Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: E38 Solar..

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    Aktualnie Audi s4 b5 - nie biæ ...
    Sk±d
    wwa

E38 Solar..

Pytanko co do szyb. Czy solar szybki (przód/boki) to by³ standard w e38 czy dodatkowo p³atna opcja?
    Do tego czy w BMW szyber dach ma funkcjê tzw solar dachu z Audi. Czyli ma wbudowan± bateriê s³oneczn± i czujnik temperatury i jak stoi autko na s³oñcu to ten dach uruchamia ze swojej bateryjki dmuchawê i przedmuc***e gor±ce powietrze ze ¶rodka.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    728 e38
    Sk±d
    Bia³ystok/Gdynia
    Szyb z ogniwami s³onecznymi tego raczej nigdy nie by³o i chyba nigdy nie bêdzie - bo co by¶ widzia³ przez te szyby? ;)

A co do dachu... nigdy nie widzia³em i nigdy nie s³ysza³em o takowym w e38... na realoem te¿ go nie ma, wiêc pewnie nigdy nic takiego siê nie pojawi³o w e38 - chyba ¿e kto¶ zdolny sam sobie zamontowa³ ogniwa w dachu ;)

Ale przyznam ¿e konstruktorzy Audi i VW wpadli na ca³kiem fajny pomys³ z tymi ogniwami s³onecznymi - tylko wykonanie gorsze :P

Orientuje siê kto¶ ile kosztuje taki dach w opcji dodatkowej?

---Edit---
    Dach w opcji Audi kosztuje ponad 10tys. PLN! - ¿al... ¿eby ogniwa by³y wstanie napêdziæ spê¿arkê klimy to zrozumia³bym t± cenê, ale one napêdzaj± tylko dmuchawe... i w upalny dzieñ gdzie temp. powietrza przekracza 30*C zostawiaj±c sch³odzony samochód na parkingu inteligentny system za 10ty¶ z³. pompuje rozgrzane powietrze do wnêtrza sch³odzonego samochodu - wrêcz bosko! :D
    "With Great Power, Comes Great Responsibility"

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    Aktualnie Audi s4 b5 - nie biæ ...
    Sk±d
    wwa
    Z szybami to siê ¼le wyrazi³em, chodzi mi o szyby zapobiegaj±ce siê nagrzewaniu wnêtrza. Przedni± i boczne.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    przednia na bank by³a dodatkiem i jest bardzo rzadko spotykana co do reszty, w BMW masz zwykle szyby i szyby podwójne, jedne z foli± inne z gazem. poszukaj na forum i poczytaj
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar przemo9999
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    740i M62TuB44
    Sk±d
    Ko³obrzeg
    Ja mam tak± szybke. Tak mi powiedzial koles od szyb chcia³em ja wymienic poniewaz jest lekko pêkniêta ale zrezygnowa³em z wymiany jak powie,dzial jaki bedzie koszt takiej szybki :)
    Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleñców.
    Pêdz± na z³amanie karku i wbrew rozs±dkowi...
    Czasami a¿ ciê¿ko ich wyprzedziæ...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    740d
    Sk±d
    Danzig
    W mercedesie jest opcja baterii slonecznej na dach ktora zasila klimatyzacje na postoju. Bardzo fajny pomysl.
    pozdrawiam
    mavic

Forum 7er jest dla buraków i kartofli. Jestem dumnym kartoflem !

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •