Daj znać czy błędy po wymianie pompy ustąpiły. Pamiętam, że kiedyś w E65 miałem problem z wyskakującym błędem DD, ale z reguły na rozgrzanym aucie i po ponownym uruchomieniu silnika.
Problemem był sterownik DD, znajdujący się za schowkiem pasażera- wymieniłem na drugi, zaprogramowałem i problem się skończył. W F01 z tego, co widzę, za to wszystko odpowiedzialny jest moduł VDM (Vertical Dynamic Managament). Może moduł wali błędami, w kilku E65 wymieniałem już jakiś, ze starości, m.in. ten od DD, więc może i u Ciebie jest to samo.
Zastanawia mnie jeszcze ten błąd: - 480C3E - VDM: pre drive check, suction throttle valve jammed
Opis sugeruje, że w momencie sprawdzania układu podczas rozruchu, wykrywa zablokowanie jakiegoś zaworu ssącego- może w bloku zaworów od DD coś się dzieje? Albo wtyczki są przy nim zaśniedziałe? O takich problemach czytałem, jak próbowałem niegdyś zdiagnozować usterkę u mnie. Blok zaworów DD w E65 jest za prawym przednim nadkolem, jakby przed nogami pasażera. Możliwe, że w F01 jest tak samo. Ja porozpinałem wtyczki, psikałem tam WD40, ale problemem wówczas okazał się sterownik. Jakie wtedy miałem błędy na komputerze, niestety nie pamiętam. Zablokowany zawór mógłby blokować przepływ oleju i stąd wykrycie jego niskiego poziomu na czujnikach- tak mi się wydaje. Albo winien jest sterownik, który standardowo, przez zimne luty, daje gdzieś za mały prąd i konsekwencją są w/w błędy.

Odpowiedz z cytatem