Odpowiem sobie sam, może komuś przyda się na przyszłość.

Winnym za problemy z pracą na benzynie okazał się wtryskiwacz benzynowy 4 cylindra. Uszkodzenie polegało na tym, że wtryskiwacz zdawał się działać prawidłowo, ale szybko się "męczył". Dopiero przy dłuższych próbach na stole okazało się, że po kilkunastu sekundach nie reaguje na podawane napięcie w żaden sposób. Dodatkowo nie domykał się wtedy do końca i cały czas przepuszczał paliwo. Zdiagnozować udało się dopiero po odpinaniu kolejno wtyczek od wtryskiwaczy podczas pracy silnika na benzynie. Kiedy odpiąłem wtyczkę z 4 wtryskiwacza silnik nie zmienił swojej pracy. Odpiąłem więc fajkę ze świecy na tym cylindrze i nadal nie było poprawy. Po wyjęciu listwy ten wtryskiwacz był mokry a pod nim dość sporo benzyny. Przy testach na stole pracował przez kilkanaście sekund rozpylając środek do czyszczenia gaźników, ale po upływie tych kilkunastu sekund zrobił się ciepły i już nie reagował na prąd i tak jak pisałem - nie domknął się, przepuszczając ciecz ciurkiem. Po wystygnięciu wtryskiwacz znowu zaczynał pracować, ale znowu tylko na kilkanaście sekund. Podejrzewam zwarcie w obwodzie cewki wtryskiwacza :) Temat do zamknięcia :)