Oby ich nie by³o ,czego Ci ¿yczê . :)
Oby ich nie by³o ,czego Ci ¿yczê . :)
Witam Panowie, stuki wróci³y :(
Nie mam si³y...
W dodatku potwierdzi³em, ¿e pad³ sterownik ABS, w poniedzia³ek wysy³am do Wa³cza na naprawê. ¯eby nie by³o za fajnie, siad³a klima - dziura w ch³odnicy klimy.
Dosz³y do robienia wahacze z przodu, wywala b³±d Damping control Fault (doczyta³em, ze to modu³ EDC mo¿e byæ walniêty - https://www.bimmerfest.com/forums/sh...d.php?t=856712)
i czekam co przyniesie nowy dzieñ... aaaaa, by³bym zapomnia³ - po³ama³o mi plastiki tylnej rolety i nie otwiera siê...
Ech.. :/
EDIT: Najmocniej przepraszam, by³bym zapomnia³, leci mi równie¿ z rurki magistrali wodnej i rozszczelni³a siê maglownica. Prawo serii...
Ostatnio edytowane przez Przemo82cs ; 15-06-2019 o 22:20
Ja pier.ole ,ale masakra. Nie wiem ile zap³aci³e¶ za to auto ,ale jak cz³owiek chce troszkê wiêcej za zadbany,ca³y w oryginale w pe³ni sprawny egzemplarz z silnikiem nie generuj±cych takich problemów jak N62 to zaraz jest hejtowany.
Niestety znowu siê potwierdza ,¿e E65 to nie jest Fiat Punto, a jak kupisz zapuszczony egzemplarz to mo¿na w niego wsadziæ wiêcej ni¿ da³o siê za samo auto.
Przykro mi ,¿e mia³e¶ takiego pecha i ¿e prócz kupy kasy stracisz jeszcze kupê nerwów. ¯yczê Ci powodzenia mimo wszystko.
Zawsze mo¿esz sprzedaæ to. U mnie w UK sciagniesz taka z przebiegiem 100tys km plus przekladka to jakie¶ 5 ty¶ funtów
Nie wiem czy nie lepiej sprzedaæ jak stoi i kupiæ inna - pytanie jak du¿o by¶ straci³ i czy masz ¶rodki na taka akcje . Czasami bienwarto pa³owaæ - skarbonka bez dna
Aldik swego czasu kupi³em e46 325ci Cabrio, kurczê auto naby³em za nie du¿a kwote, sporo b³êdów by³o takie jak b³±d skrzyni czy b³êdy dsc abs. Wiedzia³em co kupuje , jak ju¿ ja porobilem czyli: sterownik skrzyni by³ walniety , pompa dsc, cieklo z pod pokrywy zaworów, pompa siadla od wody , fotele nie grzaly, hamulcow po tygodniu nie bylo, zawieszenie ca³e wywalone, kluczyk nie dzia³a³.... jak to wszystko porobilem to mia³em bardzo d³ugi czas spokój. Ale ile kasy posz³o i nerwów... drugi raz bym siê w co¶ takiego nie wpakowa³. Wola³bym do³o¿yæ i kupiæ naprawdê zadbana sztuke i mieæ spokój oraz rado¶æ z jazdy , bo zadbane i dobre BMW daje mega frajdê z jazdy :)
Je¿eli kupujesz auto w którym klika rzeczy nie dzia³a a nie jeste¶ w stanie zrobiæ c sam cokolwiek tylko liczysz na mechanika to wtedy jest to z³y tok rozumowania. Wiem ze poradzê sobie z mechanika i elektronika to kupuje takie auto. Nie radzê sobie z lakierem wiec kupuje auto w dobrym stanie blacharskim. Jakie by to Bmw nie by³o, to brak chocia¿by inpa zainstalowanej na kompie to jest tragedia. Ile kosztuje us³uga odczytu/ kasowania b³êdów ?
e38 728, E39 523, E53 3.0i
Nie od dzi¶ wiadomo, ¿e ulepów nie op³aca siê kupowaæ, szczególnie z takiego segmentu - chyba ¿e masz zamiar wywin±æ tym dzwona.
By³y:
VW Jetta A2
Opel Astra G Caravan
BMW E32 730i[*][*]
VW Passat B5 Variant
BMW E38 728iA
BMW E39 535iA
Audi A3 8P 2.0T++
Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
BMW E91 318d+
VW Phaeton 3.2
Astra GTC OPC Line
Mercedes CLK W209 200K lift
BMW E90 320dA 177KM 08'
@czerwony16 - zgadzam siê w ca³ej rozci±g³o¶ci. Mam E39, któr± kupi³em w stanie przeciêtnym i przez rok walczy³em, aby przywróciæ ja do stanu bliskiego fabrycznemu. Pozosta³e 6 lat korzysta³em z tego, co w³asnymi si³ami uda³o mi siê zrobiæ i jest to najfajniejsze auto jakie do tej pory mia³em (a mia³em w miêdzyczasie znacznie "lepsze" i nowsze). Problem w tym, ¿e jak kupowa³em E65, wszystko dzia³a³o, a znam na tyle konstrukcje BMW, ¿e wiedzia³em, ¿e poza silnikiem raczej nic mnie nie zabije. Wiedzia³em o mikro-wycieku z maglownicy, ale mia³em ¶wiadomo¶æ, ¿e jeszcze mam chwilê czasu na uszczelnienie i doprowadzenie do ³adu. Pechowo, pozosta³e przypad³o¶ci ujawni³y siê jaki¶ tydzieñ po zakupie... jak w zegarku.
Przebrn±³em wreszcie przez proces instalacji ISTA-D, mam te¿ INPÊ z ca³ym pakietem Standard Tools, mam pojecie jak obs³ugiwaæ INPÊ, a ISTY jeszcze siê uczê. Ale stuki w silniku to dla mnie nowo¶æ, a nie rzucê siê samodzielnie na rozk³adanie silnika. Podejrzewam, ¿e 90% u¿ytkowników E65 nie rozbiera samodzielnie silnika... a jednak kupuj±, je¿d¿± i korzystaj± z pomocy mechaników. Rozumuj±c w ten sposób musia³bym od zawsze je¼dziæ, hmm, tramwajem?
Przez kilka lat na forach BMW zauwa¿y³em, ¿e w Poznaniu jest po prostu bida je¶li chodzi o naprawê BMW, a jak kto¶ siê zna to jest niestety zmanierowany i ma (przepraszam) w dupie star±, 17-letni± furê, skoro na placu stoj± same F-ki i czekaj± na naprawy za grube pieni±dze. Jest te¿ masa ludzi, którzy kupuj± auta z N62, znacznie nowsze i s± sk³onni p³aciæ grube pieni±dze za remont silnika (przyk³ad, o którym opowiada³ jeden mechanik - kompletna naprawa bez tulejowania, z rozrz±dem za 26 tysi. No kurde...) Z jakiego¶ powodu jecha³em E39 na naprawê VAnosa do Wroc³awia, bo tu 3x dro¿ej i wszyscy wysy³ali.. do Wroc³awia :/
@Pawliko, dziêkujê za z³ot± radê, nie wiem tylko na jakiej podstawie wysnu³e¶, ¿e jest to ulep. ¯a³ujê, ¿e nie mam podobnych zdolno¶ci paranormalnych i nie przewidzia³em przez zakupem auta z pe³n± ksi±¿k± serwisow± ze stosunkowo niskim przebiegiem, ¿e za chwilê co¶ mi siê wydarzy. No có¿.. teraz za to bêdê p³aci³ :)
A teraz do rzeczy. Po¶wiêci³em trochê czas na zg³êbienie forów zagranicznych. Niew±tpliwie rynek na te auta by³ tam wiêkszy, a co za tym idzie, sporo materia³ów o E65 znajdujê w³a¶nie tam. Je¶li znajdê co¶ ciekawego i unikatowego bêdê siê dzieli³ wiedz±, dla potomnych. Id±c za dobr± rad± jednego z kolegów z naszego forum zamówi³em za po¶rednictwem znajomego przyzwoit± kamerê endoskopow±. Spodziewam siê jej w po³owie tygodnia - przy³o¿ê siê do sprawdzenia cylindrów. Spotka³em siê równie¿ z dwoma mechanikami "starej daty", którzy równie¿ posiadaj± silniki N62 (jeden z nich B44, drugi B48) i ka¿dy z nich s³yszy stukniêcia m³otkowe raczej w dolnej czê¶ci. Jeden z nich rozpocz±³by od kontroli panewek. Umówi³em siê w po³owie przysz³ego miesi±ca, razem to bêdziemy ogarniaæ.
Zamówi³em równie¿ przep³ywomierz na podmianê, bo mój wywala b³êdy. Nie wiem tylko jeszcze jak go zaadaptowaæ do mojego auta, ale poczytam i bêdê wiedzia³ :)
Zweryfikowa³em, ¿e nie mam luzów na maglownicy, wiêc bêdê j± uszczelnia³. Koszt niewielki, ale muszê to zleciæ. Znalaz³em ju¿ firmê, która ma o tym pojêcie i nie chce 2 tysi za uszczelki.
Zamówi³em równie¿ plastiki do rolety tylnej, koszt 28 z³otych + przesy³ka.
Ju¿ wiem, ze pad³ mi sterownik ABSu, dzi¶ go zdemontujê i wysy³am do Wa³cza do naprawy, koszt 250 z³, wiêc groszowa sprawa.
Pad³ mi wg ISTY sterownik od zawieszenia, jest za schowkiem - muszê wymieniæ i wkodowaæ nowy - koszt zakupu do 100 PLN + kodowanie w auto, ale to sam zrobiê.
Po tych wymianach zainstalujê now± ch³odnicê klimy, uda³o mi siê kupiæ u¿ywan± BMW z przebiegiem 230 km :) Wygl±da jak nowa, dopiero wyjêta z paczki. I tu siê waham czy robiæ to samemu, czy jednak zleciæ.
Bêdê informowa³, zw³aszcza o stukach. Je¶li oka¿e siê, ¿e cylinder pada - znalaz³em go¶cia, który porz±dnie robi tulejowanie za 350 z³ za jeden gar. Powalczê.
Powoli kupujê wszystkie oringi od czujników silnika, uszczelki, zbieram te¿ powolutku kasê na rurê teleskopow± do magistrali wodnej + zestaw pozosta³ych pierdó³ od @Sebka.
Trzymajcie kciuki. Bêdê informowa³ :)
Kolego ¿yczê ci wytrwa³o¶ci. Ja ju¿ drugi raz bym e65 nie kupi³ (strasznie k³opotliwe auto) szczególnie z N62. Od wczoraj mi kompresor siê nie za³±cza od klimy , wszystko porobione a tu pyk nie dzia³a. To nie jest e32 która kiedy¶ mia³em... Ale mimo tych bolaczek auto zajebiste ;)
Co do ch³odnicy klimy , robi³em w kwietniu sam i roboty jest ma³o , ¶ci±gasz oslony od góry jak leci , gorzej jest z bloczkiem aluminiowym który lubi siê zapiekac a ciê¿ko jest go rozszczepic ¿eby nie skatowac.