Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Poka¿ wyniki od 21 do 27 z 27

W±tek: [pozostale] Automatyczny w³±cznik ¶wiate³ mijania

Cytat Zamieszczone przez coboss
    ?? O co chodzi :)
    Kolega ma Citroena Xare VTS ze skandynawii i jemu zawsze siê ¶wiec± ¶wiat³a po w³±czeniu zap³onu (lub odpaleniu silnika nie zwróci³em uwagi)
    Opcja, któr± opisujesz dla Citroena to s± w³a¶nie ¶wiat³a dzienne ECE, polegaj±ce na tym, ¿e po wy³±czeniu zap³onu i pozostawieniu prze³±cznika ¶wiate³ w pozycji mijania ga¶nie wszystko.

U mnie mam czujnik deszczu i czujnik zmierzchu pozna³em np. po tym jak chcê pod¶wietliæ wnêtrze przy zamkniêtym aucie (naciskam przycisk zamykania drzwi). Raz tak zrobi³em w dzieñ i nie wiedzia³em (by³o pochmurno ale nie na tyle aby zareagowa³ czujnik) czy mam omamy czy nie w³±czaj± siê ¶wiat³a w ¶rodku, podchodzê i faktycznie nie reaguje jak jest jasno czyli czujnik dzia³a. Zapewne jest to po to aby siê w³±cza³y same ¶wiat³a gdy siê robi ciemno ale jak wiemy teraz jest to niepotrzebne bo na ¶wiat³ach je¼dzi siê ca³y dzieñ.

A automatycznie w³±czanie ¶wiate³ jako¶ samo mi siê uaktywni³o po tym jak od³±czy³em aku na ca³± noc (reset ustawieñ). Teraz jak w³±czê ¶wiat³a i zgaszê silnik to ¶wiat³a gasn± (³±cznie z postojówkami!) przekrêcam kluczyk w pozycjê 2 ¶wiec± postojówki, w³±czam zap³on ¶wiec± ¶wiat³a mijania, nie zwróci³em uwagi czy po ustawieniu kluczyka na zap³on czy dopiero po odpaleniu silnika (teraz nie mam mo¿liwo¶ci sprawdziæ) ale w ka¿dym b±d¼ razie s± automatycznie w³±czane :)
    W e38 nigdy nie by³o czujnika deszczu i ¶wiate³ (RLS) - opcja ta pojawi³a siê dopiero w e39 w 2001 roku.

A teraz nie do tematu powiedzcie jak mam aktywowaæ czujnik deszczu bo nie jest w³±czony i za diab³a nie wiem jak go uruchomiæ sposób z instrukcji nie dzia³a (instrukcja do aut przed liftem) a ja mam 730d po lifcie, mo¿e tam jest inaczej? :/ dra¿ni mnie to
    Dodam ¿e wycieraczki reaguj± tylko na prêdko¶æ regulacja w d¼wigni jest "martwa" czy ustawie tak czy siak nie ma znaczenia nic to nie zmienia

Byæ mo¿e, masz uszkodzony czujnik deszczu.

7er Freak Awatar Greg38
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Sk±d
    DE/PL
    Blog
    18
    Cytat Zamieszczone przez PAWIOR
    By³em w ASO i cena za ustawienie automtycznego w³±czania ¶wiate³ i chowania lusterek z pilota to ko³o godziny i 320pln.
    hehehe, dobre ;D ;D
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    ?? O co chodzi :)
    Kolega ma Citroena Xare VTS ze skandynawii i jemu zawsze siê ¶wiec± ¶wiat³a po w³±czeniu zap³onu (lub odpaleniu silnika nie zwróci³em uwagi)
    Opcja, któr± opisujesz dla Citroena to s± w³a¶nie ¶wiat³a dzienne ECE, polegaj±ce na tym, ¿e po wy³±czeniu zap³onu i pozostawieniu prze³±cznika ¶wiate³ w pozycji mijania ga¶nie wszystko.
    no nie, dla tego napisa³em, ¿e jest to wersja skandynawska a tam od zawsze siê je¼dzi na w³±czonych ¶wiat³ach. Ka¿de auto z tego pó³wyspu ma robione fabrycznie automatyczne ¶wiat³a (warto zapamiêtaæ) nie musisz niæ w³±czaæ czy przekrêcaæ w³±cznika one po prostu zawsze ¶wiec±.

