Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 259

W±tek: Historia smutnej panewki, czyli nag³a ¶mieræ eFy N54

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Ok Ok Ja wyrazi³em swoje zdanie na ten pogl±d wspó³czesnych samochodów . Ka¿dy ma prawo jezdziæ czym chce tym bardziej ,¿e robi to za swoje ciê¿ko lub nie ciê¿ko zarobione pieni±¿ki.
    Ja po prostu nie pasujê do tego ¶wiata wspó³czesnej motoryzacji. Wybaczcie.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    Ok Ok Ja wyrazi³em swoje zdanie na ten pogl±d wspó³czesnych samochodów . Ka¿dy ma prawo jezdziæ czym chce tym bardziej ,¿e robi to za swoje ciê¿ko lub nie ciê¿ko zarobione pieni±¿ki.
    Ale stara motoryzacja te¿ by³a ch...a :) Juz w tym temacie o tym wspomnia³em. Przypomnia³o mi siê jeszcze jak w latach 80 taksówkarze zrobili strajk pod mercedesem bo gni³y na potêgê ¿e a¿ drzwi wypada³y :) Serio ! Co z tego ¿e w starych mercach klepie silnik na dotyk jak po pierwsze buda juz nie ogarnia tematu mimo ¿e jest 10 raz restaurowana a i osi±gi nie nazwa³bym jazd±. BMW sie sypie i to ponad przeciêtn± to fakt ale za to je¼dzi jak trzeba i daje frajdê z jazdy.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    BMW E60 535D BMW Z4 2,5i
    Sk±d
    Wlkp.

Jednym przychodzi kasa ³atwo wiêc po³o¿enie 10-20kkz w miesi±cu na auto nie jest wyzwaniem. Innym którzy musza na to pracowaæ zapala siê lampka ostrzegawcza. Dla mnie BMW skoñczy³o siê definitywnie na prze³omie 2006 - 2007 roku. Od czasu kiedy zrobili skok na kasê. ³añcuszki od rowerków w dieslach, pó¼niej przeniesione na ty³. Rw± siê i uwalaj± silniki. W bezynie nie wiem czy jest jakikolwiek silnik nad którym warto siê chocby 1 minutê zastanawiaæ. Raczej nie , nie maj±c worka kasy na zapleczu w naprawy, niesamowitych nerw i masy czasu. Ja przyj±³em wiêc do swojej ¶wiadomo¶ci, ¿e auta tej marki od 2007 roku to je¿d¿±ce ¶mietniki. Piêknie wygl±daj±, nie rdzewiej± i na tym koniec ich zalet. Dla kogo¶ komu z nieba kasa nie leci, nie jest to dobre hobby. ¯eby byæ w hobby spe³nionym trzeba je realizowaæ. Natomiast co to za hobby jak miesi±cami stoi po warsztatach i ³aduje siê tylko w to kasê nie maj±c z tego satysfakcji, a wy³±cznie niesmak. Moje by³e E39 530D zosta³o w rodzinie. Jak kupi³em mia³a magiczne 200.000. Doda³ bym do tego drugie tyle co najmniej. Teraz ma ponad 300 wiêc sumarycznie ponad pó³ bañki nakrêci³a. Olej, filtry, paliwo i ogieñ. Nic w tym silniku siê kompletnie nie dzieje. Jak to porównaæ do obecnego N47 który w serii F jest niesprzedawalny ?. Kto¶ dobrze wcze¶niej napisa³. Zaplanowane na 200.000 km, do huty i nowe. Czasy gdzie kupowa³o siê auto klasy BMW po 5-10 latach eksploatacji jak E32 E38 E34 E39 i inne podobne prawdziwe BMW które dalej dawa³y duzo rado¶ci za umiarkowan± ilo¶æ talarów w serwis i eksploatacjê, to ju¿ historia. Teraz trzeba kupiæ nowe ¿eby siê trochê pocieszyæ i mieæ spokojn± g³owê bo jest gwarancja. Po gwarancji i 200.000 nalotu wraka oddaæ do huty i braæ nowe. Takie s± teraz realia. Chyba, ¿e kto¶ jak wcze¶niej napisa³em ma du¿o kasy czasu i nerw. Wtedy mo¿na siê zmierzyæ z seri± F czy G jak kolega w tym temacie w³a¶nie tego do¶wiadcza.
    Ostatnio edytowane przez senio ; 11-11-2018 o 12:46

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Cytat Zamieszczone przez senio Zobacz posta
    Jednym przychodzi kasa ³atwo wiêc po³o¿enie 10-20kkz w miesi±cu na auto nie jest wyzwaniem. Innym którzy musza na to pracowaæ zapala siê lampka ostrzegawcza. Dla mnie BMW skoñczy³o siê definitywnie na prze³omie 2006 - 2007 roku. Od czasu kiedy zrobili skok na kasê. ³añcuszki od rowerków w dieslach, pó¼niej przeniesione na ty³. Rw± siê i uwalaj± silniki. W bezynie nie wiem czy jest jakikolwiek silnik nad którym warto siê chocby 1 minutê zastanawiaæ. Raczej nie , nie maj±c worka kasy na zapleczu w naprawy, niesamowitych nerw i masy czasu. Ja przyj±³em wiêc do swojej ¶wiadomo¶ci, ¿e auta tej marki od 2007 roku to je¿d¿±ce ¶mietniki. Piêknie wygl±daj±, nie rdzewiej± i na tym koniec ich zalet. Dla kogo¶ komu z nieba kasa nie leci, nie jest to dobre hobby. ¯eby byæ w hobby spe³nionym trzeba je realizowaæ. Natomiast co to za hobby jak miesi±cami stoi po warsztatach i ³aduje siê tylko w to kasê nie maj±c z tego satysfakcji, a wy³±cznie niesmak. Moje by³e E39 530D zosta³o w rodzinie. Jak kupi³em mia³a magiczne 200.000. Doda³ bym do tego drugie tyle co najmniej. Teraz ma ponad 300 wiêc sumarycznie ponad pó³ bañki nakrêci³a. Olej, filtry, paliwo i ogieñ. Nic w tym silniku siê kompletnie nie dzieje. Jak to porównaæ do obecnego N47 który w serii F jest niesprzedawalny ?. Kto¶ dobrze wcze¶niej napisa³. Zaplanowane na 200.000 km, do huty i nowe. Czasy gdzie kupowa³o siê auto klasy BMW po 5-10 latach eksploatacji jak E32 E38 E34 E39 i inne podobne prawdziwe BMW które dalej dawa³y duzo rado¶ci za umiarkowan± ilo¶æ talarów w serwis i eksploatacjê, ale to historia. Teraz trzeba kupiæ nowe ¿eby siê ty trochê pocieszyæ i mieæ spokojn± g³owê bo jest gwarancja. Po gwarancji i 200.000 nalotu wraka oddaæ do huty i braæ nowe. Takie s± teraz realia. Chyba, ¿e kto¶ jak wcze¶niej napisa³em ma du¿o kasy czasu i nerw. Wtedy mo¿na siê zmierzyæ z seri± F czy G jak kolega w tym temacie w³a¶nie tego do¶wiadcza.
    £adnie ujête. Chocia¿ jeden co mnie rozumie. Mam takie samo my¶lenie jak Ty @Senio.
    Bartku jak sprawy daleko ? Jak zamkniesz temat podsumujesz koszta dla wiadomo¶ci wszystkich ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    BMW E60 535D BMW Z4 2,5i
    Sk±d
    Wlkp.

£adnie ujête. Chocia¿ jeden co mnie rozumie. Mam takie samo my¶lenie jak Ty @Senio.

W E85 mam staruszka M54B25. Dupy nie urywa i sza³u nie robi, ale c±gnie równo od samego do³u do odcinki i mo¿na siê naprawdê tym ubawiæ po pachy. Ziêæ ma E89 z N20B20 napompowanego do 245 koni. Owszem zapierdziela toto ale musi widzieæ czerwone pole obrotomierza. Od do³u ten silnik nie ¿yje zwyczajnie. Wiêc po co takie co¶ do rekreacyjnej jazdy siê zapytam ?. I teraz jeszcze dochodzi problem bo ¿yj± ¶rednio do 100.000, a juz ma z 70 nakulane. Zbli¿a siê wiêc albo czas wymiany, albo poka¿e kopyto z boku zaraz. Móg³ bym pisaæ takie porównania z 5 stron tylko po co ?. To niczego i tak nie zmieni. Moje M54B25 ma u mnie do¿ywocie. To samo M57. To s± jeszcze auta z silnikami które daj± naprawdê du¿o frajdy, nie rujnuj± bud¿etu, i nie znam wszelkich okolicznych mechaników z imienia, nazwiska i ksywki. Powiecie jaki¶ pierdolniêty bo babcie po 14 lat trzyma i nie zamierza zmieniaæ. Mo¿e i tak jest, ale ja lubiê po prostu auta które je¿d¿± na ko³ach, a nie na lawecie. Które stoj± w gara¿u, a nie u mechaników w warsztacie. Serwis czego tylko siê da robiê sam. Czym mniej mechaników w nie ³apki wk³ada tym lepiej, o czym siê ju¿ te¿ nie raz przekona³em. A trochê siê ubrudziæ raz na jaki¶ czas nie zaszkodzi. Teraz kolega kupi³ i montuje podno¶nik dla w³asnych celów wiêc w ogóle sielanka bêdzie.
    Ostatnio edytowane przez senio ; 11-11-2018 o 14:58

