Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 39

W±tek: d¼wiêk sie wy³±cza ?

Cytat Zamieszczone przez cursor
    Tak z ciekawo¶ci zapytam. Czy kto¶ dobiera³ siê do bebechów tych modu³ów wzmacniaczy? Albo czy kto¶ ma dostêp do schematów tych urz±dzeñ. By³bym bardzo wdziêczny.

Sprawa wygl±da tak, ¿e chcieliby¶my u kumpla zmieniæ wzmak, pozostaj±c przy du¿ej navi. Problem w tym, ¿e razem z tym modu³em jest zintegrowany tuner radiowy i chcia³bym tylko wpi±æ siê przed jeszcze zwrotnicami aktywnymi i podaæ go³y sygna³(bez obróbki przez filtry) na wej¶cie zewnêtrznego wzmacniacza.

Czy kto¶ siê orientuje, czy problem zaniku d¼wiêku(u kumpla zanika d¼wiêk niezale¿nie czy tuner czy cd) to problem ju¿ po czê¶ci analogowej(samej koñcówki mocy) czy wcze¶niej po czê¶ci cyfrowej?
    U kumpla siedzi du¿a navi bez dsp, czyli system top hifi bez dsp?
    Mam tuner BM54, który, jak siê wczoraj okaza³o, gra tylko jedn± stron±. Internet mówi na ten temat mniej wiêcej tyle, ¿e siadaj± koñcówki mocy (jakie¶ napylane na p³ytkê hybrydy). Standardowa metoda naprawy to pod³±czenie wydzielonego uk³adu mocy z pominiêciem istniej±cego uk³adu wzmacniacza. Temat wstêpnie rozpozna³em - naprawa spokojnie powinna siê zamkn±æ w 100 z³. O wynikach operacji napiszê, jak uda siê ten temat ogarn±æ.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Tak z ciekawo¶ci zapytam. Czy kto¶ dobiera³ siê do bebechów tych modu³ów wzmacniaczy? Albo czy kto¶ ma dostêp do schematów tych urz±dzeñ. By³bym bardzo wdziêczny.

Sprawa wygl±da tak, ¿e chcieliby¶my u kumpla zmieniæ wzmak, pozostaj±c przy du¿ej navi. Problem w tym, ¿e razem z tym modu³em jest zintegrowany tuner radiowy i chcia³bym tylko wpi±æ siê przed jeszcze zwrotnicami aktywnymi i podaæ go³y sygna³(bez obróbki przez filtry) na wej¶cie zewnêtrznego wzmacniacza.

Czy kto¶ siê orientuje, czy problem zaniku d¼wiêku(u kumpla zanika d¼wiêk niezale¿nie czy tuner czy cd) to problem ju¿ po czê¶ci analogowej(samej koñcówki mocy) czy wcze¶niej po czê¶ci cyfrowej?
    U kumpla siedzi du¿a navi bez dsp, czyli system top hifi bez dsp?
    Mam tuner BM54, który, jak siê wczoraj okaza³o, gra tylko jedn± stron±. Internet mówi na ten temat mniej wiêcej tyle, ¿e siadaj± koñcówki mocy (jakie¶ napylane na p³ytkê hybrydy). Standardowa metoda naprawy to pod³±czenie wydzielonego uk³adu mocy z pominiêciem istniej±cego uk³adu wzmacniacza. Temat wstêpnie rozpozna³em - naprawa spokojnie powinna siê zamkn±æ w 100 z³. O wynikach operacji napiszê, jak uda siê ten temat ogarn±æ.
    Szajboos ma bm24. Narazie poprawi³em luty i od 3 tygodni dzia³a bez zarzutu, zobaczymy jak d³ugo.

Vip Vip Awatar artas270
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    Bmw 740i 4.4l
    Sk±d
    Gdañsk
    U mnie zacze³o siê dziaæ podobnie.Obojêtnie czy Cd,radio,tv, nagle zanika dzwiêk ,wy³±czenie ca³ej aparatury na chwile powoduje powrót dzwiêku.Ale tematu jeszcze nie rozwi±za³em co jest przyczyn±

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    E32 730i
    Sk±d
    Che³mek
    Koledzy ja mia³em taki problem w E32 jaki¶ kabel od radia, który by³ z³±czk± do wzmacniacz± styka³ siê z obudow± i radio sie przegrzewa³o i przestawa³o graæ. I trzeba bylo ponownie wy³±czyæ im d³u¿sz± przerwê siê mu da³o tym d³u¿ej gra³o. Dopiero zaizolowa³em te przewody i pomog³o.

pozdro.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez artas270
    U mnie zacze³o siê dziaæ podobnie.Obojêtnie czy Cd,radio,tv, nagle zanika dzwiêk ,wy³±czenie ca³ej aparatury na chwile powoduje powrót dzwiêku.Ale tematu jeszcze nie rozwi±za³em co jest przyczyn±
    Je¶li masz navi, to na 99% problemem jest BM24

Vip Vip Awatar artas270
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    Bmw 740i 4.4l
    Sk±d
    Gdañsk
    A co w tym urz±dzeniu siê sypie... jak to naprawiæ...