W e38 nigdy nie by³o czujnika deszczu i ¶wiate³ (RLS) - opcja ta pojawi³a siê dopiero w e39 w 2001 roku.
    Spoko a wiêc tym razem mam z tuningowane czujniki, przedni± szybê i reflektory (z tym ¿e mam czujnik zmierzchu a nie ¶wiate³, nie wiem czy siê przejêzyczy³e¶ czy co¶ innego masz na my¶li)

Byæ mo¿e, masz uszkodzony czujnik deszczu.
    Mo¿e te¿ byæ ale na diagnostyce nie wysz³o nic. Podobno to siê zdarza i w cale nie tak rzadko. Resetuje siê sterownik i ma ¶migaæ tylko pytanie jak to zrobiæ? (problem co¶ jak z dachem uchylnym itd)
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

......

no nie, dla tego napisa³em, ¿e jest to wersja skandynawska a tam od zawsze siê je¼dzi na w³±czonych ¶wiat³ach. Ka¿de auto z tego pó³wyspu ma robione fabrycznie automatyczne ¶wiat³a (warto zapamiêtaæ) nie musisz niæ w³±czaæ czy przekrêcaæ w³±cznika one po prostu zawsze ¶wiec±.
    To tylko kwestia zakodowania, sterowniki s± takie same.

....
    Spoko a wiêc tym razem mam z tuningowane czujniki, przedni± szybê i reflektory (z tym ¿e mam czujnik zmierzchu a nie ¶wiate³, nie wiem czy siê przejêzyczy³e¶ czy co¶ innego masz na my¶li)
    RLS (Rain Light Sensor) - czyli sensor deszczu/¶wiate³. Takie cudo by³o montowane w e39 i pó¼niejszych modelach po 2001 roku. e38 nigdy tego nie mia³o. Mo¿e masz za³o¿ony jaki¶ patent....

....
    Mo¿e te¿ byæ ale na diagnostyce nie wysz³o nic. Podobno to siê zdarza i w cale nie tak rzadko. Resetuje siê sterownik i ma ¶migaæ tylko pytanie jak to zrobiæ? (problem co¶ jak z dachem uchylnym itd)
    RS (Rain Sensor) nie wystêpuje jako odrêbny sterownik, st±d problem ze zdiagnozowaniem.

U mnie jest sensor deszczu, przeciez na tej zasadzie wycieraczki chodz± same :)

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    To sk±d moje auto wie kiedy jest ciemno a kiedy jasno? Jak jest jasno na dworze to nie mogê z pilota w³±czyæ o¶wietlenia wnêtrza bo nie dzia³a, gdy zrobi siê ciemno lub szarawo to w tedy siê w³±cza... co¶ musi byæ, albo mo¿e kto¶ co¶ dok³ada³. Tak samo jak mam ¶wiat³a automatyczne a Wy nie, ogólnie nic nie by³o grzebane przy aucie i jestem niemal przekonany, ¿e tak jest fabrycznie... w sumie nie bêdê siê nad tym skupia³ bo jest mi to niepotrzebne mam inne zmartwienia z moj± Leady :)
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e65 730d 2004
    Sk±d
    Toruñ
    Cytat Zamieszczone przez greg38
    mam u siebie wlaczone US swiatla dzienne - sa to swiatla dlugie z zaplone ze zmniejszona moca. Na forum sa fotki.
    Czy jest kto¶ w okolicach Torunia co móg³ by mi co¶ takiego w³±czyæ? oczywi¶cie nie za darmo.... kwestia dogadania ;)

By³em dzi¶ w jednymwarsztacie co maj± kompa boscha i niezabardzo wiedzieli jak to zrobiæ.
    Pozdrawiam serdecznie,

By³y:
    e34 525 tds '95 chip na 172 KM
    e32 740i '93
    Kawasaki ZX 12R z PCIII 200 KM

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •