Poka¿ wyniki od 1 do 3 z 3

W±tek: Problem ze wskazaniem oleju

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Massa
    Do³±czy³
    Jan 2019
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Pi³a

Post Problem ze wskazaniem oleju

Witam. Nie spotka³em siê jeszcze z takim problemem i nikt mi dotychczas sensownie nie umia³ odpowiedzieæ wiec postanowilem zwróciæ siê do Was. Auto 728 w manualu, problem polega na braku mozliwo¶ci rzeczywistego odczytu poziomu oleju z bagnetu. Po zakupie auta zosta³a wymieniona odma, olej na 10w40 shella, uszczelnienie pokrywy zaworów oraz obudowy filtra. Stan na bagnecie utrzymywa³em mniej wiecej w po³owie i nie by³o zdanego problemu z odczytem.
    Po roku nadszedl czas na wymianie, 10w40 znika³ do¶æ szybko wiec po konsultacjach p³ukanka LM i 10w60 Valvo + uszczelniacz wa³u + uszczelka miski olejowej (bo pojawi³y siê spore zapocenia). Auto zacze³o pracowaæ ciszej, lepiej odpala na zimnym. Po odebraniu auta z warsztatu na drugi dzieñ mia³em stan jak na rys1. Za duzo zosta³o zalane wiêc odessa³em dobry litr, i tak zosta³o.
    Problem pojawia siê gdy chce sprawdziæ olej, wyjmuje bagnet po ok 12h postoju auta to mam stan rys2. Po przetarciu szmatk± bagnetu i zanurzeniu pojawia siê stan rys3. I nastêpnie po wyjeciu bagnetu ponownym przetarciu stan jest jeszcze mniejszy. Natomiast jak odczekam godzine to stan siê podniesie; jednak by powróci³ do stanu na rys2 musi up³yn±æ kilka(na¶cie) godzin. Nawet po dolewce stan uzupe³niony pojawia sie po wspomianych kliku dobrych godzinach. Jednak jest to nieprecyzyjne, gdy¿ to co zosta³o dolane widaæ na drugi dzieñ tylko po wyjeciu bagnetu, gdy go przetre szmatk± wskazanie jest juz zani¿one.
    Macie jaki¶ pomys³? Moze mieæ tu wp³yw odma gdy¿ jej przewód do pokrywy zaworów ma troche nagaru majonezowego? Jednak w pracy auta nie zobserowaw³em jakich¶ niepokoj±cych objawów (obroty ja³owe 720 - 780/min) A mo¿e przy sk³adaniu uszczelki miski co¶ nie tak zosta³o posk³adane? Proszê o poradê bo tak na prawdê nie znam faktycznego stanu oleju.

rys1
    rys2
    rys3

Pozdrawiam.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    ....
    Sk±d
    ...
    No wiesz.
    Olej jak jest gor±cy zwiêksza swoj± objêto¶æ. ja na gor±cym silniku mam pe³ny stan, a na zimnym powy¿ej po³owy. Byæ mo¿e ¶lad na bagnecie masz po pe³nym stanie (olej siê na nim utrzyma³) a sam olej ostyg³ i stan zmala³. Jak przetrzesz bagnet to ju¿ widzisz stan zimnego oleju.
    Druga sprawa jak sprawdzasz 3 raz stan jest wy¿szy. Mo¿e wyjmuj±c bagnet puszcza ci zaworek podstawy filtra oleju, a ten zlewa siê do miski i masz wy¿szy stan.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Massa
    Do³±czy³
    Jan 2019
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Pi³a
    Bartos, to jest bardziej skomplikowane. U mnie jest taka sytuacja jak by rurka od bagnetu po wyjêciu go powolutku zape³nia³a siê ponownie olejem. Po wyjeciu po nocy stan max, nastêpnie przetarcie i zanurzenie stan minimum, i ponownie zanurzam i stan troszkê ponizej minimum, natomiast po np godzinie jest ju¿ w po³owie. Tak jak pisa³em wy¿ej nie wiem jaki jest stan faktyczny - sugeruje siê wskazaniem po 12h postoju. Jak po np 2tyg, po nocy mam stan troche wiecej ni¿ po³owe, to dolewam ok 200ml, ale po dolaniu sprawdzam ju¿ po raz drugi i stan utrzymuje siê ponad minium, dopiero na drugi dzien za pierwszym sprawdzeniem jest juz max. Drugie zdanie w tym poscie - ale to mozliwe? I z jakiego powodu? Nie wiem...

Podobne w±tki

1. Problem z wymian± oleju w 5HP30
    Przez berlov w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 04-03-2016, 23:38
  2. [skrzynia] PROBLEM Z DOLANIEM OLEJU DO SKRZYNI E38 5hp
    Przez rempp w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 03-05-2015, 20:10
  3. zmiana oleju a jakis problem
    Przez rafal24bn w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 30-07-2013, 20:17
  4. [pozostale] Problem ze wspomaganiem po wymianie oleju.
    Przez Cossi w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 27-04-2013, 22:16
  5. Problem z inspekcj± oleju - nie ¶wiêc± kostki
    Przez malet7 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 26-04-2010, 10:57

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów