,a nie zamartwiać. Facet ma obecnie taki mętlik w głowie,że sam nie wie co ma wlać.
    Leje valvoline 5w40 i silnik żyje,mam 370 tys na budziku,a po remoncie głowicy w sierpniu zeszłego roku nie bierze grama oleju.To nie są jakieś kosmiczne silniki,ze musimy lać oleje wyprodukowane w laboratoriach Nasa.
    To samo skrzynia.

Jakbym miał się tygodniami zastanawiać na każdą robotą przy tym aucie ,to bym osiwiał do reszty,a auto by stało pod domem jako nieruchomość. A tak kupuje olej,części i robię, bo po prostu należy zrobić.
    Kat, nie mam metliku w glowie, to nie moj pierwszy samochod :) a zawsze dodatkowa wiedza przyda się :).
    Kupie olej napewno 5W50 ale nie wiem jakiej firmy - zobacze w sklepie.
    Co do skrzyni to wleje prawdopodobnie najpierw Mobila a drugie 5-6l Ravenol czy jak mu tam :).
    Dzieki wszystkim za pomoc :D
    Teraz proszę pomozcie mi z innymi problemami ktore opisałem :P
    ELO!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    Zanpol, ale jak już zalejesz do skrzyni Mobila to druga wymianę też lej Mobila jak Ravenol to Ravenol. Nie mieszaj ze sobą tych olejów.

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK

Cytat Zamieszczone przez Słowik Zobacz posta
    Zanpol, ale jak już zalejesz do skrzyni Mobila to druga wymianę też lej Mobila jak Ravenol to Ravenol. Nie mieszaj ze sobą tych olejów.

Dlaczego ?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    Elvis wiem do czego prawdopodobnie zmierzasz, że wszystkie oleje są ze sobą mieszalne i nic się nie stanie. Oczywiście że są ale nie jest to korzystne tak samo jak w silniku nie mieszasz oleju Mobila z Castrolem. Każdy producent ma swoje patenty i dodatki które zmieszane nie koniecznie muszą się ze sobą dobrze zgrać. Skrzynia się od tego nie rozleci ale nie jest to korzystne. Poza tym nie rozumiem po co wogóle to robić jak można kupić 2 bańki na wymianę tego samego oleju.