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez senio Zobacz posta
    Jednym przychodzi kasa ³atwo wiêc po³o¿enie 10-20kkz w miesi±cu na auto nie jest wyzwaniem. Innym którzy musza na to pracowaæ zapala siê lampka ostrzegawcza. Dla mnie BMW skoñczy³o siê definitywnie na prze³omie 2006 - 2007 roku. Od czasu kiedy zrobili skok na kasê. ³añcuszki od rowerków w dieslach, pó¼niej przeniesione na ty³. Rw± siê i uwalaj± silniki. W bezynie nie wiem czy jest jakikolwiek silnik nad którym warto siê chocby 1 minutê zastanawiaæ. Raczej nie , nie maj±c worka kasy na zapleczu w naprawy, niesamowitych nerw i masy czasu. Ja przyj±³em wiêc do swojej ¶wiadomo¶ci, ¿e auta tej marki od 2007 roku to je¿d¿±ce ¶mietniki. Piêknie wygl±daj±, nie rdzewiej± i na tym koniec ich zalet. Dla kogo¶ komu z nieba kasa nie leci, nie jest to dobre hobby. ¯eby byæ w hobby spe³nionym trzeba je realizowaæ. Natomiast co to za hobby jak miesi±cami stoi po warsztatach i ³aduje siê tylko w to kasê nie maj±c z tego satysfakcji, a wy³±cznie niesmak. Moje by³e E39 530D zosta³o w rodzinie. Jak kupi³em mia³a magiczne 200.000. Doda³ bym do tego drugie tyle co najmniej. Teraz ma ponad 300 wiêc sumarycznie ponad pó³ bañki nakrêci³a. Olej, filtry, paliwo i ogieñ. Nic w tym silniku siê kompletnie nie dzieje. Jak to porównaæ do obecnego N47 który w serii F jest niesprzedawalny ?. Kto¶ dobrze wcze¶niej napisa³. Zaplanowane na 200.000 km, do huty i nowe. Czasy gdzie kupowa³o siê auto klasy BMW po 5-10 latach eksploatacji jak E32 E38 E34 E39 i inne podobne prawdziwe BMW które dalej dawa³y duzo rado¶ci za umiarkowan± ilo¶æ talarów w serwis i eksploatacjê, to ju¿ historia. Teraz trzeba kupiæ nowe ¿eby siê trochê pocieszyæ i mieæ spokojn± g³owê bo jest gwarancja. Po gwarancji i 200.000 nalotu wraka oddaæ do huty i braæ nowe. Takie s± teraz realia. Chyba, ¿e kto¶ jak wcze¶niej napisa³em ma du¿o kasy czasu i nerw. Wtedy mo¿na siê zmierzyæ z seri± F czy G jak kolega w tym temacie w³a¶nie tego do¶wiadcza.
    haha przepraszam, z ca³ym szacunkiem ale u¶mia³em sie a to dlatego, ¿e im starszy jestem tym bardziej przesuwa siê date kiedy skoñczy³y sie dobre auta ;) Juz 2007 :) No spoko haha :)
    Mówie Wam, w latach 30tych bêdzie siê mówiæ ¿e auta z lat 2010-2020 to by³y super a teraz to lipa :)
    A dla mnie zawsze by³a lipa, zawsze sie psu³y i zawsze bêda psuæ :) Kasa kasa kasa :) Jakby przesta³y to by sie nie op³aca³o ich robiæ a nawet jezeli tak to pomy¶lcie ile firm by upad³o, ile osób by pos¿³o na bezrobocie, no i kogo by³oby wtedy staæ w ogóle na zakup auta :) To takia zamkniête ko³o i w sumie cieszy³bym sie jakby uda³o sie zatrzymac t± spirale :) Ale jak :)

Co do tematu to ja byc sprawdzi³ turbiny jak ju¿ masz je wyjête, lepiej poczekaæ 2 dni a mieæ pewno¶æ ni¿ potem znów rozbieraæ :) A turbiny jak nie pad³y to padn± :) Chocia¿ mia³em juz historie serwisow± 730d która przy 350 ty¶ mia³a aaae eee albo nie sorry, juz mia³a drug± turbine :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar bombel89
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    E32 735iA 92' E39 528iAT 97'
    Sk±d
    Bia³ystok
    Cytat Zamieszczone przez Aldik Zobacz posta
    haha przepraszam, z ca³ym szacunkiem ale u¶mia³em sie a to dlatego, ¿e im starszy jestem tym bardziej przesuwa siê date kiedy skoñczy³y sie dobre auta ;) Juz 2007 :) No spoko haha :)
    No to prawda. Jeszcze kilka lat temu to mówi³o siê ¿e z koñcem lat 90, noo, tak jeszcze 2001 to ju¿ koniec prawdziwych normalnych samochodów.

