Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: BMW vs AUDI... alw mnie wkurw....:-)

Początkujący Użytkownik
    tak jak mi switalo a8 to full aluminium http://pl.wikipedia.org/wiki/Audi_A8 . czym sie rozni od ocynku czy zwyklej blachy? rdza to pikus, bardziej ciekawe sa ceny poszczegolnych elementow! masakra ile to kosztuje.

Zaawansowany Użytkownik
    Ja zawsze mowie ze nie ma co porownywac Volzwagena do marek premium takich jak BMW czy Mercedes ;) Nie mowie podobaja mi sie niektore audi ale jesli ktos z audi najezdza mi na Tadeusza to bede bronil jak czestochowy ;) Poklonic glowe mozna ew przed Mercedesem, ale VW nigdy ;D

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E46 328Ci
    Blacha jest z alu i alu nie rdzewieje - zamiast tego się utlenia ;D

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Skąd wy bierzecie ten ocynk cholera? Pisalem ze ocynk to macie na plocie czy ewentualnie na podrobkach nadkoli. Oryginalna blacha NIE JEST OCYNKOWANA LECZ JEST BLACHA CYNKOWA to na prawde proste. Mimo iz uszkodzenia tej blachy ktora jest w kilku miejscach odkryta od 2 miesiecy i powyginana nie zauwazylem jakiej kolwiek zmiany! Przytarcie wyglada jak swieżo zrobione a auto caly czas jezdzi czy deszcz czy slonce wiec skad wy chcecie miec tam rdze? Popekac moze ocynk na zwyklej blaszce ale nie nie na oryginalnych elementach naszych aut.

Po kropce zaczynamy zdanie z dużej litery. Twoja wypowiedź wygladała jak jeden wielki ciąg wyrazów.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E34,E60,E92 :)
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    Cytat Zamieszczone przez andrzejd
    Cytat Zamieszczone przez ROBERTO
    dla mnie atutem audi jest napęd quattro i ocynk.
    nie jestem na 100% pewny ale chyba aluminium!
    też mi się wydaje że część blach a A8 jest z ALU

jaka jest różnica dla "normalnego" użytkowanika między blachą ocynkowaną a alu (wiadomo że w tym przypadku tylko cześc elementów karoseryjnych jest z niego zrobiona)...
    Całość szkieletu i poszycia jest wykonana z alu - Audi Space Frame ;) , Niestety podczas kolizji jest lipa z naprawą - bo alu jest dość kruche i ciężko się prostuje - przy fachowej naprawie w grę wchodzi tylko i wyłącznie wymiana na nowe elementy (demontowalne poszycie),gorzej jeśli jest to podłużnica, lub tylnia część auta- znajomy ,,otarł'' swoje S8 i niestety bez spawania alu i pewnej ilości szpachli się nie obyło.... :|
    E12 525 79' było....
    E32 735i manual 91' - ***** w crahstescie...
    E39 540i manual 96' było...

E60 530iA 03'

...E34 S38B38 :)
    ...E92 S65B40 :)

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Cytat Zamieszczone przez m.r.77.bmw
    Cytat Zamieszczone przez coboss
    Audi :D nie rób mi tak bo później mnie pysk boli od śmiania się :D

Dla mnie Audi to tylko kuzyn z miasta wieś wagena :D
    Design?? Był szał i szybko się przejadł i znudził. spójż na BMW :) nigdy się nie zmęczy :) reszta to... zresztą nie ma co porównywać. To tak jak ktoś porówna 7er do S od mesia. My potrafimy powiedzieć, że komfort lepszy w mesi itd ale ceny też nieporównywalnie wyższe za części i samo auto. Właściciele Audi mają ten kompleks, że nie potrafią tego przyznać, że BMW to troszkę wyższa półka ale my to wiemy oni nie muszą. Po co nam buraki w ekskluzywnym gronie???...
    RACJA!!
    wieś wagen-dobre,mam kolege zapaleńca w tej marce i musze mu podocinać trochę teraz wiem jak. ;D ale będą jaja :D zrobi mi :razz:
    100% się podpisuję. Odkąd jeżdżę 7er czuję ekskluziw... Audi jest zbyt pospolite - pełno tego jeździ... nie chodzi o osiągi... chodzi o to "COŚ" czego w tej marce jakoś nie mogę się dopatrzeć.
    - Sorry Audi :? :keep:

