Czy kto¶ z was mia³ przyjemno¶æ to robiæ np. inp±? Je¶li tak to proszê o procedurê :) Nie mam b³êdów, ale zastanawiam siê nad regeneracja przek³adni wiêc bêdê musia³ to zrobiæ,dziêki za info.
Czy kto¶ z was mia³ przyjemno¶æ to robiæ np. inp±? Je¶li tak to proszê o procedurê :) Nie mam b³êdów, ale zastanawiam siê nad regeneracja przek³adni wiêc bêdê musia³ to zrobiæ,dziêki za info.
Rozumiê ¿e masz aktywny uk³ad kierowniczy i dlatego chcesz go kalibrowac.
Jest to bardzo proste, uruchamia siê odpowiedni± zak³adkê i postêpuje zgodnie z instrukcjami programu. Generalnie nic skomplikowanego, w odpowiednim momencie trzeba uruchomic silnik. Kolejnym punktem bêdzie inicjalizacja i tu nale¿y krêcic kierownic± od jednego skrajnego do drugiego punktu a¿ program poda komunikat o zakoñczeniu procedury.
Rozwiñ proszê my¶l, bo pierwsze s³yszê ¿eby w E65 `04 3.0d by³ Active Steering. W ogóle w E65/66 nie widzia³em a ETK tylko mnie utwierdza w przekonaniuZamieszczone przez tiger81
Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci
By³em przekonany ¿e auta wyposa¿one w esp i po ingerencji w uk³ad kierowniczy wymagaj± kalibracji tego czujnika
ESP (w E65 zwane DTC, DSC) jest oczywi¶cie, ale nie jest to aktywny uk³ad kierowniczy! To ca³kowicie co innego.
Napisz po co Ci w ogóle ta kalibracja, bo nie rozumiem o co chodzi z regeneracja przek³adni.. Wa³ek wej¶ciowy wchodzi w jednej pozycji, wiêc jesli dobrze Ci zregeneruj± to wszystko bêdzie OK
Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci
spoko ,pytam bo znajomy w serii 1 mia³ k³opot, mia³ luz na koñcówce zmienili mu to w warsztacie i po tej operacji zapali³a mu siê trakcja oraz abs ,d³ugo siê z tym buja³ a¿ w koñcu pojecha³ do serwisu Breczko Bia³ystok i tam przeprowadzili kalibracjê czujnika i po k³opocie,czyta³em te¿ ¿e po ingerencji w uk³ad kierowniczy trzeba takow± operacjê przeprowadziæ ,ale skoro mówisz ¿e w e65 nie ma potrzeby to wsio gra ,u mnie nie ma k³opotów ¿adnych ,my¶la³em tylko ¿e jak zechcê zregenerowaæ przek³adniê to bêdzie konieczno¶æ kalibracji.wszystkie dr±¿ki oraz koñcówki bêd± wypiête,ale ok,jeszcze lepiej,pozdrawiam :)
Tak nie do koñca jest to bez problemowe - poniewa¿ trzeba zadbaæ o poprawne ustawienie ko³a kierowniczego (przek³adni) w po³o¿eniu 0 (do jazdy na wprost) poniewa¿ przy tych systemach wykorzystywany jest równie¿ czujnik po³o¿enia (wychylenia k±towego) ko³a kierowniczego. Dlatego ka¿da praktycznie ingerencja w przek³adniê czy zawieszenie musi zakoñczyæ siê kontrol± zbie¿no¶ci z równoczesnym pod³±czeniem pod komputer i ustawieniem w/w czujnika na 0. Dopiero ta operacja daje pewno¶æ, ¿e wszystko jest ok i nie bêdzie ¶wirowania kontrolek i systemów.
Dreams from Dreams - 7er...
Ja nie zwróci³em uwagi na rok i model samochodu oraz nie jestem pewien kiedy i czy w ogóle ta opcja siê pokaza³a w E65. Czytaj± pytanie wychodzi³em z za³o¿enia ¿e w³a¶nie o to chodzi, a nie tak dawno bawi³em siê tym w E60Zamieszczone przez sylwek7
Witam po d³u¿szej przerwie! Panowie mam prawdopodobnie problem z czujnikiem skrêtu ko³a. Byæ mo¿e ju¿ kiedy¶ pisa³em o tym wcze¶niej:) Je¿d¿ê póki co normalnie, bo na co dzieñ nie udziela siê to zbyt mocno, ale chcia³bym przed zim± wszystko doprowadziæ do w³a¶ciwego stanu. Do rzeczy, objawy pojawiaj± siê, gdy ko³a zerw± przyczepno¶æ. Nie za ka¿dym razem, ale czasami jak kontrola trakcji pracuje nagle wywala b³±d i zapala siê ca³a choinka na desce, abs, chyba dsc i inne. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko znika. Diagnoza komputerowa wykaza³a, ¿e b³±d bije czujnik skrêtu ko³a. Elektryk mówi³, ¿eby kupiæ u¿ywany prze³±cznik zespolony i co¶ tam siê wyjmie, przylutuje i bêdzie ok. To tak w skrócie. Jak my¶licie, czy jest sens bawiæ siê w takie kombinacje czy lepiej zainwestowaæ w nowy prze³±cznik? Fachowo nazywa siê to chyba kaseta lub sprzêgacz, dowiadywa³em siê w ASO.
Zak³adaj±c ca³y modu³ SZL(bo tak on nazywa siê) musisz go dokowaæ, uruchomiæ czas systemowy airbag, a na koñcu wykonaæ kalibracjê czujnika k±ta skrêtu.
W przypadku u¿ywanego modu³u musisz jeszcze zmieniæ VIN w module, w przypadku nowego modu³u VIN zostanie dopisany podczas kodowania.
Wielokrotnie kupowa³em inny modu³ SZL(w E60 potrzebne elementy s± takie same) i przek³ada³em pier¶cieñ, na którym s± elementy, które zu¿ywaj± siê. Nastêpnie robi³em tylko kalibracjê k±ta skrêtu i dzia³a to bez problemu.
Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms