Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: 750Li błąd skrzyni biegów

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    @Plexi36

według mnie raczej nie jest to przypadkiem ze check engine zaczęło zapalać się na dzień po wizycie u gazownika.

Uporaj się najpierw z tym problemem a dopiero szukaj problemu ze skrzynia.

Zle wyregulowana isntalacja gazowa jak najbardziej może i będzie powodować zapalanie się checka.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

Zaawansowany Użytkownik Awatar Plexi36
    BMW
    G12 750LiX
    Dziś odczytałem błędy, ponieważ rano, gdy zatankowałem gaz i ruszyłem do pracy, problem pojawił się ponownie. Najpierw ruszyłem z domu na benzynie, bo bak gazu był zupełnie pusty a i czasu potrzeba na przełączenie się. Dojechałem bezproblemowo na stację, na stacji zatankowałem LPG, po czym gdy ruszyłem i ujechałem może z 600-800 metrów, zaczęła mi migać żółta ikonka samochodu na iDrive no i oczywiście ogromne wibracje, budą trzęsło jakby stado uchodźców chciało dobrać się do środka. Zajechałem na parking i zgasiłem samochód, odpaliłem go ale nie wyłączyłem instalację LPG i przejechałem kawałek na benzynie (było OK) po czym znów włączyłem LPG - i wszystko było ok. Ten sam problem złapał mnie, gdy wracałem z pracy - ponowne wibracje. Z poniższych kodów błędów wynika czarno na białym, że winą jest wypadanie zapłonów - świece wymieniłem, zostają tylko cewki, ale jutro mam zamiar przejeździć tylko i wyłącznie na benzynie żeby sprawdzić, czy stanie się to samo. Jeśli nie, to zabieram auto do gazownika na regulację a tak jak mówisz @Sebek - odpuszczę temat skrzyni, przynajmniej na razie.

Poniżej kody błędów wraz z opisami:

0029CC Cyfrowy sterownik silnika. Przerwy w zapłonie, kilka cylindrów.
    0029CD Cyfrowy sterownik silnika. Przerwy w zapłonie, cylinder 1.
    0029CE Cyfrowy sterownik silnika. Przerwy w zapłonie, cylinder 2.
    0029CF Cyfrowy sterownik silnika. Przerwy w zapłonie, cylinder 3.
    0029D0 Cyfrowy sterownik silnika. Przerwy w zapłonie, cylinder 4.
    0029D1 Cyfrowy sterownik silnika. Przerwy w zapłonie, cylinder 5.
    0029E5 Cyfrowy sterownik silnika. Adaptacja składu mieszanki górny zakres prędkości obrotowej
    0029E6 Cyfrowy sterownik silnika. Adaptacja składu mieszanki 2. górny zakres prędkości obrotowej
    0029ED Cyfrowy sterownik silnika. Adaptacja składu mieszanki dolny zakres prędkości obrotowej
    0029EE Cyfrowy sterownik silnika. Adaptacja składu mieszanki 2. dolny zakres prędkości obrotowej (dalej nieczytelne, bo mam tylko screen)
    0029EF Cyfrowy sterownik silnika. Adaptacja składu mieszanki, błąd sumy
    0029E0 Cyfrowy sterownik silnika. Adaptacja składu mieszanki 2, błąd sumy
    0029E0 Cyfrowy sterownik silnika. Poziom paliwa, logiczność.
    0029E0 Cyfrowy sterownik silnika. Termostat o zmiennej charakterystyce, mechanika.

W kompie są jeszcze błędy od czujnika zaparowania i niewyregulowanego czujnika deszczu, no ale to nie ma raczej związku z opisywanym problemem ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK

Sterownik silnika uczy sie od źle wyregulowanego sterownika lpg co jednocześnie przekłada się na złą pracę skrzyn. Zrób z tym porządek co nie jest proste przy tym silniku, a w Twoim przypadku domniemam wiąże się to ze znalezieniem dobrego gazownika który rozumie ten silnik.
    Pytanie jeszcze jak założyli Ci to lpg ?

BMW
    G12 750LiX
    Czyli jeśli dobrze Cię zrozumiałem @miro - jeśli na LPG silnik pracuje nieprawidłowo, to również po przełączeniu na benzynę praca silnika i/lub automata może być nieprawidłowa? W takim razie w poniedziałek auto jedzie do gazownika. Pojechałem do polecanego na BMW-Klubie gazownika i facet mówił, że robił takie 7mki, zresztą nawet tam stała takowa. Cóż, najpierw pojadę do niego, jak nic się nie poprawi - będę szukać kogoś innego.

BMW
    BRAK

Cytat Zamieszczone przez Plexi36 Zobacz posta
    Czyli jeśli dobrze Cię zrozumiałem @miro - jeśli na LPG silnik pracuje nieprawidłowo, to również po przełączeniu na benzynę praca silnika i/lub automata może być nieprawidłowa? W takim razie w poniedziałek auto jedzie do gazownika. Pojechałem do polecanego na BMW-Klubie gazownika i facet mówił, że robił takie 7mki, zresztą nawet tam stała takowa. Cóż, najpierw pojadę do niego, jak nic się nie poprawi - będę szukać kogoś innego.
    Dokładnie Plexi. Proponuję do tego czasu jezdzić tylko na Pb i nie używać w ogóle lpg. Jak by to na mnie trafiło to zrobiłbym jeszcze teraz kasowanie adaptacji ECU silnika żeby wymazać mu z pamięci te bzdury których się nauczył przez lpg.
    Kiedyś jak miałem Phaetona to przez źle wyregulowany lpg auto jak odpaliło to na Pb w ogóle nie chciało pracować. Szarpało silnikiem i nie umiał utrzymać jakichkolwiek w miarę równych obrotów a po przyciśnięciu pedału gazu krztusił się i praskał. Wykasowanie adaptacji dopiero przywróciło go do żywych i jazda przez tydzień tylko na Pb. Potem dopieroauto trafiło do kumatego gościa od lpg i po ustawieniu lpg na mapę ecu auta wszystko śmigało jak należy przez rok czasu jak go miałem.

BMW
    G12 750LiX
    Ok, w takim razie to mogłoby wyjaśniać, czemu miałem wrażenie, że na Pb też chodzi gorzej - co zrzucałem na biednego automata. A tu się może okazać, że on jest kompletnie niewinny (byłoby miło ;) )

Także póki co jazda na Pb, w przyszłym tygodniu robię wizytę u gazownika.

BMW
    BRAK
    Zrób jeszcze ten trik.
    - Należy:
    - włożyć kluczyk nie naciskając hamulca
    - nacisnij guzik START załączając zapłon (bez odpalenia silnika z hamulcem!)
    - pedał gazu nacisnąć do pełna, razem z kickdown (musi być całkowicie wciśnięty) i tak trzymamy 25 sek.
    - po 25 sek. puszczamy pedał gazu, odpalamy silnik i ruszamy.

BMW
    G12 750LiX
    I pewnie jest jakiś sygnał dźwiękowy, bardzo cichy, ale jest? Pamiętam, że to robiłem jak mi pierwszy raz, z miesiąc temu albo i lepiej wywaliło błąd automata, ale nie pamiętam, co ta procedura robiła :) Zrobię to dziś, akurat mnie czeka dłuższa trasa.

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    To ze facet robił e65 nie znaczy ze robi dobrze.

Jaka instalacja (sterownik, wtryski, reduktor) zostały zamontowane ?
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

BMW
    G12 750LiX
    Zgodnie z fakturą:

1. Parownik/regulator ciśnienia: HL Propan Magic III
    2. Zawór odcinający: Valtek Type 07
    3. Sterownik: LPGTech TECH 328 OBD
    4. Wtryski LPGTech Yeti
    5. Układ wyboru paliwa: LPGTech TECH 328
    6. Zawór wielofunkcyjny: Tomasetto AT02

Zdaję sobie sprawę, że to że robił E65, nie oznacza, że robi dobrze - jakieś kryterium musiałem przyjąć, a był polecany na BMWKlub jako jeden z dwóch najlepszych w Łodzi, w związku z czym udałem się właśnie do niego.