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez ciah
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    Cytat Zamieszczone przez andrzejd
    Cytat Zamieszczone przez ROBERTO
    dla mnie atutem audi jest napęd quattro i ocynk.
    nie jestem na 100% pewny ale chyba aluminium!
    też mi się wydaje że część blach a A8 jest z ALU

jaka jest różnica dla "normalnego" użytkowanika między blachą ocynkowaną a alu (wiadomo że w tym przypadku tylko cześc elementów karoseryjnych jest z niego zrobiona)...
    Całość szkieletu i poszycia jest wykonana z alu - Audi Space Frame ;) , Niestety podczas kolizji jest lipa z naprawą - bo alu jest dość kruche i ciężko się prostuje - przy fachowej naprawie w grę wchodzi tylko i wyłącznie wymiana na nowe elementy (demontowalne poszycie),gorzej jeśli jest to podłużnica, lub tylnia część auta- znajomy ,,otarł'' swoje S8 i niestety bez spawania alu i pewnej ilości szpachli się nie obyło.... :|
    Właśnie o takie sprawdzone informacje mi chodziło!

Zgaduję że naprawy blacharskie w takim aucie wymagają zakładu z wyższej półki, a jeśli w grę wchodi spawanie alu to jest to technologia niedostępna dla większości blacharzy.

Zastanawia tylko jak takie rozwiązanie ma się do niszczącego działania czasu i ciężkich warunków jakie mamy w Polsce? Czy Audi stosowało tą technologię w jakichkolwiek swoich pojazdach przed D2?

Z tego co kojarzę elementy nadwozia wykonane z Alu posiadały tylko wybrane serie Land Roverów oraz Rage Rover Classic - z tego co naooglądałem się tych aut na jakiś imprezach 4x4 to mimo upływu czasu rzedu ponad 20 lat i ekstremalnego użytkowania w terenie trzymają się ZDECYDOWANIE lepiej niż cokolwiek innego... no i tutaj znalazłaby potwierdzenie teza że blacha z S8 wygrywa z ocynkiem z BMW
    Czarne e32 w benzynie!

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Od razy napiszę, że jak mój post wygląda jak powyżej to znaczy, że pisałem na telefonie i nie miałem ochoty walczyć z pisownią :) takie posty będą się zdarzały bo mam w końcu WiFi na chacie i wielkiego lenia :)
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Cytat Zamieszczone przez tristeza
    Blacha jest z alu i alu nie rdzewieje - zamiast tego się utlenia ;D
    Aluminium utlenia się,ale to także nazywa się korozją aluminium.Gołe aluminium potrafi się samoistnie zabezpieczyć tlenkami glinu,co powoduje,że dalszy proces korozji nie postępuje.Najgorszym wrogiem alu jest środowisko kwasowe czyli sól,woda morska,deszcze,przyspiesza to w dużym stopniu korozję aluminium.Ostatnio oglądałem w komisie Audi A8 3.7 z 95 roku,gdzie niegdzie widać było purchle na lakierze.Identyczne zjawisko można spotkać także na bmw,na adapterach lusterek,są aluminiowe.Osobiście bardzo podoba mi się A8,miałem okazję przejechać się tą furką z komisu,jednak wnętrze wykonane jest bez polotu,nie ma własnego stylu jak bmw,zawieszenie bardzo sprężyste,wydaje sie wręcz twarde w porównaniu do e38.Zawiodłem sie także na osiągach wersji v8 3.7.Jadąc szfagra 728i w manualu miałem wrażenie,że bmw r6 m52 jest jednak żwawsze.

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    Starsze audi były (tuż po 95r.) robione jeszcze z blachy ocynkowanej polakierowanej, później przeszli do aluminium.
    Ale cała buda nie jest robiona z aluminium (jest troche za słabe) - główne elementy nośne konstrukcji nadwozia zrobione zostały ze stopu dur-aluminium (takie jak w lotnictwie - -cechy: masa odpowiadająca aluminium, wytrzymałość zbliżona do stali).

Ale audi - w połowie lat 90-tych audi 80 było przecież okrzyknięte (m. in. w Auto Świat) jako "samochód roku polskiego rolnika". Ludzie z wiosek się na to wówczas mocno rzucili, nawet kilku moich kolegów tym jeździło, gdzie ich ojcowie robili na hektarach.

Ale podchodząc do tego złośliwie, to audi od kilku lat już jest marki wieś-wagena.

A co do blachy cynkowej, to miałem renault R19 limited z taką budą - na przyszlifowanym błotniku przez rok czasu nie wyszła rdza, a jak się zalążek pojawił, to palcem wystarczyło ślizgnąć i blacha się błyszczała.
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Uprawnienia umieszczania postów