Odwieczna walka dobra ze złem: co lepsze w F01 - benzyna czy diesel?

Wątek: Odwieczna walka dobra ze złem: co lepsze w F01 - benzyna czy diesel?

1. Bartos powiedział/a:

Jak chcesz regenerować wtryski raz i dobrze to wyślij do Stalowej Woli, serwis Bosch Pawlik http://pawlik.bosch-service.pl/

2. Awatar HTN

HTN powiedział/a:

Cytat Zamieszczone przez Bezi Zobacz posta
    Żona od jedzi F01 730d przed lift. Do pracy kilometr..potem w ciagu dnia wokół komina po 2km czy po 1km do sklepu.
    I na koniec do domu .
    Zima , lato tak samo.
    W zimie to po 10min i gaszone.

W aucie wszystko OK.

Siadła skrzynia , ale pewnie nie od tego.
    Ja swoją tak 3 lata eksploatowałem i też zero problemów z DPF. Fakt, że raz na dwa tygodnie autostradą poleciałem te 50+50km. Konwerter się tylko skończył i później były cyrki z jakością nowego, ale to "starzy" z forum pewnie znają.

Cytat Zamieszczone przez tomaug Zobacz posta
    ... na krótkie odległości jazda codzienna: 2 x po 500 metrów i średnio 2 x po 2 km :)
    Do tego typu eksploatacji bym jednak wliczył, że nie tyle DPF, co łańcuch rozrządu może się prędzej poddać, a w 730d i 740d jest dokładnie ten sam, co w słynnym N47.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 28-02-2019 o 17:57

3. Awatar Aldik

Aldik powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Ja swoją tak 3 lata eksploatowałem i też zero problemów z DPF. Fakt, że raz na dwa tygodnie autostradą poleciałem te 50+50km. Konwerter się tylko skończył i później były cyrki z jakością nowego, ale to "starzy" z forum pewnie znają.

Do tego typu eksploatacji bym jednak wliczył, że nie tyle DPF, co łańcuch rozrządu może się prędzej poddać, a w 730d i 740d jest dokładnie ten sam, co w słynnym N47.
    No właśnie kilka razy czytałem ze 740 nie ma problemów z łańcuchem tak jak 730. - może jednak jest inny ze względu na moc

4. Awatar HTN

HTN powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez Aldik Zobacz posta
    No właśnie kilka razy czytałem ze 740 nie ma problemów z łańcuchem tak jak 730. - może jednak jest inny ze względu na moc
    Też miałem taką nadzieję, ale wszystkie modele diesla idzą z tymi samymi numerami łańcuchów od 116d, przez cholerny N47 już od serii "E", po 740d F01. Jedyna nadzieja w 750d, bo tam był inny zestaw.

Mój dobry kumpel jeździ jednak 520d F11, łańcuch wymienił profilaktycznie przy 200.000km i jak na razie bardzo sobie chwali. Usługa w warsztacie z gwarancją na rok kosztowała go około 3.000zł, więc jakiejś tragedii nie ma.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 01-03-2019 o 08:02

5. Awatar Aldik

Aldik powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Też miałem taką nadzieję, ale wszystkie modele diesla idzą z tymi samymi numerami łańcuchów od 116d, przez cholerny N47 już od serii "E", po 740d F01. Jedyna nadzieja w 750d, bo tam był inny zestaw.

Mój dobry kumpel jeździ jednak 520d F11, łańcuch wymienił profilaktycznie przy 200.000km i jak na razie bardzo sobie chwali. Usługa w warsztacie z gwarancją na rok kosztowała go około 3.000zł, więc jakiejś tragedii nie ma.
    W sumie nie ma, ale tu 3 tam 2 i .. sam wiesz ;) A żyć jeszcze trzeba - w sensie jeść i pić, w sumie bez jedzenia jeszcze by można ale bez picia !? No lipa ciut ! :D
    Ja nie wierze, że bez objawów może paść tak nagle, skoro robi się coraz luźniejszy to w koncu zacznie klepać a ja mam talent to wyszukiwania awari w aucie wiec usłysze - tak sie łudzę :) W drugim temacie z ciekawości zadałem pytanie przy jakim przebiegu forumowicz zmienił w 730d, bo podobno nie było źle.

Co do diesla to wczoraj walnąłem trase 500 km w większości po górach - żywie, besenova, zakopane, katowice i spalanie 8l - cóż wiecej chcieć na 300KM i xdrive. Cieszy to.

6. Awatar damned1

damned1 powiedział/a:
    Te łańcuchy nie padają, bo się za bardzo rozciągnęły, tylko następuje zmęczenie materiału, więc do samego końca wszystko może być ok.

7. Awatar BOSS

BOSS powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez Aldik Zobacz posta
    Tak masz racje 740d nie ma problemu z lancuchem bo zanim przychodzi kres lancucha w 740d peka wal lub/i obracaja sie panewki... smutne ale niestety prawdziwe
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

8. Awatar jaro5

jaro5 powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Tak masz racje 740d nie ma problemu z lancuchem bo zanim przychodzi kres lancucha w 740d peka wal lub/i obracaja sie panewki... smutne ale niestety prawdziwe
    Osobiście widziałem 740d 2011-2012r z nowymi motorami.Kolorowo nie jest.Nie tylko BP ma problemy.
    było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

9. Awatar lockbud

lockbud powiedział/a:
    Ja zapytam jaki procent uszkodzeń silnika w sensie jego nagłej śmierci jest dla Benzyny i Diesla wie ktoś?

10. Awatar ADASIO

ADASIO powiedział/a:

Myślę że odpowiedzi na takie pytania ma każdy mechanik specjalizujący się w BMW, ale najzabawniejsze w tym jest to że każdy ma inne ;)
    Pytałem kilku i żaden nie umiał mi jednoznacznie odpowiedzieć że załóżmy pb jest awaryjniejsze od on .
    Za to wiem że on wcale nie jest takie super hiper i awarie są równie kasochlonne jak w pb.
    Ja z racji że wolę pb kupiłem pb choć brałem pod uwagę przez krótki czas i hybrydowy motory.
    Ostatecznie padło na pb i póki co jestem zadowolony z wyboru.
    Aczkolwiek mam świadomość zagrożenia i liczę się z nim bardzo realnie
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!