Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: BMW E65 3,0d b³±d skrzyni 4f81

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2018
    BMW
    E65 730d
    Sk±d
    £ód¼

Post BMW E65 3,0d b³±d skrzyni 4f81

Witam wszystkich
    Pacjent BMW e65 3.0D 231km lift 03.2005
    Od pocz±tku mia³em problem z przeci±ganiem biegów miêdzy 3 a 4 wiêc pad³o na zakup u¿ywanej skrzyni. Po jej monta¿u biegi wchodzi³y idealnie lecz po d³u¿szej je¼dzie okaza³o siê, ¿e przy schodzeniu z 2 na 1 jest takie pukniêcie z ty³u (wiem temat znany zaworki i uszczelki, tulejki). Pierwsze co zrobi³em to zakup nowej p³yty separacyjnej, zaworków tulejek i uszczelki tej prostok±tnej. Minionej soboty wymieni³em wy¿ej wymienione, nastêpnie reset adaptacji i by³o piêknie przez ok 30km, po czym tryb serwisowy i b³±d
    4F81 monitorowanie sprzêg³a A
    my¶lê sobie wspaniale, mo¿ee uszkodzi³em p³ytê z elektronik± przy monta¿u. Wiêc wczoraj wrzuci³em auto na podno¶nik (zaznaczam, ¿e nie jestem mechanikiem, a podno¶nik mam na w³asne potrzeby i czasem znajomym naprawiam samochody) i wyj±³em mechatronikê, rozebra³em wzi±³em drug± ze starej skrzyni rozebra³em pozamienia³em zaworki i ca³± resztê, monta¿, zalanie olejem wed³ug procedury, reset adaptacji i znowu to samo kilkana¶cie km ok, a nastêpnie to samo. Brak mi ju¿ pomys³ów co mog³em zrobiæ nie tak. Liczê na jakie¶ sugestie, wszystkie bêd± mile widziane.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Okular miêdzy mechatronik± a skrzyni± wymieni³e¶?
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2018
    BMW
    E65 730d
    Sk±d
    £ód¼
    No w³a¶nie sêk w tym, ¿e wymieni³em wszystko zgodnie ze sztuk± tulejki, okular jak go nazwa³e¶, p³ytê separacyjn± i zaworki 6szt. No i co i dupa jest tragedia. W³a¶nie siedzê i siê zastanawiam rozebraæ dzisiaj jeszcze raz .........
    A w d....e rozbieram jeszcze raz wieczorem dam znaæ jaki efekt, ale w razie pomys³ów pisz proszê bêdê mia³ ze sob± telefon bo zauwa¿y³em, ¿e twoje wpisy na tym forum maj± sens.

No wiêc tak wczoraj wyj±³em skrzyniê jeszcze raz bo wpad³em na pomys³, ¿e mo¿e rozsypa³ siê konwerter, ale nic bardziej mylnego za³o¿ony drugi na 100% sprawny, monta¿ skrzyni, zalanie olejem, jazda próbna i znowu to samo, tak wiêc wyj±³em jeszcze raz mechatronikê i dalej nic nie znalaz³em.
    Niestety nikt na forum chyba nie jest mi w stanie pomóc wiêc jestem zmuszony oddaæ auto do specjalisty od skrzyñ, a strasznie tego nie lubiê jak kto¶ grzebie przy moim autku i nie ma mnie przy tym, ale có¿ si³a wy¿sza.
    Dam znaæ za kilka dni co by³o przyczyn± owej awarii pod warunkiem, ¿e dowiem siê prawdy.
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 05-07-2019 o 20:25

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Montuj±c okular, siad³ on prawid³owo? Nowy okular ma element, który nale¿y odci±æ, gdy montujesz go do starszej skrzyni(okular jest przewidziany te¿ do 6HP28)

Pytam, poniewa¿ ISTA dla tego przypadku w starszych rocznikach podaje, ¿e by³ problem z pêkaj±cymi okularami, co skutkowa³o w³a¶nie b³êdem sprzêg³a A
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Banned
    Do³±czy³
    Sep 2018
    BMW
    E66 735LI /E46 325i SMG/ E60 M5
    Sk±d
    £ód¼/Wrexham UK
    Podjedz do Norbiego na szczeciñska, powinien poradziæ sobie z twoim problemem

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2018
    BMW
    E65 730d
    Sk±d
    £ód¼
    Też o tym pomyślałem, ale aby się upewnić wczoraj po wyjęciu mechatroniki założyłem stary "okular" i nic to nie zmieniło. W każdym razie temat ciekawy i już zaczęło mnie to trochę irytować, ponieważ nie należę do ludzi, którzy szybko się poddają, ale cóż widocznie wszystkiego sam nie zrobię.

Dzięki za podpowiedź. Zastanawiałem się do kogo podjechać i wybór padł na serwis skrzyń w konstantynowie łódzkim. Nie to, że są lepsi czy coś, raczej chyba w drodze losowania:)

Witam wszystkich. Pomyślałem, że się odezwę, aby nikt nie pomyślał, że nie dałem znać.
    Więc jakby to powiedzieć auta jeszcze nie mam:))). Najpierw po 2 tygodniach oczekiwania niby zrobili, ale jakoś dobrze nie było więc wstawiłem ponownie i czekam, czekam, czekanie jest najtrudniejsze:). Może dzisiaj jest szansa na odbiór - zobaczymy. Jak odbiorę dam znać.
    No niestety na dziś też nie udało im się zrobić mojego auta, więc czekam dalej.
    Auto odebra³em chyba w czwartek 04.07.2019, ale w niedzielê 07.07.2019 znowu wesz³a w tryb awaryjny wiêc stoi od wtorku w warsztacie i kombinuj±. Brak mi s³ów, a za tydzieñ w sobotê wyjazd wakacyjny 1300km. Mo¿e samolot bêdzie lepszym rozwi±zaniem :))
    Ostatnio edytowane przez hempus ; 11-07-2019 o 11:11

Podobne w±tki

1. [skrzynia] Wymiana skrzyni
    Przez Nbreath w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 17-10-2018, 10:34
  2. Wymiana oleju w skrzyni 5hp24. I po skrzyni!
    Przez Acerbus w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 199
    Ostatni post / autor: 01-02-2016, 08:52
  3. [skrzynia] :(( Leje ze skrzyni
    Przez PawlusK w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 24-01-2012, 16:01
  4. [pozostale] Po wymianie skrzyni STAU w silniku/skrzyni/na kole
    Przez mandrax1 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 11-01-2012, 10:34
  5. Brak po³±czenia skrzyni automatycznej skrzyni