A czy nowe auta psuj± siê bardziej? Spójrzmy na to od zupe³nie innej strony. Oprê siê na artykule wyczytanym w zapewne Motorze, bo tylko t± gazetê kupujê.
    Otó¿ przyk³±dowo wtryskiwacze. Kiedy¶ siê nie psu³y dzisiaj siê psuj±. A dlaczego - dzisiejsze s± bardzo precyzyjne. Ca³y uk³ad jest bardzo precyzyjny. Efekt jest taki, ¿e jak wtrysk zaczyna laæ, to system siê rozregulowuje i wszystko szlag trafia. Efekt kiedy¶ - auto trochê wiêcej pali³o bo la³o, albo pali³o mniej i traci³o moc. Dzisiaj po prostu odmiawia dalszej wspó³pracy

Turbiny. Hmm, teraz s± wszêdzie, czy to diesel czy benzyna. Kiedy¶ by³y w³a¶ciwie tylko w dieslach i to tak naprawdê od po³owy lat 80 siê zaczê³o powoli a w 90 ruszy³o ju¿ pe³niejsz± para. Zatem kiedy¶ problem nie wystêpowa³, lub te¿ mniej wystêpowa³ bo zwyczajnie jak czê¶ci nie by³o w samochodzie to siê nie mog³a zepsuæ. Wiêc kiedy¶ psu³o siê faktycznie mniej turbin. Zgadzam siê :)

Elektronika siê psuje. Teraz ma³e porównanie ile elektroniki jest w starych auta i w nowych. W starych czy siê psuje? Oczywi¶cie ¿e siê psuje. Jakie¶ modu³y ¶wiate³ w E32, jakie¶ sterowniki pomp ABS w E39, jakie¶ inteligentne klemy w E60... W ka¿dych siê psuj±. Jednak w nowych siê psuj± bardziej, bo jest ich wiêcej... Prosty rachunek prawdopodobieñstwa.

Fakt faktem ¿e kiedy¶ by³o wiele rzeczy robionych solidniej. A dlaczego, bo trudniej by³o uzyskaæ precyzyjne obliczenia. Dzisiejsze programy CAD umo¿liwiaj± bardzo precyzyjne obliczenia do takich np wahaczy. I generalnie to wytrzymuj± one takie same przebiegi jak kiedy¶. Jednak da siê zoptymalizowaæ zu¿ycie materia³u na nie. Przy ilo¶ci produkowanych czê¶ci setki ton aluminium to chyba potê¿na oszczêdno¶æ, wiêc kompletnie mnie nie dziwi ¿e producenci j± czyni±. A ¿e przy którym¶ mocniejszym pierdolniêciu w dziurê siê zegnie wcze¶niej ni¿ w aucie sprzed 30 lat to nie powinno dziwiæ.

Owszem, jakie¶ panewki, ³añcuchy rozrz±dów to kpina. £añcuch od N54 jest cieniutki bardzo. Jak na tak± moc to za cienki. A panewki. To jest ju¿ kwestia ciekawsza. Czêsto s± robione jakie¶ nowe wersje, gatunki, które zwyczajnie s± do kitu i nie dzia³aj±. B³±d konstrukcyjny, fuckup. Inna rzecz, ¿e dzisiejsze silniki s± bardzo ciasno pasowane. Do M30 robili wa³, robili panewki i wszêdzie sz³o to samo. W takim N54 wa³ jest mierzony a panewki dobierane do niego, tak aby by³o ciasno. Dziêki temu silnik jest wydajniejszy, ma mniejsze straty. No ale niestety powoduje to ¿e szybciej siê to zu¿ywa. Mo¿e w koñcu zmniejsz± interwa³y olejowe, to bêdzie lepiej.

Podsumowuj±c, to co w starych autach okre¶la siê jako rozregulowanie, w dzisiejszych awansuje rang± do usterki. Czêsto usterki unieruchamiaj±cej auto, bo suma sk³±dowych powoduje critical error.

Podobne w±tki

1. [silnik] Panewki??
    Przez krzycholina w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 15-10-2014, 14:19
  2. Historia z mora³em, czyli "polski Janusz vs. in¿ynierowie BMW"
    Przez tuczi77 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 08-08-2014, 12:13
  3. ¦mieræ na autostradzie 07.07.2010
    Przez ArekLand w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 25