Cytat Zamieszczone przez ciah
Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
Cytat Zamieszczone przez andrzejd
Cytat Zamieszczone przez ROBERTO
dla mnie atutem audi jest napęd quattro i ocynk.
nie jestem na 100% pewny ale chyba aluminium!
też mi się wydaje że część blach a A8 jest z ALU

jaka jest różnica dla "normalnego" użytkowanika między blachą ocynkowaną a alu (wiadomo że w tym przypadku tylko cześc elementów karoseryjnych jest z niego zrobiona)...
Całość szkieletu i poszycia jest wykonana z alu - Audi Space Frame ;) , Niestety podczas kolizji jest lipa z naprawą - bo alu jest dość kruche i ciężko się prostuje - przy fachowej naprawie w grę wchodzi tylko i wyłącznie wymiana na nowe elementy (demontowalne poszycie),gorzej jeśli jest to podłużnica, lub tylnia część auta- znajomy ,,otarł'' swoje S8 i niestety bez spawania alu i pewnej ilości szpachli się nie obyło.... :|
Właśnie o takie sprawdzone informacje mi chodziło!

Zgaduję że naprawy blacharskie w takim aucie wymagają zakładu z wyższej półki, a jeśli w grę wchodi spawanie alu to jest to technologia niedostępna dla większości blacharzy.

Zastanawia tylko jak takie rozwiązanie ma się do niszczącego działania czasu i ciężkich warunków jakie mamy w Polsce? Czy Audi stosowało tą technologię w jakichkolwiek swoich pojazdach przed D2?

Z tego co kojarzę elementy nadwozia wykonane z Alu posiadały tylko wybrane serie Land Roverów oraz Rage Rover Classic - z tego co naooglądałem się tych aut na jakiś imprezach 4x4 to mimo upływu czasu rzedu ponad 20 lat i ekstremalnego użytkowania w terenie trzymają się ZDECYDOWANIE lepiej niż cokolwiek innego... no i tutaj znalazłaby potwierdzenie teza że blacha z S8 wygrywa z ocynkiem z BMW