O i to ma sens, na pewno sprawdzę następnym razem. Macie jakieś sprawdzone miejsca do przeprowadzenia takiego testu?
O i to ma sens, na pewno sprawdzę następnym razem. Macie jakieś sprawdzone miejsca do przeprowadzenia takiego testu?
Jak w moim F11 520D obrocila sie panewka to mechanik sie spytal jak olej wlewalem. Ja na to Motul. Pokiwal glowa i spytal po co cudowac to pewnie przez te wynalazki a powinienem lac Castrola :). Dopiero ja zobaczyl, ze resztki slizgu zapchaly smok pompy to odpuscil temat oleju :). Ja od tego czasu leje tylko Ori BMW ale wiem, ze to Shell. Ludze sie jednak, ze robia dla BMW lepsze oleje :). Mozna zerknac na YT na wyniki testow uzytkownika Piotr Tester.
Ale debata !!!! Jebło to jebło, na uj drążyć.
Panowie to tylko samochód, nie ma reguły. Jeden zrobi 500 tkm inny 200 I tyle. Może pierwsze 180 tysięcy miał ciężkie, a po kolejnych 20 wyszło.
Pozdrawiam,
Michał
A może w sevisie lali zwykły olej,a dziany klient płacił za LL.Robil po 30tyś z myśla że jest ok.Teraz oderwal sie nagar i przytkał delikatnie co nie co.Temat rzeka.Pracowalem kiedyś w servisie i wiem jak sie kręci
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si
Ja sam zmieniam olej i leję Mobil 1. Wymieniam co 10kkm. Póki co nie bierze grama oleju silnik i jest super. Jak kupiłem to zrobiłem porządną płukankę silnika przy wymianie oleju.
Nie piszcie co leją a z kim mają podpisaną umowę. Nie jest to wyznacznik jakości bo "BMW" zaleca.
I tu się z tobą niezgodze przez lata olej do bmw dostarczal Castrol i jeste pewien że wszystko od deski kreślarkiej po końcowe testy gotowej jednostki napędowej były testowane pod dedykowany olej tego producenta .Jak już kiedyś pisałem w moim 750il od zawsze był lany Castrol wg.wpisów z aso również ja zalewam 7 od 40 tkm Castrolem profesionall i podczas demontowania głowicy po 226tkm nagar był szczątkowy w zakamarkach głowicy a części ruchome wałki krzywki popychacze nie nosiły żadnych śladów używania jakbym je z pudełka wyciągnął ,i mnie do motula milersa czy liqiy moly czy jak tam sie to zwie nikt nie przekona
Ps. w jednostkach benzynowych f01 główna przyczyna zacierania się panewek i turbin są lejące wtryski być może zostały w tym przypadku wymienione ale spustoczenia narobiły wcześniej
Z lektury posiadaczy f01 czytałem również o niskiej jakości materiału użytego do produkcji wału korbowego w zeszłym roku dużo czasu spędziłem czytając opiinie o wadach silników bęzynowych w f01 byłem na etapie zakupu i niestety zdrowy rozsadek kazał odrzucić zakup f01 ,kupiłem a8 4.2 tdi do której notabene producent również zaleca Castrola .
Ostatnio edytowane przez BOSS ; 05-11-2018 o 21:53
1 Miejsce w konkursie na auto zlotu - Ślesin 2014 w kategorii E38
3 Miejsce w konkursie na najładniejsze auto X VIP-owskiego zlotu 2015
W jaki sposób można zdiagnozować wtryski, czy ISTA można to zrobić? Jeżeli tak, to jak? :)