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    A co w tym urz±dzeniu siê sypie... jak to naprawiæ...
    Jak otworzysz BM'a, to w rejonach gniazda i radiatora, bêdzie druga p³ytka prostopadle do g³ównej.

Popraw styki w miejscu ³±czenia obu p³yt.
    Dodatkowo, do radiatora jest przymocowane kilka scalaków.
    Popraw styki w miejscu ³±czenia z p³yt± ka¿dego z nich.
    Na koniec przejed¼ wszystko wacikiem nas±czonym spirytusem salicylowym(daj mu pó¼niej odparowaæ).

Nastêpnie posk³adaæ BM'a do kupy i id¼ sprawdziæ czy zadzia³a.
    U szajboosa dzia³a to ju¿ tak od ponad 2 miesiêcy i nie ma ¿adnych problemów. Aktualnie mija ju¿ chyba 3 tydzieñ od czasu dorobienia gniazd RCA i za³o¿enia zewnêtrznego wzmacniacza.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    bez
    Sk±d
    Tomaszów
    Aktualnie mija ju¿ chyba 3 tydzieñ od czasu dorobienia gniazd RCA i za³o¿enia zewnêtrznego wzmacniacza.
    czytam drugi raz o tym rozwi±zaniu...
    jaki¶ rysuneczek lub schemat mo¿e pope³ni³e¶?
    jaki¶ link?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez vic
    Aktualnie mija ju¿ chyba 3 tydzieñ od czasu dorobienia gniazd RCA i za³o¿enia zewnêtrznego wzmacniacza.
    czytam drugi raz o tym rozwi±zaniu...
    jaki¶ rysuneczek lub schemat mo¿e pope³ni³e¶?
    jaki¶ link?
    Niestety, ale nie mia³em wtedy aparatu.

W przypadku tunera Becker BM24, to jest banalnie proste.

Obok gniazda antenowego, mamy 4 kondensatorki obok siebie(1uF elektrolityczne). Ka¿dy z nich to poszczególny kana³. Który jest który, teraz nie pamiêtam.
    Sygna³ "gor±cy" wzi±³em z miejsca gdzie kondy by³y(wylutowa³em je, ¿eby do seryjnej koñcówki nie dochodzi³ d¼wiêk), a masê wzi±³em z obudowy(z ekranu przy gnie¼dzie antenowym)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar tomi290
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    E 38 735 1998
    Sk±d
    KBR
    Witam ja tez mam problem z radiem tzn nie mam czasami g³osu ucina a cd dzia³a bez problemów.Wczoraj wiec zabra³em siê za wyci±ganie ca³ych bebechów i dokopa³em siê do wzmacniacza.Wyj±³em wszystko (navi,zmieniarka,komputer ,wzmacniacz).Po wyci±gniêciu wyczy¶ci³em wszystkie kostki i styki spirytusem(tak jak który¶ z kolegów wcze¶niej pisa³) posk³ada³em wszystko i nic dalej to samo ;( ;( :( radio raz dzia³a raz nie.
    Mam takie pytanie do znawców elektroniki czy przypadkiem problemem nie jest antena????tzn nie ma styku lub co¶ z ni± nie tak i wtedy radio siê wycisza (wiem ze antena jest w tylnej szybie)bo skoro cd dzia³a bez problemu

Co do demonta¿u jest do¶æ prosty nie mia³em aparatu przy sobie i nie porobi³em zdjêæ.
    Zaczynamy od wyjêcia navi (wyci±ga siê jak radio samochodowe ja u¿y³em do tego cienkich ¶rubokrêtów) pó¼niej wykrêcamy 2 wkrêty plastikowe i delikatnie wyci±gamy caly boczek, a potem wszystko po kolei.Ja da³em rade chocia¿ nie jestem jakim¶ uzdolnionym mechanikiem zajê³o mi to trochê czasu ale na spokojnie ¿eby nic nie pourywaæ lub po³amaæ

Co my¶licie o tej antenie???? bo jak nie ona to co jest powodem ze radio nie gra a cd bez problemów 8/
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Tomek

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •