Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 27

W±tek: [pozostale] Automatyczny w³±cznik ¶wiate³ mijania

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    A mi z kolei nie pasuj± dzienne (50% z d³ugich) do ringów i dlatego mam ustawione postojówki razem z ksenonem po kluczyku.. I gdzie¶ mam to czy siê przepali czy nie ;)

Efekt mnie zadowala, a i w³adza nie ma siê jak przyczepiæ - przynajmniej do ¶wiate³ :hah:

I wszystko softowo w LCM II

Popieram te¿ tak mam dziêki koledze Sylwekk :papa:
    Cеребряный бумер

20'' inch ALPINA Wheels

Moje Przywitaj sie ;D http://7er.pl/showthread.php/2460-e3...ighlight=Witam

7er Freak Awatar Greg38
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Sk±d
    DE/PL
    Blog
    18
    Ja jednak uwazam jazde na ksenonach w lato, w pelnym sloncu przy 30°C za bezsens.

Panstwo bije tylko podatki na paliwie, bo jak pomyslec jesli kazde auto spali chocby nawet 0,05 - 0,1 l/100km wiecej Pb i to razy pare milionow aut, to ile paliwa i podatkow wychodzi, nie wsponinajac o spalinach. A poprawa bezpieczenstwa znikoma, austriacy sami sie przekonali. teraz wszystkie auta sa jednakowe, razem z motocyklami, bo wszyscy swieca a co niektorzy slepia. :(

Rozwiazanie od listopada do marca bylo wg. mnie idealne.

Ale to jest tylko moje zdanie. :D

@Jey, miales jakies pytania Smerfow co do swiatel US czy jest jak narazie spoko, po tym czasie jak ci wlaczylem?

A, ze w PL przepis jest, to wybralem US w dlugich :D
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Ja w swoim aucie mam w³±czone dzienne typu US (jak Greg38). Jest tylko jeden ma³y myk - nasze prawo jako "lepsze" od innych nakazuje w³±czanie ¶wiate³ dziennych wraz z tylnymi postojówkami. Oczywi¶cie trzeba najpierw stwierdziæ, ¿e ¶wiat³a z ty³u nie ¶wiec±.... W LCM3 mo¿na zakodowaæ tak, ¿e dzia³aj± jednocze¶nie ¶wiat³a US (os³abione drogowe) oraz ECE (po wy³±czeniu zap³onu gasn± wszystkie ¶wiat³a na zewn±trz w pozycji "mijania").

Obecnie jestem na etapie przygotowywania rozwi±zania w oparciu o czujnik zmierzchu, które to rozwi±zanie powinno dzia³aæ tak, ¿e w dzieñ ¶wiec± dzienne US a po zmierzchu lub w tunelu ¶wiec± mijania (xenon).

Co do zasadno¶ci jazdy na ¶wiat³ach w lecie zgadzam siê z Gregiem - nie ma to ¿adnego sensu w kontek¶cie bezpieczeñstwa. W moim odczuciu bezpieczeñstwo na tym straci³o, bo wypatrzeæ teraz motocyklistê w g±szczu reflektorów w mie¶cie jest du¿o trudniejsze. Poza tym mniej siê cz³owiek koncentruje na "obiektach" bez ¶wiate³ (choæby rowerzy¶ci)....

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chester
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E66 730Ld
    Sk±d
    Górny ¦l±sk
    w tym miejscu siê nie zgodzê z przedmówcami poniewa¿ w jasnym s³oñcu samochód z w³±czonymi ¶wiat³ami jest bardziej widoczny i ju¿ siê o tym nie raz przekona³em.
    Ale zejd¼my z tego "nie na temat" - powróæmy do pytania autora.
    Sam jestem zainteresowany mo¿liwo¶ci± automatycznego w³±czania ¶wiate³ z tym, ¿e ja mam E32 - swoj± droga ciekawe czy da siê to zrobiæ u mnie softem.

Pzdr
    Chester

Cytat Zamieszczone przez chester
    w tym miejscu siê nie zgodzê z przedmówcami poniewa¿ w jasnym s³oñcu samochód z w³±czonymi ¶wiat³ami jest bardziej widoczny i ju¿ siê o tym nie raz przekona³em.
    ....
    Ja nie przeczê, ¿e nie widaæ lepiej auta z w³±czonymi ¶wiat³ami. Ale fakt, ¿e jest taki obowi±zek, powoduje przyjêcie za pewnik, ¿e wszyscy maj± w³±czone ¶wiat³a, a to odczula nas na zapominalskich. Tak jak to Greg napisa³, w takiej Austrii doszli do tego, ¿e wiêcej z tego wysz³o strat ni¿ zysków i potrafili siê wycofaæ. U nas do takich wniosków nie dojd±, bo jak zape³niæ dziurê powsta³± w wyniku niena³o¿enia 100-z³otowego mandatu??

Cytat Zamieszczone przez chester
    ....
    Sam jestem zainteresowany mo¿liwo¶ci± automatycznego w³±czania ¶wiate³ z tym, ¿e ja mam E32 - swoj± droga ciekawe czy da siê to zrobiæ u mnie softem.

....
    Mam w³a¶nie na podwórku e34 wiêc zobaczê, jakie tam drzemi± opcje.... ;D

Cytat Zamieszczone przez greg38
    @Jey, miales jakies pytania Smerfow co do swiatel US czy jest jak narazie spoko, po tym czasie jak ci wlaczylem?
    Prawdê powiedziawszy, odpkuaæ, nie mia³em od tego czasu kontroli. A w razie czego bêdê r¿n±³ g³upa ¿e tak auto wysz³o z fabryki :)
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chester
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E66 730Ld
    Sk±d
    Górny ¦l±sk
    Mam w³a¶nie na podwórku e34 wiêc zobaczê, jakie tam drzemi± opcje.... ;D
    By³bym wdziêczny za sprawdzenie.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar hrabia81
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    Chwilowo brak
    Sk±d
    Polska
    ja tez juz mam u siebie taki bajer i powiem wam ze jest to bardziej poreczne. dzieki sylwekk
    P.P.K.K

By³em w ASO i cena za ustawienie automtycznego w³±czania ¶wiate³ i chowania lusterek z pilota to ko³o godziny i 320pln.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    ?? O co chodzi :)
    Kolega ma Citroena Xare VTS ze skandynawii i jemu zawsze siê ¶wiec± ¶wiat³a po w³±czeniu zap³onu (lub odpaleniu silnika nie zwróci³em uwagi)

U mnie mam czujnik deszczu i czujnik zmierzchu pozna³em np. po tym jak chcê pod¶wietliæ wnêtrze przy zamkniêtym aucie (naciskam przycisk zamykania drzwi). Raz tak zrobi³em w dzieñ i nie wiedzia³em (by³o pochmurno ale nie na tyle aby zareagowa³ czujnik) czy mam omamy czy nie w³±czaj± siê ¶wiat³a w ¶rodku, podchodzê i faktycznie nie reaguje jak jest jasno czyli czujnik dzia³a. Zapewne jest to po to aby siê w³±cza³y same ¶wiat³a gdy siê robi ciemno ale jak wiemy teraz jest to niepotrzebne bo na ¶wiat³ach je¼dzi siê ca³y dzieñ.

A automatycznie w³±czanie ¶wiate³ jako¶ samo mi siê uaktywni³o po tym jak od³±czy³em aku na ca³± noc (reset ustawieñ). Teraz jak w³±czê ¶wiat³a i zgaszê silnik to ¶wiat³a gasn± (³±cznie z postojówkami!) przekrêcam kluczyk w pozycjê 2 ¶wiec± postojówki, w³±czam zap³on ¶wiec± ¶wiat³a mijania, nie zwróci³em uwagi czy po ustawieniu kluczyka na zap³on czy dopiero po odpaleniu silnika (teraz nie mam mo¿liwo¶ci sprawdziæ) ale w ka¿dym b±d¼ razie s± automatycznie w³±czane :)

A teraz nie do tematu powiedzcie jak mam aktywowaæ czujnik deszczu bo nie jest w³±czony i za diab³a nie wiem jak go uruchomiæ sposób z instrukcji nie dzia³a (instrukcja do aut przed liftem) a ja mam 730d po lifcie, mo¿e tam jest inaczej? :/ dra¿ni mnie to
    Dodam ¿e wycieraczki reaguj± tylko na prêdko¶æ regulacja w d¼wigni jest "martwa" czy ustawie tak czy siak nie ma znaczenia nic to nie zmienia
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •