Cytat Zamieszczone przez Plexi36 Zobacz posta
Wymieniłem świece, w skrzyni wymieniono olej, filtr z miską, adapter, rurki i jakieś uszczelniacze - nie wiem dokładnie, po kodzie części nie rozczytam - to załatwiło problem z szarpaniem przy zmianie na bieg M3 w trybie manualnym, w trybie Auto skrzynia działa tak samo płynnie jak wcześniej. Tak czy inaczej - problem wypadania zapłonu nie pojawił się ponownie (a był zarejestrowany w dzienniku błędów komputera), natomiast nadal mam problem z nawracającym "check engine" i dopiero w sobotę kolega @laso pomoże mi odczytać ponownie (bo na swój kabel jeszcze czekam :) ) co go powoduje, natomiast problem z dziwnymi wibracjami przy przyspieszaniu czy stałej jeździe (w okolicach 70-120 km/h, powyżej już jest zbyt szybko by było to mocno wyczuwalne i sprawdziłem - tak samo jest na benzynie) nadal jest i dalej skłaniam się ku skrzyni. Czy padający konwerter mógłby powodować takie objawy jak:

- na biegu M1 (jeżdżę tylko w trybie manualnym) przy naciśniętym hamulcu (np. przy światłach) obroty skaczą tak na chwilę do góry i auto jakby chciało ruszyć (nie wciskam gazu, nie jest to zależne od tego czy jadę na benzynie czy na LPG)
- sporadycznie po wrzuceniu biegu M6 i upływie kilku-kilkunastu sekund zdarza się, że skrzynia szarpnie, coś w rodzaju jakby chciała wrzucić bieg do góry, ciężko to opisać słowami
- auto czasami po zredukowaniu do M1 i próbach przyspieszenia dostaje "kangura", tak jakbym naciskał i puszczał gaz, dopiero jak go faktycznie odpuszczę i nacisnę ponownie to auto przyspiesza normalnie.

Może są też jakieś inne prawdopodobne przyczyny, które mógłbym sprawdzić, zanim czeka mnie ostateczność, czyli wizytę u kolegi @Sebka? W Łodzi nie kojarzę żadnego zakładu, który by wiedział chociaż w połowie tyle o tych automatach, co właśnie Sebek, ale jednak mam do niego prawie 400km drogi :)
Po serwisie skrzyni przydało by się zrobić adaptacje. Wibracje mogą być od wszystkiego, na początek najlepiej przełożyć wszystkie koła na jakieś pewne. Pierwszym objawem padającego konwertera według mnie jest duża różnica w obrotach dasz np na 3 dodajesz gazu obroty rosną prędkość nie dodasz jeszcze więcej gazu robroty jeszcze bardziej wzrosną a prędkość nie)

odnośnie 1 biegu takie akcje mogą się dziać jak valvetronic nie działa albo jak jest uszkodzona disa. To samo odnośnie kangura.

Sprawdz czy valvetronic dziala, błędy to jedno bo czasem jest tak że nie działa a błędu nie widać.