Ale debata !!!! Jebło to jebło, na uj drążyć.
Panowie to tylko samochód, nie ma reguły. Jeden zrobi 500 tkm inny 200 I tyle. Może pierwsze 180 tysięcy miał ciężkie, a po kolejnych 20 wyszło.
Pozdrawiam,
Michał
A może w sevisie lali zwykły olej,a dziany klient płacił za LL.Robil po 30tyś z myśla że jest ok.Teraz oderwal sie nagar i przytkał delikatnie co nie co.Temat rzeka.Pracowalem kiedyś w servisie i wiem jak sie kręci
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si
Ja sam zmieniam olej i leję Mobil 1. Wymieniam co 10kkm. Póki co nie bierze grama oleju silnik i jest super. Jak kupiłem to zrobiłem porządną płukankę silnika przy wymianie oleju.
Nie piszcie co leją a z kim mają podpisaną umowę. Nie jest to wyznacznik jakości bo "BMW" zaleca.
I tu się z tobą niezgodze przez lata olej do bmw dostarczal Castrol i jeste pewien że wszystko od deski kreślarkiej po końcowe testy gotowej jednostki napędowej były testowane pod dedykowany olej tego producenta .Jak już kiedyś pisałem w moim 750il od zawsze był lany Castrol wg.wpisów z aso również ja zalewam 7 od 40 tkm Castrolem profesionall i podczas demontowania głowicy po 226tkm nagar był szczątkowy w zakamarkach głowicy a części ruchome wałki krzywki popychacze nie nosiły żadnych śladów używania jakbym je z pudełka wyciągnął ,i mnie do motula milersa czy liqiy moly czy jak tam sie to zwie nikt nie przekona
Ps. w jednostkach benzynowych f01 główna przyczyna zacierania się panewek i turbin są lejące wtryski być może zostały w tym przypadku wymienione ale spustoczenia narobiły wcześniej
Z lektury posiadaczy f01 czytałem również o niskiej jakości materiału użytego do produkcji wału korbowego w zeszłym roku dużo czasu spędziłem czytając opiinie o wadach silników bęzynowych w f01 byłem na etapie zakupu i niestety zdrowy rozsadek kazał odrzucić zakup f01 ,kupiłem a8 4.2 tdi do której notabene producent również zaleca Castrola .
Ostatnio edytowane przez BOSS ; 05-11-2018 o 21:53
1 Miejsce w konkursie na auto zlotu - Ślesin 2014 w kategorii E38
3 Miejsce w konkursie na najładniejsze auto X VIP-owskiego zlotu 2015
W jaki sposób można zdiagnozować wtryski, czy ISTA można to zrobić? Jeżeli tak, to jak? :)
Najlepiej wtryski wymontować i wysłać do diagnostyki przelewowej na specjalnych maszynach. Pokażą Ci się wtedy wydatki danego wtryskiwacza i diagnoza. Koło 300-400zł to chyba kosztuje. Trzeba tlko pilnować potem który wtryskiwacz był na którym cylidrze, bo jak nie włożysz w tosamo miejsce, to musisz potem komputerem kodować na nowo. Gorzej jak go nie masz :)
A na aucie się nie da tego sprawdzić, programem ISTA?