Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem z ustawianiem Nivo E38 750i

  1. #1
    Doświadczony Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2013
    Posty
    1,484
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Skąd
    Opolskie

    Post Problem z ustawianiem Nivo E38 750i

    Cześć, mam problem z poprawnym ustawieniem nivo w e38 750, robię wszystko według procedury tis, a auto nie chcę zejść wystarczająco nisko.
    Po dodaniu obciążenia schodzi, ustawiam na tym regulatorze, ale po wyciągnięciu wszystkiego z bagażnika auto nie idzie do góry.
    Samo podnoszenie i opuszczanie działa bez zarzutu, próbowałem odpowietrzyc układ, ale jest ok.
    Stan płynu odpowiedni.
    Brakuje ok 1,7-2cm w dół.
    Zauważyłem, ze auto po dodaniu obciążenia ok 200-220 kg nie bardzo się podnosi do góry do nominalnej wysokości.Od jakiegoś czasu servotronic mi nie działa poprawnie, obstawiam pompę, która oczywiście odpowiada za nivo-jednak nasuwa się pytanie
    Dlaczego na regulatorze auto nie chcę zejść jeszcze niżej?

  2. #2
    Vip Vip Awatar ttrol
    Dołączył
    Jan 2009
    Posty
    4,082
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Skąd
    Zgorzała/Warszawa

    Post

    hmm, regulatory w e32 też nie były wieczne
    może przyszedł czas na e38

    czyli auto ani nie opuszcza się do nominału, ani nie podnosi? próbowałeś przepłukaś układ kilka razy nowym olejem? Te zaworki w regulatorze malutkie są i zawsze może się coś przytkać, a ciśnienie na nivo idzie znikome

    sprężyny oryginalne z tyłu?
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 05-04-2019 o 09:25
    pozdrawiam Bartek

  3. #3
    Zaawansowany Użytkownik
    Dołączył
    Oct 2012
    Posty
    202
    BMW
    Jest 740iL 1995 r. e36 94 r. kabrio. Ex: e38 730i, e38 735i, E39 523i
    Skąd
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez impex Zobacz posta
    Po dodaniu obciążenia schodzi, ustawiam na tym regulatorze, ale po wyciągnięciu wszystkiego z bagażnika auto nie idzie do góry.
    Wydaje się, że nivo prosty układ. Na tyle prosty, że kiedy miesiąc temu wymieniałem gruszki od nivo to nic nie udało mi się zepsuć a tylna oś wreszcie zaczęła amortyzować jak na 7er przystało.
    Jedyne co zaobserwowałem (bo oprócz akumulatorów ciśnienia wymieniłem również olej na poprawny zielony), to kiedy bawię się regulatorem i próbuję podnieść sobie do góry to pompa wyraźnie dostaje obciążenia i "dłużej się zbiera" do podnoszenia.
    Macie gdzieś pod ręką link do regulacji nivo? newtis czy coś
    xxxxxxxxxxx (MOD edit) dysponuję blokadami rozrządu M60, M62, M62TU

  4. #4
    Zaawansowany Użytkownik
    Dołączył
    Apr 2016
    Posty
    604
    BMW
    750ia, CL600
    Skąd
    B-B
    dolacze sie do prosby, wymienili mi przewody nivo, ponoc wymienili olej a auto siedzi nizej niz bylo

  5. #5
    Doświadczony Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2013
    Posty
    1,484
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Skąd
    Opolskie
    Chłopaki, trochę źle to opisałem.
    Jak będę mieć chwilę to napiszę krok po kroku co się dzieje

    Tutaj instrukcja serwisowa https://tis.bmwcats.com/doc1005100/

  6. #6
    Doświadczony Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2013
    Posty
    1,484
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Skąd
    Opolskie
    Powiem tak, pompa wspomagania i tak nadaje się do regeneracji więc zacznę od tego, plus znów nowy płyn i odpowietrzanie kompletu.
    Poleci ktoś jakiegoś dobrego fachowca?

  7. #7
    Doświadczony Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2013
    Posty
    1,484
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Skąd
    Opolskie
    Powiem tak, pompa wspomagania i tak nadaje się do regeneracji więc zacznę od tego, plus znów nowy płyn i odpowietrzanie kompletu.
    Poleci ktoś jakiegoś dobrego fachowca?

  8. #8
    Doświadczony Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2013
    Posty
    1,484
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Skąd
    Opolskie
    Pompa zmieniona, stara była jednak ok.
    W takim przypadku zostały akumulatory ciśnień?
    W tej chwili auto jest za wysoko i trzepie tyl.
    Po załadowaniu obciążenia auto schodzi w dół, a po odpaleniu auta nie unosi się.

  9. #9
    Zaawansowany Użytkownik
    Dołączył
    Oct 2012
    Posty
    202
    BMW
    Jest 740iL 1995 r. e36 94 r. kabrio. Ex: e38 730i, e38 735i, E39 523i
    Skąd
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez impex Zobacz posta
    Pompa zmieniona, stara była jednak ok.
    W takim przypadku zostały akumulatory ciśnień?
    W tej chwili auto jest za wysoko i trzepie tyl.
    Po załadowaniu obciążenia auto schodzi w dół, a po odpaleniu auta nie unosi się.
    Czy zmieniałeś akumulatory ciśnień? Jeśli nie to bądź pewien że trzeba je wymienić, szczególnie jeśli tył auta skacze na nierównościach. Ale wg mnie na ustawienie wysokości one wpływu nie mają.

    Ja bawiłem się miesiąc temu z ustawianiem wysokości, bo mi się zepsuło podczas naprawy tylnego zawieszenia, poruszyła się obejma na tylnym stabilizatorze.



    Ale udało mi się dość do ładu.
    Natomiast podczas prób ustawienia wysokości, kiedy auto wędrowało za bardzo do góry to faktycznie podczas jazdy było twardo mimo nowych gruszek.
    xxxxxxxxxxx (MOD edit) dysponuję blokadami rozrządu M60, M62, M62TU

  10. #10
    Doświadczony Użytkownik
    Dołączył
    Feb 2013
    Posty
    1,484
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Skąd
    Opolskie
    Masz jakieś zdjęcia spod auta?
    Wymienialem to ciegno, może jest źle założone
    Akumulatory ciśnień sa na pewno stare oryginalne
    Kupowales w aso?

Podobne wątki

  1. E32 problem z nivo
    Przez RZEPA w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 05-10-2018, 08:56
  2. nivo problem
    Przez marekplock w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 21-08-2016, 22:25
  3. [zawieszenie] Problem z Nivo
    Przez menagerek w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 19-07-2014, 09:38
  4. Odłączenie NIVO w e32 750i
    Przez Lord Lukasz w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 26-11-2012, 22:02
  5. Problem z NIVO
    Przez koggi w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 18-09-2009, 16:21

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •